KULTURA
05.12.2018 u 18:49

FOTO: Izložba dubrovačkih umjetnika, fotoreportera i branitelja na Srđu

U tvrđavi Imperijal na Srđu i ove je godine, jedanaest put za redom obilježen Dan dubrovačkih branitelja i to dvijema izložbama. Usprkos neprimjerenim, sad već možemo reći i sramotnim uvjetima u kojima djeluje ovaj muzej, kustosi su nam otkrili fotografije uništenih sakralnih objekata na području bivše Općine Dubrovnik, a riječ je o donacijama fotografa i fotoreportera. Druga izložba okupila je dubrovačke umjetnike koji su samo za ovu prigodu naslikali djela posvećena domovini i sjećanju na ratna razaranja. Svoje umjetničke radove donirali su i branitelji. 


komentara  0

„Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“

U sklopu muzejskog projekta „Hrvatska ratna fotografija“, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik nastavlja obradu i prezentaciju izabranih dokumentarnih ratnih snimaka  dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Njihovim opsežnim ratnim stvaralaštvom sačuvana su dragocjena vizualna svjedočanstva o herojstvu i stradanju Grada u srpsko-crnogorskoj agresiji 1991. i tijekom Domovinskog rata. Najveći dio snimljene građe, prepuštene zaboravu i propadanju daleko od očiju javnosti, čuvaju sami autori u osobnim arhivama ili se nesređena nalazi u ustanovama za koje su radili i s kojima su surađivali tijekom i neposredno nakon ratnih razaranja. Rijetki su oni koji su, poput Božidara Gjukića, Mila Kovača, Božidara Vukičevića i Matka Biljka, sve svoje sačuvane ratne snimke ustupili Muzeju radi stručne obrade, proučavanja i buduće prezentacije.

Tematskom izložbom „Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“, nastavlja se daljnja razrada treće tematske cjeline izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ i budućeg stalnog postava MDRD, posvećene herojstvu i stradanju branitelja i građana te proučavanju posljedica agresorskog sustavnog razaranja i uništavanja gospodarskih objekata i spomenika kulture tijekom Domovinskog rata.

Autori izložbe su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš, povjesničari te voditelji muzejskih Zbirki, koji su do sada priredili više od 30 tematskih izložbi iz Domovinskog rata, stalnu izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal na Srđu, te objavili brojne kataloge, stručne tekstove, članke i feljtone.

Varina Jurica Turk na otvaranju je zahvalila Zavodu za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkoj biskupiji i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, koji su im omogućili uvid i istraživanje u svojim bogatim arhivima.

Uz fotografije, kao visokovrijedne muzejske predmete i prvorazredne povijesne izvore, tijekom rada na izložbi koristili smo i opsežnu dokumentaciju iz Zbirke dokumenata MDRD, kao i brojne tiskovine iz tog vremena.

„Dubrovački umjetnici braniteljima u počast“

U suradnji Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Umjetničke galerije Dubrovnik priređena je i izložba dubrovačkih umjetnika koji su svoja djela naslikali u počast dubrovačkim braniteljima

Umjetnici Mišo Baričević, Nikola Dubčić, Mirica Dubčić, Vedran Grabovac, Josip Ivanović, Nada Zec Ivanović, Loren Ligorio, Ivan Perak, Jasmina Runje, Tonko Smokvina i Josip Škerlj koji, prisjećajući se herojskih dana obrane Grada, svojim darovima – slikama izloženima u prostoru Tvrđave Imperijal na Srđu iznad Dubrovnika – svaki na svoj način uzdižu simboliku i značenje tih sudbinskih dana te odaju počast ranjenim i poginulim braniteljima, ali i svima koji su doprinijeli pobjedi dobra nad zlim. Ujedno, i cijela izložba je dar! Nakon njezina završetka izložene će slike biti darovane Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik koji će u nekim boljim vremenima moći prezentirati stalni postav u primjerenim uvjetima i izložiti građu muzejskih zbirki, blago zajedničke memorije i tuge, ali i ljubavi i optimizma nove budućnosti.

Na otvaranju su govorili ravnateljica MDR Varina Jurica Turk, viši kustos Mišo Đuraš, ravnatelj Umjetničke galerije Marin Ivanović, a izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.


K. Fiorović / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija