LIFESTYLE
15.02.2019 u 14:20

SAVJET PSIHIJATRICE: ovisnost o kockanju je najteža, ne podmirujte im dugove, pošaljite ih na liječenje

Kockati mnogi počnu iz zabave, no bezazleno klađenje može prerasti u ovisnost. Početnička sreća daje kockarima iluziju kontrole da mogu prestati kad god žele, ali ne žele jer dobivaju. Kad počnu gubiti to pripisuju lošoj sreći koja će se, možda baš danas, promijeniti. Ni ne shvaćaju da je zabava prešla u ovisnost, oni igraju i dalje. Podižu kredite kako bi vratili dugove i tako upadaju sve dublje i dublje u dugove, u očaj. Nerijetko razmišljaju i o samoubojstvu ne videći izlaz iz tog začaranog kruga. Rješenje ipak postoji, a to je liječenje, koje je dostupno i u Dubrovniku. Psihijatrica Irena Primorac Bošnjak iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorava kako su upravo adolescenti jedna od najranjivijih skupina, što zbog suvremenog stila odgoja, što zbog nezrelosti, ali i činjenice da su  kladionice i automat klubovi na svakom koraku. Što znači ovisnost o kocki, kako ona utječe na obitelji i društvo, kako se liječi, zašto muškarci češće kockaju nego žene? Otkrila nam je u razgovoru.


komentara  0

Kad kockanje prestaje biti zabava, a postaje ovisnost?

- Kockari prolaze kroz tri faze. Prva je faza dobitka, u kojoj osoba pobjeđuje, a zabava često zna prerasti u ovisnost. Javlja se iluzija kontrole. Kasnije ulazi u fazu gubitka i to pripisuje lošoj sreći. Ulozi se povećavaju, dugovi se počinju gomilati. Posuđuje se novac, nerijetko se podižu krediti, kako bi se vratili dugovi.

Dr. Irena Primorac Bošnjak, iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ističe kako se u svojoj  praksi susrela s osobama čije su čitave obitelji podizale kredite kako bi ih izvukli iz problema.

- Upozoravam sve obitelji patoloških kockara da ne prodaju imovinu, ne podižu kredite i i ne pokušavaju im tako pomoći. Iako će vam kockar obećati da je to posljednji put i da će prestati, to se neće dogoditi.  Dugove ne bi trebalo podmirivati niti ih skrivati od svijeta, već osobu treba poslati na liječenje. Susrela sam se sa slučajevima u kojim bi svi članovi obitelji podizali kredite; otac, majka, braća, sestra, pa čak i bake i djedovi. U fazi gubitka kockari imaju iskrivljenju percepciju stvarnosti. Terapija kojom im se pokušava pomoći nastoji promijeniti mišljenje kockara da je on rođeni dobitnik i da će kockanje sve popraviti. Treća faza je faza očaja, koju je naša sugovornica okarakterizirala kao jako ozbiljno stanje, u kojem čak 60 posto kockara razmišlja o samoubojstvu, a između 13 do 20 posto njih ga stvarno i pokuša počiniti. Psihijatrica smatra da će patološko kockanje poprimiti još veće razmjere jer kockanje kao takvo postaje životni stil mladih.

Kako se kockanje manifestira na psihičko zdravlje kockara?

- Ono spada u poremećaj navika i nagona. Prije samog čina kockanja osoba osjeća rastuće uzbuđenje i napetost, a za vrijeme samog čina zadovoljstvo i užitak. Nakon toga se može ali i ne mora javiti osjećaj krivnje. Kockanje zadovoljava sve dijagnostičke kriterije sindroma ovisnosti. Jedina razlika od ostalih vidova ovisnosti je što se u organizam ne unosi vanjska supstanca. Svi ostali pokazatelji ovisnosti su tu. Gubitak kontrole, razvoj apstinencijskih smetnji, zanemarivanje svih ostalih oblika zadovoljstva, apsolutna zaokupljenosti kockanjem, bilo da osoba kocka, prepričava događaje, planira kako doći do novca, mašta o uspjehu. Iako je svjesna da joj taj oblik ponašanja šteti, nema snage da se tome odupre. Ako nekome nije jasno radi li se o zabavi ili je ipak riječ o ovisnosti, može na stranicama Zavoda za javno zdravstvo pronaći samoprocjenski upitnik, odgovoriti na postavljena pitanja. Ako je na više od sedam pitanja odgovoreno potvrdno to je već indikacija da osobi treba stručna pomoć.

Ako osoba intenzivno razmišlja je li ovaj vid zabave kod nje postao problematičan, odnosno ako se dvoumi je li se razvila ovisnost, smatrali se već to dovoljnom indikacijom?

- Može se reći da u takvim situacijama zdravi dio ličnosti prepoznaje postojanje problema, no psiha uvijek aktivira svoje obrambene mehanizme. O strukturi ličnosti ovisi koji će to biti. Najbolje bi bilo i u takvim situacijama ispuniti upitnik koji će nas pomoću brojeva suočiti sa stvarnim stanjem.

Percepcija javnosti je da su kockari uglavnom muškarci. Kakvo je zapravo stanje? Koje su skupine najranjivije?

- Muškarci su dvostruko češće kockari nego žene. To se objašnjava većom impulzivnošću, traženjem uzbuđenja. Kod žena se ova ovisnost javlja u manjem postotku, isto je kad govorimo i o drogama i alkoholu. Najranjivije skupine su adolescenti i muškarci u četrdesetim godinama života. Adolescencija je period kad je pripadnosti grupi jako važna. Kad grupa nešto nameće, a osoba nije dovoljno jaka da se tome othrva, priklonit će se trendu, bilo to klađenje ili odlasci u automat klubove. Mladi postaju dio grupe i prihvaćaju takav način ponašanja. Adolescenti koji su povodljivi se teže snalaze u situacijama u kojim je potrebno oduprijeti pritisku grupe. Veliku ulogu igraju i socijalni čimbenici. Živimo u svijetu u kojem su kladionice i automat klubovi na svakom koraku. Možda i najveću ulogu u svemu tome igra roditeljski odgoj. Promjenom stila roditeljskog odgoja mijenjaju se i poremećaji s kojim se susrećemo. Prije smo se najviše susretali s neurozama, danas su mentalni poremećaji u porastu, a mijenja se i njihova vrsta. Sve češće se susrećemo s ovisnostima i poremećajima ličnosti.

Koji je najbolji pristup liječenju ove vrste ovisnosti?

- Sve ovisnosti se liječe grupnom terapijom, pa tako i ovisnost o kockanju. Socioterapija je uvijek metoda izbora. Grupa se sastavlja od osoba koje imaju isti problem. Ovisnici se u takvom jednom okruženju osjećaju prihvaćeno i bez stigme. Imaju osjećaj da ih se razumijem, jer koliko god se ja pokušala staviti u njihovu kožu i razumjeti ih, ne mogu shvatiti kroz što sve oni prolaze. U takvom okruženju ovisnici pomažu jedan drugom i bude nadu. Kad vide da netko određeno vrijeme apstinira, pomisle da to mogu i oni. Još jedan vrlo važan fenomen je i zrcaljenje. Kad netko priča svoju priču, ovisnici lako prepoznaju svoje ponašanje i tako upoznaju dijelove svoje psihe. Nerijetko se u ovakvom procesu liječenja kod njih javlja altruizam. Angažiraju se oko pružanja pomoći novom članu grupe koji tek pokušavaju postići apstinenciju. Još jedna od korisnih stvari ove vrste terapije je da uči ovisnike kako prihvatiti same sebe, ali i različitosti kod drugi. U grupi se lakše otkrivaju svi neprihvatljivi načini ponašanja, u takvom je okruženju puno teže kontrolirati svoje reakcije. Ako se tijekom grupne terapije osjeti da je s nekom osobom potrebno individualno nešto proraditi, onda se dogovori dodatni susret s njom van grupe.

Osim psihoterapijskim pristupom, ovisnost o kockanju liječi se i pomoću različitih lijekova poput anksiolitika koji smanjuju osjećaje napetosti i tjeskobe, antidepresivni jer kako ističe dr. Primorac Bošnjaka 70 posto kockara boluje i od depresije.

- Kod kockara je drugi mentalni poremećaj pravilo, a ne iznimka. Najčešće su to depresivni poremećaj, različiti anksiozni poremećaji, a veliki broj njih ima antisocijalni poremećaj ličnosti. Osim antidepresiva i anksiolitika ponekad se propisuju i lijekovi za stabilizaciju raspoloženja pomoću kojih se smanjuje impulzivnost. No, ključ liječenja ovisnosti je socioterapija, a lijekovi imaju sekundaran značaj.

Koliko je u usporedbi s liječenjem drugih oblika ovisnosti, teško izliječiti nekoga tko je ovisan o kockanju?

- Istraživanja pokazuju da je ovisnost o kockanju najproblematičnija. Lakše je prestati konzumirati određene supstance, bilo da se radio o drogama ili alkoholu. Pravi put k izliječenu je apsolutna apstinencija. Osoba više ne može kockati iz zabave. U trenutku kad osoba odluči potražiti pomoć, najčešće je njen cijeli život u kaosu. Vrlo često se nalaze u financijski vrlo teškoj situaciji,  javljaju se problemi u obiteljsku životu, ali i na poslu. Ovisnosti se jako teško liječe. Upravo zbog toga stavljamo veliki naglasak na prevenciju. Rezultati liječenja ovisnosti nisu spektakularni. Potrebno je napraviti strukturalnu promjenu osobe, a za to je potreban veliki rad i vrijeme. No, ovisnicima se ne da dolaziti na terapije, nemaju tu ustrajnost. Htjeli bi se izliječiti, ali bez da u to ulože pretjerani trud.

Radi li društvo dovoljno da je riječ i o prevenciji i liječenju ovisnosti o kocki?

- Pitanje je tko bi sve trebao raditi na ovom problemu. Mi kao Odjel za mentalno zdravlje pri Zavodu za javno zdravstvo se trudimo i mislim da pratimo nove trendove. Osim naših već standardnih programa za liječenje ovisnosti pokrenut ćemo krajem travnja i Školu roditeljstva, a na jesen ćemo se početi ozbiljnije baviti ovisnosti o elektroničkim medijima. Problem nam je i zdravstveni kadar. Nekoliko je puta raspisivana specijalizacija iz psihijatrije, no nitko se nije javio.

Dr. Primorac Bošnjak ističe kako zabrana kockanja ne bi dovela do pada broja ovisnika.

- Zabranjeno voće je uvijek najslađe. Nije problem samo u dostupnosti takvih sadržaja, već u ličnosti pojedinca. Ako je osoba zrela, dobro strukturirana, onda se kod takve osobe neće razviti ovisnost. Živimo u svijetu materijalizma, egocentrizma, u kojem se duhovne vrijednosti zanemaruju. Ljudi su posvećeni samo sebi, a zaboravili su na altruizam i posvećenost drugima. Traže se instant rješenja, zadovoljstvo i ispunjenje u stvarima koje nas istinskim i ne ispunjavanju.

Pomoć za problem patološkog kockanja možete potražite u Odjelu za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Prvi susret grupe za liječenje ovisnosti o kockanju je u ponedjeljak 18. veljače 2019., u 17:30 u Odjelu za mentalno zdravlje.

Svi zainteresirani mogu se javiti na tel: 341-082 ili na e-mail: mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr ili prevencija.ovisnosti@zzjzdnz.hr.


L. Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
rock_salabahter_271217 (27)
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 20:32
Dođite na Rock Šalabahter!
orlando0
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 19:38
Kreativna Nikolina Farčić: 51,2 cm čistog čokoladnog užitka uz Orlandovu godinu
ledenice
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 10:56
Konavoska vina i ledenice u nedjelju na Stradunu
kino_visija
LIFESTYLE
0      23|05|19 u 09:36
Ne znate koji film pogledati, Kinematografi Dubrovnik donose ovotjedni popis!
dubrovnik-riviera-film
LIFESTYLE
0      22|05|19 u 19:34
Promo-film TZ DNŽ osvojio prestižni Telly Awards

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija