LIFESTYLE
17.02.2019 u 18:07

Nevenka i Matko Knežić tijekom 40 godina braka prošli su težak put kako bi danas imali dostojanstven život

Ono što danas nedostaje mnogim parovima je kompromis i strpljenje. Pronašli smo jedan inspirirajući par u Dubrovačkom primorju, koji svoju ljubav gaje godinama bez svađa i prepirki. Nevenka i Matko Knežić u braku su već preko 40 godina, prošli su težak put kako bi danas imali dostojanstven život. Sve ih je to spojilo i ujedinilo i na kraju očvrsnulo u zajedničkoj ljubavi. Danas su ponosni roditelji dvojice sinova Tonija i Nikole, ali ponosni i baka i djed šestero unučadi.


komentara  0

Mjesec ljubavi je u zraku pa smo tako porazgovarali s dvoje ljudi koji imaju itekako dobru formulu za sretan brak. Ne, ovo nije vodič kroz sretan brak, ovo je stvarni primjer kako zajednički nadvladati i dobro i loše. Važno je inspirirati se stvarnim primjerima, a ne marketinškim knjigama koji gaje „savršenu“ ljubav, a takva ljubav ne postoji. Nevenka i Matko su dokaz kako se za ljubav treba itekako namučiti.

Matko je bio tajnik Mjesne zajednice koja je nekada imala sedam zaposlenih, a nakon toga je prešao raditi u hotel Osmine kao šef tehničke službe odakle odlazi u mirovinu. Nevenka je prije rata radila u hotelu Admiral kao referent obračuna sve do rata kada je hotel izgorio. S 45 godina ostaje bez posla, kada se sezonski zapošljava, jer kaže kako je trebalo djecu staviti na noge.

Upoznali su se u Dubrovačkom primorju gdje i danas žive.

- Mi smo živjeli jako blizu, često sam prolazila pored Matkove kuće, išli bi u školu i iz škole, u četvrtome razredu srednje škole smo počeli biti skupa i to je trajalo oko tri godine – objašnjava Nevenka njihove početke prije 40 godina.

1978. godine obvezali su se na ljubav u dobru i zlu. Počeli su od ničega, u početku su živjeli u zajednici gdje ih je za stolom bilo 11, četiri generacije. Kažu kako je poštovanje bilo na prvome mjestu, morao se poštovati svaki član zajednice. Iz njihove ljubavi proizašla su dva sina koji su ih nagradili sa šestero unučadi.

Nakon rata, zajedničkim su snagama sagradili kuću, nisu imali radnike i tvrtke koje bi to obavile. Imali su svoje poslove, ali sve su stizali.

- Puno smo radili, pored svoga posla, radili bi i oko kuće, kuću smo sami napravili. Bili smo prezaposleni, zato se nismo stizali ni svađati. Možda je bio malo ležerniji način života, a uvijek smo imali pomoć i od bake i djeda, ali i pradjeda - kaže Matko.

- Ujutro bi rano išli u lozu, pa bi došli doma, svak' na svoj posao, a onda rad na kući i uvečer bi išli vanka – objašnjava Nevenka kako su se uz teški rad uvijek pronalazili i izvori zabave.

Sada su u mirovini obadvoje i kažu kako opet ne stižu sve. Ovaj dvojac je uz smijeh proživio i mnoge suze. Kroz sedmomjesečnu okupaciju Slanoga morali su ga napustiti i potražiti negdje drugdje utočište. U ratna vremena pored već velike tuge zbog srušene kuće i zapaljenog automobila, Nevenka se razboljela i morala je na operaciju.

- Teško sam se razboljela u ratu, imala sam rak kada sam se i operirala. Ozdravila sam, obnovili smo kuću i podigli djecu. Nismo posustajali, niti nam je to kada palo napamet. Dignuli bi se i krenuli dalje. Nije nam nikada bilo dosadno u životu, nikada nismo težili nekome velikome bogatstvu – skromno će Nevenka.

Danas imaju veliki vrt i uzgajaju masline. Kažu kako su vrlo često svi skupa za trpezom, a obično je to nedjeljom. Nevenka obožava kuhati i praviti slastice u što smo se i sami uvjerili dok smo radili ovu priču uz kuglof i preukusni čokoladni kolač, a kažu kako u Slanome nitko bolje ne pravi krokanat od Nevenke.

Matkova druga ljubav, nakon Nevenke je lov o kojemu s velikim žarom govori. Sve što se tiče lovačkih trendova, problema i situacija diljem Europe upoznat je vrlo dobro.

- 23 godine sam predsjednik županijskog lovačkog saveza, u Slanome sam isto tako, a član sam i izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza.

Dok Matko lovi sa svojim društvom, Nevenka lovi pozitivnu energiju po europskim gradovima i državama. Njihovi kompromisi su vrlo jednostavni, Matko pođe u lov, a njegova žena na putovanje.

Kažu kako danas mladi nisu spremni podnijeti žrtvu za organizirati zajedničko druženje. Oni su se nekada zabavljali u Admiralu tijekom ljetnih mjeseci, a zimi bi sami organizirali zajednička druženja. Imali su svoje mjesto gdje se znalo okupiti 14 parova kako bi pjevali i plesali uz gramofon.

Ono što ispunjava brak Nevenke i Matka iz Slanoga prema njihovim riječima su, prvobitno kompromis i dogovor, a onda i opraštanje. Kažu, kako za sreću malo treba, to je njihova formula za sretan brak.


Elizabeta Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
rock_salabahter_271217 (27)
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 20:32
Dođite na Rock Šalabahter!
orlando0
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 19:38
Kreativna Nikolina Farčić: 51,2 cm čistog čokoladnog užitka uz Orlandovu godinu
ledenice
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 10:56
Konavoska vina i ledenice u nedjelju na Stradunu
kino_visija
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 09:36
Ne znate koji film pogledati, Kinematografi Dubrovnik donose ovotjedni popis!
dubrovnik-riviera-film
LIFESTYLE
0      22|05|19 u 19:34
Promo-film TZ DNŽ osvojio prestižni Telly Awards

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija