VIJESTI
13.02.2019 u 14:06

Gradonačelnik najavio žurne izmjene GUP-a: smanjit će se katnost i postotak izgrađenosti

O Generalnom urbanističkom planu i gradnji koja je uzela maha, govorio je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Mato Franković. Najavio je žurnu izmjenu dubrovačkog GUP-a na način da će se smanjiti postotak izgrađenosti građevinskih čestica, kao i katnost. "Već na slijedećoj sjednici u ožujku ukinut će se Odluka o nedostajećim parkirnim mjestima te se ubuduće neće moći graditi bez da se za jednu stambenu jedinicu osiguraju dva parkirna mjesta", istaknuo je. Gradonačelnik je govorio i o buffer zoni, ali i o građevinskoj inspekciji koja u Dubrovniku trenutno ni ne postoji. Naglasio je kako se gradnja ne može i neće zaustaviti, a da bi stavljanje GUP-a izvan snage zaustavilo i aktualne gradske projekte.


komentara  2

Gradonačelnik je prvo naglasio kako trenutačno stanje GUP-a nije odgovornost ove gradske uprave koja u njegovom donošenju nije sudjelovala, no da je to pravno naslijeđe koje moraju poštivati.

"Buffer zona je definirana i usvojena od strane UNESCO-a. Započela je izrada konzervatorskih podloga na temelju kojih će se modificirati uvjeti gradnje unutar kontaktne zone, koja obuhvaća gotovo cijelo područje užeg dijela grada osim Montovjerne i jednog dijela Lapada. Čim se dovrši taj proces Grad Dubrovnik će pokrenuti izmjene i dopune GUP-a", kazao je Franković.

Izmjene GUP-a uključivat će smanjenje katnosti i volumena izgrađenosti građevinskih čestica, objasnio je, dodajući kako bi konzervatorske podloge trebale biti gotove u travnju ove godine, a novi izmjenjeni GUP trebao bi stupiti na snagu u travnju 2020.

O zahtjevima da se GUP stavi izvan snage, koji predlažu neki gradski vijećnici, gradonačelnik je kazao da to neće napraviti.

"Kad pročitate njihova priopćenja izgledaju kao sjajni prijedlozi, koja će u potpunosti riješiti sve probleme Grada Dubrovnika. Kad sam nedavno našu oporbu nazvao Muppet show-om postojao je razlog za to. Ljudi su apsolutno neozbiljni i predlažu nešto što zakonski nije utemeljeno i nije moguće. Donošenjem Zakona o prostornom uređenju koji je na snazi od 2014. godine više ne postoji mogućnost moratorija na GUP. Kako ćete predložiti nešto što zakonski nije utemeljeno? To samo pokazuje koliko se radi o neozbiljnim likovima željnim jednodnevne slave", izjavio je dodavši kako neće ukidati građevinske čestice jer bi to Grad dovelo u situaciju da se mora braniti od brojnih sudskih sporova, koje bi vlasnici zemljišta mogli podignuti.

Na napade upućene gradskom uredu za izdavanje građevinskih dozvola, Franković je kazao kako taj ured mora raditi po zakonu i prema GUP-u, a kako je Ministarstvo graditeljstva, zaduženo za kontrolu rada ovog ureda, već pregledalo nekoliko građevinskih dozvola te kako nisu pronađene nepravilnosti.

Dodao je i kako trenutno gradnju u Dubrovniku kontroliraju gradski i komunalni redari, koliko mogu, jer jejedini građevinski inspektor na dugotrajnom bolovanju, pa tako ovisimo o inspektoru iz Ploča. Kazao je i kako je s ministrom razgovarao o tom problemu te mu je obećano da će s reformom inspektorata Grad dobiti više građevinskih inspektora.

"Već na slijedećoj sjednici Vijeća donijet ćemo Odluku kojom se ukida mogućnost nadoplate nepostojećih parkirališnih mjesta. Svaka zgrada, koja ima kolni pristum, morat će imati dva parkirališna mjesta po stambenoj jedinici", zaključio je Mato Franković.


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

tajan 13.02.19 u 16:01
građevinska inspekcija ne postoji a gradi se na sve strane, Šuica u Briselu šuti jer zna u kakve je stvari umočena sa ovom betonizacijom i prometnim kaosom, Šuica, Baća i Butijer šute i niko od njih ne želi propjevat jer su svi bili povezani sa građevinskim lobijem, a Andro i Pero bivši prijatelji dobro znaju kako su pogodovali onom Englezu koji je htio gradit na padinama Srđa ali propala stvar jer se umiješo UNESCO

   

zumbo_je_moj_idol 13.02.19 u 14:40
GUP i izmjene nije donijela ova gradska vlast, jest doduše hdz ali što siroti Mato ima s tim, nisu u kontaktu, zato udri po krivcu, po oporbi i donesi nove izmjene GUP-a s kojim budući gradonačelnik iz hdz neće imati ništa, Mato ? Mato who ?

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija