LIFESTYLE
18.02.2019 u 13:57

GRADNJA IZMEĐU VILE PALME I FINE: garaža od 120 mjesta, poslovno-stambena zgrada do 38 metara u visinu?

Zeleni pojas između Vile Palme i FINE, područje između dvije ceste, Vukovarske i Ante Starčevića, građevinsko je zemljište na čijim je česticama 1/1 kao vlasnik upisan "Editus tali" d.o.o., tvrtka Marija Slezaka (koji zajedni s partnerima gradi poslovno-stambenu zgradu preko puta Grawe-a). Bilo je to zemljište koje je pripadalo Zakladi braće Nikole i Miha Mihanovića iz Dola koja je u vlasnički list upisala teretovnicu odnosno založno pravo radi osiguranja novčane tražbine od 1,924 milijuna eura. Prema postojećem GUP-u, na zemljištu je markica K4 i M2 - garažno - poslovna, odnosno mješovita poslovno-stambena namjena. Parcele su u zoni za koju vrijedi urbano pravilo 2.20. / konsolidirano područje - poslovni centar Gruž, u kojoj je dopuštena visina građevine do 35 metara. Porazgovarali smo s upraviteljem Zaklade, Perom Brborom koji tvrdi da investitor, u slučaju gradnje, ne može ništa napraviti bez suglasnosti Zaklade.


komentara  2

O odnosima Zaklade i tvrtke Editus tali d.o.o., odnosno je li Zaklada prodala zemljište spomenutoj tvrtki, Brbora nije želio previše razgovarati niti komentirati, ali je rekao kako investitor ništa neće moći raditi bez suglasnosti sa zakladom, te u potpunosti u suglasju s GUP-om i postojećim zakonima.

- Kao predstavnici Zaklade imamo obvezu odgovornog upravljanja imovinom, a mislim da vam ne trebam ništa više reći osim da su Doli jedino selo koje nema ni vodovod ni pitku vodu - kazao nam je Brbora, odgovarajući na pitanje za što će se iskoristiti novac iz "poslovnog aranžmana" s novim vlasnicima upisanima u zemljišne knjige. 

- Zanimljivo je da ste se vi novinari sjetili Zaklade tek sada kada se počelo spominjati građevinsko zemljište, a dosad se niste interesirali čime se sve bavimo, što sve radimo, koga pomažemo, koliko smo se pravno "borili" da bismo dobili u povrat nacionaliziranu imovinu  - kazao je Brbora, ističući kako su s tvrtkom Editus Tali d.o.o. postignuti tek preliminarni dogovori u realizaciji projekta izgradnje garaže i poslovno-stambene nekretnine, ali da ostaje pitanje hoće li do toga i doći. Spominje kako je riječ o projektu teškom desetak milijuna eura, ali kako se bez suglasnosti zaklade ništa ne može raditi, a ako se i bude radilo da će sve biti po GUP-u i važećim zakonima.

Zaklada je, objašnjavaju nam pravnici, vjerojatno odobrila upis vlasništva nad zemljom spomenutoj tvrtki kako bi joj omogućili podizanje kredita od 2 milijuna eura, za kojega će kao polog staviti spomenuto zemljište. 

U svakom slučaju, s ovim ili bilo kojim drugim investitorom, cilj Zaklade je unovčiti imovinu i ući u projekt izgradnje garažno-poslovno-stambenog objekta koji prema odredbama GUP-a u ovom dijelu grada može ići do 35 metara u zrak! Osim činjenice da još jedno područje grada ostaje bez zelenila koje krasi ovaj predio, za nadati se da će se u ovoj poslovno-stambenoj namjeni naći još kakav sadržaj osim izgradnje brojnih apartmana koji i turistički Dubrovnik pretvaraju u "destinaciju primarno privatnog smještaja".  

Inače, Zakladi braće Nikole i Miha Mihanovića za unapređenje župe Doli i sela Smokvine, temelji su udareni još 1927. , a program djelovanja je usmjeren na poboljšanje kvalitete života iz područja, zdravstva, prosvjete i gospodarstva. Među prvim ciljevima Zaklade bila je opskrba sela pitkom vodom i to preko vodovodne mreže. 

Neslužbeni izvadak iz zemljišne knjige pogledajte ovdje.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

fabiola 19.02.19 u 08:02
Da je GUP-om predviđeno da se na mjestu Platana na Pilama izgradi stambena zgrada, izgradila bi se.........tko zna možda je to tamo i upisano....a možda je dopušteno na Lokrumu dje izgradit jedan lijepi hotel, mislim da bi se i onda izdala dozvola....

   

tajan 18.02.19 u 14:40
to je nacrtano u doba Šuice i Butijera koji su pogodovali građevinskom lobiju na štetu javnih sadržaja i gradske infrastrukture, to je isto ko i ona zgradurina u kojoj je brdo presijećeno, udar na prometnicu u Burbonu koja je ionako uska i nema mjesta za prkiranje a ova nova bi uništila javna gradska parkirališna mjesta, to se sve događa kako je 2005 Butijer govorio o velikim zgradam po gradu a on je bio u sukobu interesa jer bi trebo štitit javni interes a s druge strane ja pogodovo građevinskom lobiju

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
rock_salabahter_271217 (27)
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 20:32
Dođite na Rock Šalabahter!
orlando0
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 19:38
Kreativna Nikolina Farčić: 51,2 cm čistog čokoladnog užitka uz Orlandovu godinu
ledenice
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 10:56
Konavoska vina i ledenice u nedjelju na Stradunu
kino_visija
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 09:36
Ne znate koji film pogledati, Kinematografi Dubrovnik donose ovotjedni popis!
dubrovnik-riviera-film
LIFESTYLE
0      22|05|19 u 19:34
Promo-film TZ DNŽ osvojio prestižni Telly Awards

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija