VIJESTI
07.12.2018 u 12:24

Orlanda Tokić ponovno na dužnosti, gradonačelnik oporbu proglasio nesposobnom

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi novinarima su se obratili gradonačelnik Mato Franković i donedavno suspendirana dogradonačelnica Orlanda Tokić, a povodom odluke Povjerenstva za sukob interesa, koje je 5. prosinca donijelo mišljenje kako Tokić nije u sukobu interesa. Dogradonačelnica je nakon toga preuzela svoje dužnosti, no po preporuci Povjerenstva mora se izuzeti iz svih odluka u kojima bi mogla imati bilo kakve interese. "Dokazali smo da nema afere i sukoba interesa koji je iskonstruirala oporba u Gradskom vijeću", istaknuo je gradonačelnik Franković, prozvavši oporbenjake nesposobnima.


komentara  1

- Prvo bi se htjela ispričati jer sam petnaest dana šutala i nisam davala izjave za medije. To je bila moja osobna, ali i odluka gradonačelnika. Razlog tome je politička hajka i histerija koja je u jednom trenutku narasla do nevjerojatnih razmjera. Svako naše, a pogotovo moje osobno komentiranje situacije bi bilo shvaćeno kao pravdanje. Ni u jednom trenutku, pa tako ni sada, se nisam imala potrebu pravdati i odgovarati na bilo kakve optužbe koje nisu utemeljene na zdravom razumu i zakonu. Svi oni koji su izašli u medije, odnosno svi oporbeni vijećnici su sebe postavili kao tužitelje, suce i porotu. Donijeli su osudu, proglasili sve naše radnje u posljednje dvije godine, pa i samu spornu točku koja je povučena s Gradskog vijeća, kriminalnim radnjama. Od prvog trena, sam pred sobom čista, znam da sam radila po zakonu i znam da nije bilo nikakvog utjecaja. Ono što je nam svima bilo bitno je da institucije ove države donesu pravorijek da nije bilo sukoba interesa. Ne mislim da je ovo kraj, ovo je tek početak. Svi oni koji su doveli do ove situacije, neće priznati svoju pogrešku. Ovo je bio čisti medijski i politički linč. Sve što smo u posljednjih petnaest dana čuli govori o tim ljudima. Oni su moralne vertikale jer su sami sebe postavili kao takve, a mi smo oni ostali. Mi predstavljamo što? HDZ, koji nema svojih moralnih vrijednosti, koje ne odgovaraju njihovima. Mi nismo oni koji imamo svoje obitelji, mi nemamo doma djecu.

Zamjenica je istaknula kako ju je najviše zasmetalo to što je njeno dijete slušalo laži i optužbe na ulici - kazala je na samom početku današnjeg izlaganja zamjeniva gradonačelnika Orlanda Tokić.

- Kad govorimo vi niste ispravi onda je to osobno, zato djeca plaču doma. Moje dijete od devet godina je moralo slušati obrazloženje svoje majke kako ona nije kriva. Da ono što mu pričaju po ulici nije istinito. Svatko tko ima dijete, može shvatiti, kako mi je to bio najteža stvar u cijeloj ovoj situacija. Osobno, sam sve podnijela stojećki. Možda sam se trebala puno više uzrujati. Znala sam da će ovo jednom dogoditi. Došla sam iz svijeta kojem javna uprava ne pripada. Ne možete vidjeti puno ljudi koji su došli iz privatnog sektora, iz struke koje je nespojiva s javnim djelovanjem, iz uspješne firme i riješenog životnog problema da dođe u jednu gradsku upravu i ide rješavati probleme. Smatram da sam drugačija, baš zbog toga. Kad sam prvi put s današnjim gradonačelnikom razgovarala o mojoj kandidaturi, rekla sam da mojih petnaest godina rada i moja karijera mogu biti problem. Bila sam svjesna da u netko u bilo kojem trenutku može izvući neku od firmi za koju sam radila i početi spominjati ovakve stvari. Neformalno smo puno puta razgovarali kako će ovaj momenta doći.

Tokić smatra kako je ujedno najjača i najslabija karika aktualne gradske vlasti.

- Najslabija jer imam svoju karijeru i prošlost, a najjača upravo zbog toga. Svoje sam znanje stavila u službu ovoga grada. Svi smo dužni vraćati društvu u kojem živimo. To sam i učinila, a to najviše smeta onim koji nikad nisu radili ništa za opće dobro već za vlastiti interes, koji su po završetku fakulteta dobili obećane poslove i  nikad u životu nisu platiti kune poreza ili učinili nešto što je općekorisno. Takva nisam niti ću ikad takva postati. Ponosna sam što sam zamjenica gradonačelnika, kao i svaki projekt koji sam ikad napravila i nacrtala, kao i što imam psihičke i fizičke snage obavljati dva posla, što sam odgovorna prema svojoj firmi, ali i prema svom Gradu. U vlastitu glavi jasno razlučujem javi od privatnog interesa, odluka Povjerenstva je sad to i potvrdila. O meni najviše govori ono što sam napravila u zadnje dvije godine. Ova priča je izmišljena. Možda su vidjeli priliku da zauzmu koji stolicu ili da dođu do vlasti, a možda je riječ o čisto mržnji prema nama koji predstavljamo trenutnu gradsku upravu. Ne očekujem ničiju ispriku niti ću je tražiti.

Gradonačelnik Franković kazao je kako do kraja mandata aktualne gradske vlasti zemlja na Mihajlu neće biti na prodaju.

- Volio bi kad imao oporbu koja zna što radi. Ovo nije prva afera koju su pokušali konstruirati. Gospodin Jadran Barač i gospodin Andro Vlahušić podignuli su kaznenu prijavu protiv mene zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnos zbog financijske štete koju sam nanio Gradu. DORH je na više stranica tu prijavu odbacio, a oni su ispali bezveznjaci. Lažno prijavljivanje kaznenog djela je također kazneno djelo. Čujem da će me ponovno prijaviti. Prvo su išli prema zamjenici, pa prema predsjedniku Gradskog vijeća, a sad idu prema meni. Neka slobodno podnesu još i tu kaznenu prijavu. Sve ono što smo radili je zakonito, legitimno i moralno. Dostavit ćemo dokumentaciju cijelom narodu ako treba. Nemamo se razloga bojati. Oni nisu prijeki sud i to trebaju naučiti. Oporba se u posljednjih petnaest dana ogolila. Moralne vertikale dubrovačkog društva su javno lagali u medijskom prostoru. Kad bi ih prozvali, oni bi odgovorili šutnjom. Javno su širili govor mržnje, nazivali druge ološima, a kad se trebalo ispričati, ponovno su odgovarali govorom mržnje.

Gradonačelnik je kazao kako neće surađivati s oporbom.

- U punih dvije godine nisu potaknuli niti jedan program, nisu napravili išta korisno za ovo društvo, niti će napraviti. Nadam se da ćemo na sljedećim lokalnim izborima dobiti kvalitetnu oporbu, koji znaju promišljati i koji žele dobro ovom Gradu.

Franković je kazao kako ne vidi ništa spornu u davanju punomoći „Primorje gradnji“ kako bi ishodili lokacijsku dozvolu i napravili idejni projekt, te da je to uobičajeno praksa, a Grad Dubrovnik je od 1990-ih dao dvjestotinjak takvih punomoći.

- Sve je po GUP-u Grada Dubrovnika i spada u uobičajenu praksu. Svaka tvrtka koje iskaže interes za kupnjom određenog zemljišta u vlasništvu Grada, može joj se prethodno dati punomoć da ishođenje lokacijske dozvole. Tako je i napravljeno u ovom slučaju, a sukladno je Zakonu o gradnji. Grad Dubrovnik takvim subjektima ne jamči da će zaista doći do prodaje gradskog zemljišta. Takvu suglasnost trenutno ima i tvrtka Razvoj Golf za izgradnju pristupne ceste za tvrđavu Imperijal. Imamo i naslijeđene punomoći za izgradnju ceste pored hotela Neptun, cesta u Solitudu i na Babinom Kuku.

Što se tiče kaznen prijave koji Jadrana Barač, ima namjeru podići pred USKOK-om, Franković je kazao da je već jednom pokušao i nije uspio, te je još jednom dodao da afere zapravo nema.

- Zamjenica Tokić je ugovor o izradi projekta potpisala i na sebe preuzela financijske obveze, prije . nego je pomislila da će ikad postati zamjenica gradonačelnika. Idejno rješenje ja završeno u listopadu  2017., i kao takvo je poslano Povjerenstvu, koje je utvrdilo da se ne radi o sukobu interesu. Dodali su i ograde za buduće obnašanje dužnosti zamjenice gradonačelnika. Sve radnje vezano uz Primorje gradnje, nisu bile dio nadležnosti zamjenice Tokić, već po mojom. Od pravog samo dana javno raspodijelili dužnosti, a cijela je kronologija poslana Povjerenstvu, kao i očitovanja svih Upravnih odjela. Bili smo uvjereni u nevinosti zamjenice Tokić – zaključio je gradonačelnik.

Zamjenica Tokić od danas nastavlja obnašati sve svoje dužnosti. 


L.Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

mak 07.12.18 u 16:37
Pa zasto je gradonacelnik povukao tocku sa dnevnog reda Gradskog vijeca, i zasto se zemlja u konacnici nece prodati investitoru ako je to dobar posao za Grad, a jest? Dakle, aferu je stvorio tko? Pitanje za miljun dolara?

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija