VIJESTI
06.12.2018 u 20:30

OSVRT Katje Bakije na knjigu Zorana Lisjaka "SAVRŠENI USTROJ"

Nedavno je u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad predstavljen roman Savršeni ustroj čakovečkog autora Zorana Lisjaka. Zoran Lisjak objavljuje kratke priče i pjesme u zbornicima grada Preloga, a dosad je objavio roman Dva svijeta i zbirku pjesama Boje duše. Roman Savršeni ustroj tematski povezuje gradove Dubrovnik i London, a žanrovski ga određujemo kao akcijski triler.


komentara  0

Nakon kanona koji su nametali konvencionalni romani 19. stoljeća, moderna 20. stoljeća, kao i postmoderna, danas roman postaje jedina književna vrsta bez kanona (kako bi to rekao Mihail Bahtin) i postaje iznimno važna  njegova komunikativnost s čitateljem. Očito je kako je upravo ta usmjerenost na čitatelja i na aktualnu stvarnost bila itekako važna autoru ovoga romana. Govoreći o odnosu prema tekstu koji se nalazi između autora i čitatelja, Barthes je 1968. godine najavio „smrt pisca“ i „rođenje čitatelja“ izjavljujući da „jedinstvo tekstualnosti leži ne samo u porijeklu već i njegovom odredištu“. Dakle, značenje teksta ne ovisi samo o piscu i njegovoj namjeri, nego se uvelike oslanja, usmjereno je  na čitatelja.

Triler kao žanrovska odrednica pokriva veliko i široko područje uz književnost odnosi se i na film i televiziju. Mnoga klasična književna djela moguće je čitati kao trilere, npr. Homerovu Odiseju ili roman Grof Montekristo. Postoje uz akcijske kriminalistički trileri, pustolovni, politički, špijunski, erotski trileri, trileri katastrofe. Strukturno ovaj tip romana ne određuje tema nego način kako odabranoj temi autori pristupaju, kako vode svoje likove i razvijaju naraciju.

Roman dubrovačkog prošlotjednog gosta čakovečkog pisca Zorana Lisjaka Savršeni ustroj objavljen protekle 2017. godine u Zagrebu u nakladi izdavačke kuće Beletra. Za predstavljanje u Dubrovniku, u Saloči od zrcala, autor je imao i više nego dobar razlog – naime radnja ovog napetog romana uzbudljive i nepredvidive fabule odvija se velikim svojim djelom u našem gradu. Narativni rukavci priče ispričane u Savršenom ustroju određeni su prostorima gradova Dubrovnika i Londona u koje je autor smjestio svoju glaeriju različitih likova i karaktera. Svijet romana i njegove priče otvara se slikom Dubrovnika, preciznije prostorom Gruške luke te ratne 1991. godine, 13. prosinca kad se nažalost nije događalo ništa neobično i neočekivano za to za svih nas iznimno teško razdoblje. Mlada majka sa svojom kćerkom napuštala je svoj dom, svoju obitelj, pratio je muž koji je ostao braniti grad i odlazila brodom kao i brojni drugi u nepoznato, u neizvjesnost. Narativni tijek fabule nakon uvodne slike razdvajanja obitelji nastavlja se dvadeset i tri godine kasnije u Londonu kad je curica u majčinom naručju studentica Mila Horvatić napadnuta u svom stanu dok se spremala braniti seminarski rad na postdiplomskom studiju iz područja javne uprave.

Posljednje što je čula prije napada bilo je televizijsko izvješće o nestanku, odnosno mogućoj otmici dvije ugledne znanstvenice koje se bave genetičkim inžinjeringom.

Romaneskni prostor trilera često je određen egzotičnim mjestima, neobičnim lokacijama, pustinjama, dalekim morima. Radnju svog romana  u onom njenom zanimljivijem, napetijem pa onda i zabavnijem dijelu autor  smješta u prostor našeg grada i na njegve ulice, na Stradun, uske ulice oko njega, zidine, Boškovićevu poljanu, hotel u centru kojemu je promijenio ime...

Prolazeći stranicama romana razvidno je kako se njegov autor trudio sljediti sve bitne odrednice ovoga žanra – glavni likovi, junaci u trilerima su hrabri, naviknuti na opsanost, ozbiljni u poslu, određeni i nekim svojim slabostima, ali baš i zbog toga gotovo uvijek iznimno privlačni ženama. Često su to špijuni, policajci, vojnici, a takav je i Lisjakov glavni protagonist – viši inpektor Sten Parksen. Međtim prostor uzbudljivih zapleta i neočekivanih raspleta u suvremenim trilerima sve više osvajaju i žene pa je tako londonskom ispektoru pridružena iznimno zanimljivo portretirana galerija  ženskih likova. Uz našu Dubrovkinju londonsku studenticu Milu za koju slutim da će svoj prostor tek osvojiti jer roman je najavljen kao trilogija, tu je i  inspektorova kolegica i bivša ljubavna partnerica Paula, te kolegica iz Scotland Yarda Daniela Wets, pa znanstvenica dr. Amelia Gestner iz neovisnog laboratorija pa dvije već spomenute zagonetno nestale znanstvenice. Upravo ovi ženski likovi omogućuju razvijanje narativnog tijeka radnje i njegovo grananje pa u romanu imamo i elemente ljubavne priče, krimića, spregu znanosti, suvremene prehrambene industrije, genetičkog inžinjeringa i kriminala. Kroz rukavce svoje, u nekim dijelovima i možda preraširene, linije pripovjedanja otvaraju se prostori za moderne teorije zavjera. I tu je Lisjak u zakonitostima žanra – ovakav tip romana ne bavi se pojedinačnim izdvojenim slučajema niti rješava određeni zločin nego pozornost usmjeravaju i radnju smještaju na mnogo širi prostor međunarodnih zavjera, terorizma, svrgavanja vlada. Osim prikaza korupcije u policiji, znanstvenim i sveučilišnim krugovima autor se bavio i multinacionalnim kompanijama kojima je na prvom mjestu isključivo profit zbog kojeg ne bi prezali ni od zločina.

„Sten se oprezno spuštao prema podnožju. Sjaj mjesečine i rasvjeta s bedema dobro su osvjetljavale nepravilne stepenice uklesane u stijenu. Valovi s otvorenog mora lagano su zapljuskivali litice narušavajući noćnu tišinu.

Okrenuo se i iza sebe spazio sjenu kako se oprezno spušta prema podnožju.

- Zaboga, zar još nisu odustali?

Nepoznata sjena i dalje se kamenim stubama oprezno spuštala prema njemu. Čekao je stisnut u mišjoj rupi.Misli su mu užurbano prolazile glavom tražeći najbolje rješenje. Silueta se i dalje oprezno približavala spuštajući se niz stijenu. Učinila mu se drukčijom, sitnijom.

Uzmicao je iza stijene ulazeći u more. Sjena mu se sve više približila. U jednom trenutku nezgodno je stao na kamen i izgubio ravnotežu. Tjemenom glave udario je u oštru stijenu. Pao je u more izgubivši svijest.“
        (Ulomak iz romana)

U roman inkorporirani dijelovi koji se bave religijom, biologijom, fizikom,  ima elemenata fikcije i stvarnosti, a u stilističkom izražajnom sloju odlikuje ga tečan, protočan stil pisanja koji bismo mogli smjestiti , izuzev dakako esejističkih djelova, između žurnalistikog i razgovornog, kolokvijalnog funkcionalnog stila hrvatskog jezika.

Kompozicijski roman je zaokružen prvom rečenicom koja radnju smješta u središte zbivanja te ratne 1991. g. u Dubrovniku i posljednjom koja donosi neočekivani obrat u Londonu i rasplet jednog dijela događanja prikazanih u  romanu. Poruka „Nastavit će se...“ ukazuje na činjenicu kako je Savršeni ustroj najavljen kao prvi dio planirane trilogije pa možemo očekivati nastavak i rasplitanje zamršenih zgoda sad nam već poznatih likova.     KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija