KULTURA
16.02.2019 u 08:18

Konzervatorski radovi na kulturnom dobru Znanstvene knjižnice Dubrovnik

Na knjižnoj građi koja ima svojstvo kulturnog dobra Znanstvene knjižnice DKD-a, smještenoj u palači Kaboga i dijelu fonda smještenog u  kapelici ljetnikovca Skočibuha od 12. do 15. veljače  restauratori Dubrovačkih knjižnica zajedno s djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pregledavali su knjige, a s namjerom izrade elaborata zajedničkih programskih aktivnosti usmjerenih na restauraciju, zaštitu i očuvanje baštinskih zbirki Dubrovačkih knjižnica.


komentara  0

Znanstvena knjižnica se ponosi brojnim zbirkama. To su zbirka Ragusina, zbirka inkunabula, zbirka rukopisa, zbirka korespondencije, zbirka starih i rijetkih knjiga, zbirka libreta i ostale.

Mešu rijetkim rukopisima treba izdvojiti fragment rukopisa pisanog dalmatinskom beneventanom koji potječe iz 10. ili 11. stoljeća i najstarija je jedinica građe u ZK, zatim i inkunabule, od kojih je jedna čuvena De natura angelica Jurja Dragišića, tiskana 1499., prekrasno ukrašena i posvećena senatu Dubrovačke republike. Iz Zbirke starih i rijetkih knjiga treba izdvojiti vrlo rijetki primjerak Hrvatskog misala tiskanog glagoljicom u izdanju iz 1531., zatim djela poznatih autora kao što su Aristofan, Ezop i Erazmo Roterdamski, te kompletno i odlično očuvano izdanje Diderotove Enciklopedije.

Većina vrijednih knjiga dospjela je u knjižnicu darovima dubrovačkih obitelji, kako onih vlasteoskih iz doba Republike, tako i poznatih građanskih obitelji 19. i 20. stoljeća, a jedan važan dio zbirke nekad je pripadao isusovačkom kolegiju. 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija