LIFESTYLE
14.02.2019 u 15:22

Producentica nagrađivanog filma "Mali", Dubrovkinja Lana Matić - Okruženi smo kriminalom, djeca ga upijaju

Dubrovkinja Lana Matić studirala je politologiju u Zagrebu, a o svijetu filma nije previše razmišljala. No kako to često u životu biva, njezina karijera na drugoj godini studija, krenula je nekim, sasvim drugim putem. Počela je raditi za Zagreb Film Festival i zarazila se. Iako je studij privela kraju, posao producentice filmova, ne bi mijenjala za ništa drugo. Njezin najnoviji projekt dugometražni film „Mali“ redatelja Antonija Nujića premijerno je prikazan u Zagrebu, a potom ide u kinodistribuciju po cijeloj Lijepoj Našoj. O poslu filmskog producenta, filmu „Mali“, koji prikazuje aktualnu situaciju u našem društvu, koja itekako utječe na odrastanje budućih generacija, razgovarali smo s Lanom Matić.


komentara  0

Film „Mali“ osvojio je publiku i kritiku, a uskoro ide u distribuciju po kinima, što publika može očekivati od ovog filma?

MALI je film koji prikazuje stanje današnjeg društva, onakvo kakvo je, a sjajno nije. Okruženi smo kriminalom, djeca ga upijaju od malih nogu. Ne pomaže ni žmirenje ni ignoriranje činjenica, država smo koja je ogrezla u kriminal i korupciju i tako odgajamo buduće naraštaje. Film je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Pula Film Festivala gdje je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Oktavijana- nagradu hrvatskih kritičara. Dodatne reakcije publike očekujemo tijekom kinodistribucije, a neki konačan sud ipak ostaje za buduća vremena. 

U posljednjih nekoliko godina hrvatska filmska industrija je proizvela nekoliko izvrsnih filmova. Hrvatski filmovi osvajaju sve više nagrada na domaćim i stranim festivalima. Što Vi kao producentica smatrate da je razlog tome?

Rekla bih da nije dugo trajao taj period. Svakako imamo razloga za optimizam, ali stvari se brzo mijenjaju, najčešće ne u našu korist. Kao i za sve druge proizvode u svijetu, da bi ih plasirao, potrebno je imati osigurana stabilna sredstva, znanje i viziju razvoja. Nažalost, nije dovoljno samo napraviti dobar film. Taj film treba prezentirati selektorima festivala, vrhunskim salesima, bitnim filmskim platformama, i tek nakon toga možemo reći da su rezultati izvrsni. A do tada smo samo proroci u vlastitom selu. Trebamo biti svjesni ograničavajućeg kapaciteta našeg govornog jezika, zanimanje za recimo bugarski, austrijski ili grčki filmu Hrvatskoj baš i nije pretjeran, a tako je i u ostalim zemljama koje isto tako ne gledaju naše, hrvatske filmove. Filmove koji dolaze iz francuskog ili španjolskog govornog područja lakše je plasirati na međunarodnom tržištu.

Koliko je teško/lako osigurati financijska sredstva za snimanje dugometražnog  igranog filma u Hrvatskoj?

- Ukoliko imate dobar scenarij, projekt s dobrom glumačkom postavom i autorskom ekipom te redatelja koji zna što želi, nije teško. Ne treba obeshrabrivati nove generacije. Treba biti uporan i ne odustajati.

Mnogima je jasno što u proizvodnji filma radi redatelj, scenarist, glumci...ali što radi producent i zašto je on važan?

Producent je uz projekt od samih početaka. I ostaje zadnji. Dio ekipe vezan je uz sam proces snimanja filma, potpuno drugi dio ekipe uključuje se u postprodukciji, zatim ide promocija i plasman filma, festivali, kinodistribucija. Samo stvaranje filma uključuje mnogo faza, a producent je odgovoran za svaku od njih.
Stvaranje jednog dugometražnog filma u prosjeku traje barem četiri godine, a ponekad i znatno duže. To je spor i dugotrajan proces, a producent bi u tom procesu morala biti osoba koja uz redatelja najviše vjeruje u projekt, rekla bih da je to srž našeg posla. Uz bavljenje financijskom stranom, balansiranja želja i mogućnosti, podrške, ali i donošenja brzih i odlučnih odluka. To je dinamičan posao u kojem, ako ste voljni dramatizirati, možete to raditi stalno. A ako ste dobar producent, pazit ćete da se drama ne osjeti na setu, a filmska ekipa će biti familija, barem te sretne dane na setu.

Vi ste završili politologiju. Kako to da ste završili u filmskom svijetu i jeste li ikad požalili?

- Dosta rano odlučila sam da ću studirati politologiju i dosta tvrdoglavo sam se toga držala. U to vrijeme nije postojao smjer produkcije na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu, a i da je postojao, kad sam upisivala fakultet, nisam ni znala što radi jedan producent. Stvari su se iskristalizirale već na drugoj godini faksa kad sam počela raditina prvom Zagreb Film Festivalu. Nakon toga su došli i filmovi pa potom od 2008. godine i upravljanje kinom Europa i sve se posložilo. U međuvremenu sam završila fakultet, iza mene je šesnaest izdanja Zagreb Film Festivala, veliki broj dugih i kratkih filmova, kao i koprodukcija. Volim svoj posao, i stresna i sretna razdoblja.

Zagreb Film Festival razvio se od malog projekta u veliki međunarodni festival. Vi ste dio tog festivala od samih početaka. Možete li ukratko opisati kako se ZFF razvijao i prokomentirati zašto primjerice slični projekti u Dubrovniku i nekim drugim gradovima nisu zaživjeli, odnosno što je potrebno kako bi filmski festival trajao?

Svaki festival mora živjeti s publikom, a publiku u svim gradovima prvenstveno čini lokalno stanovništvo. Voljela bih da se u Dubrovniku više toga odvija i tijekom dugih, hladnijih mjeseci. Publiku ne smijemo podcjenjivati, ali isto tako neprestano trebamo osluškivati i birati sadržaje koje nudimo. A sve drugo je ulaganje, strpljenje i ne odustajanje. Kao i u svakom drugom poslu, bez truda, malo više muke i puno strpljenja, nema dugoročnih rezultata. A o uspješnim festivalima najbolje govori kontinuitet održavanja. Nije filmski festival, ali lijep lokalni primjer su Dubrovačke ljetne igre. 70 godina postojanja je jako respektabilna brojka.

Koji su vaš najdraži projekti do sad i zašto?

- Filmovi su posebna vrsta ljubavi, svaki zahtijeva drugačiji pristup, snimamo u raznim gradovima, državama, i svaki projekt je imao nekih svojih trenutaka. Prije pola godine snimali smo belgijski film Bosonogi Car na Brijunima s predivnom Geraldine Chaplie. Živjeti i raditi na Brijunima je posebno iskustvo. Pretprošlo ljeto snimali smo film MALI u Zagrebu, i to bih izdvojila kao najbezbolnije snimanje ikad. Najmanje stresa, najmanje problema, sve je nekako išlo po dobroj karmi. Ta dva posebno bih izdvojila, ali samo zato što su posljednja dva i najbolje ih pamtim. U oba spomenuta filma kao koordinatorica produkcije radila je naša Dubrovkinja Mia Milovčić, a kako naše prijateljstvo seže u davne dane, još jedan slatki benefit ovog posla je što s ljudima koje cijenim i privatno i poslovno, surađujem na dnevnoj bazi.

Možete li nam na primjeru filma „Mali“ opisati kako nastaje igrani film?

Mi smo već donekle uhodana ekipa. Dio ekipe zajedno surađuje još od filma Seks, piće i krvoproliće iz 2004. godine, zajedno smo snimali i prvi film Antonija Nuića ''Sve Džaba'' pa ''Kenjac'', ''Život je truba'' i sad smo se ponovno okupili na filmu  ''Mali''. Kada na setu imate kolege profesionalce, s kojima ste prošli puno sličnih priča, onda nema velikih drama. Snimajući dani traju 12 sati, ponekad i duže, radi se šest dana u tjednu, a film MALI snimali smo manje od 4 tjedna, najbrže do sada, dok se na nekim filmovima rade duge pauze ili se snimanje zbog raznih faktora, a najčešće zbog nepredvidljivih vremenskih uvjeta oduži. Kad vam treba sunce, pada kiša ili je oblačno i slično. Post produkcija filma je dug i zahtjevan posao koji uključuje puno čekanja i terminiranja, ali je neizostavan dio ako želite tehnički ispravan film.

Kako se procjenjuje je li film ostvario uspjeh ili ne?

Na početku sam spomenula vrijeme koje je potrebno za konačan sud. Film je dosta izložen kritici, o filmovima svi imaju mišljenje, čak i kad ih ne gledaju. E jedino bih taj dio promijenila, voljela bih da filmove prvo pogledaju, a zatim komentiraju. Antonio Nuić je to jednom divno rekao:“kada nogometna reprezentacija izgubi utakmicu, zbog toga sljedećoj ne pada gledanost, nego se naprosto nadamo idućoj pobjedi. Ako vam se ne svidi ova knjiga, pročitajte drugu, ne sviđa vam se ovaj film, pogledajte drugi...“


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
rock_salabahter_271217 (27)
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 20:32
Dođite na Rock Šalabahter!
orlando0
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 19:38
Kreativna Nikolina Farčić: 51,2 cm čistog čokoladnog užitka uz Orlandovu godinu
ledenice
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 10:56
Konavoska vina i ledenice u nedjelju na Stradunu
kino_visija
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 09:36
Ne znate koji film pogledati, Kinematografi Dubrovnik donose ovotjedni popis!
dubrovnik-riviera-film
LIFESTYLE
0      22|05|19 u 19:34
Promo-film TZ DNŽ osvojio prestižni Telly Awards

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija