LIFESTYLE
04.12.2018 u 22:18

„Živima smo dužni poštovanje, a mrtvima samo istinu”

„Živima smo dužni poštovanje, a mrtvima samo istinu”, citatom Voltairea, Ante Nazor, ravnatelj je Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata završio je predstavljanje nove knjige pod nazivom "Domovinski rat: pregled političke i diplomatske povijesti", a u sklopu obilježavanja Dana branitelja Dubrovnika. 


komentara  0

U dvorani Ivana Pavla II večeras je dubrovačkoj javnosti predstavljena knjiga, koja je pregled političke i diplomatske povijesti Hrvatske u Domovinskom ratu. Obuhvaća razdoblje neposredno uoči stvaranja samostalne i suverene hrvatske države te velikosrpsku agresiju i diplomatsko djelovanje hrvatske vlasti za međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, sve do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine.

Knjiga je nastala kao odgovor na tvz "solunsku čitanku". Naime, Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi (CDRSEE) potkraj 2016. u Solunu je objavio dvije čitanke za nastavnike povijesti u jugoistočnoj Europi – The Cold War 1944–1990 i Wars, Divisions, Integration 1990–2008. Čitanke su objavljene uz pomoć Europske Unije, ali i uz napomenu da njihov sadržaj „ne odražava stav EU“.

Povjesničar Ante Nazor upozorava da je čitajući ovu čitanku, napose njezin drugi dio, koji je rađen bez ikakve konzultacije s Hrvatskim institutom za povijest i Dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, pronašao 51 faktografsku pogrešku, ali i prešućivanja. Istaknuo je kako se relativizira krivnja te izjednačava uloga agresora i žrtve. 

Kako bi pak ponudili alternativu zasnovanu na pravim i relevantnim izvorima te povijesnoj istini u Centru su odlučili izdati ovu knjigu, koja jasno otkriva velikosrpsku agresiju i njezine namjere, pri čemu autor pod terminom velikosrpstva podrazumijeva režim koji je doveo do rata, a koji strogo odvaja od srpskog naroda.

Nazor je govorio o datumima koji su važni za hrvatsku državnost te zašto je baš sadašnji Dan državnosti 25. lipnja datum koji označava državotvornost Republike Hrvatske. Podsjetio je na razvoj ideje velikosrpstva od 1902. godine, preko 1938. pa sve do kobne 1991. 

"Cilj ovog rata sasvim je jasan, a to je zajednička država svih Srba, ma gdje oni bili. Iz svih povijesnih dokumenata je jasno kako upravo velikosrpski režim, nije pristajo na kompromise", istaknuo je Nazor.

Podsjetio je kako 1991. Hrvatska nije imala diplomaciju, ni oružje, ni materijalna sredstva te da je uspjela iz gotovo ničega u samo godinu dana stvoriti i vojsku i diplomaciju i na kraju dobiti međunarodno priznanje, kojemu se nakon referenduma protivila gotovo cijela međunarodna zajednica.

Osvrnuo se i na presudu haškog suda "šestorici" Prljiću i ostalima, koji su proglašeni krivima za udruženi zločinački pothvat i etničko čišćenje muslimana u BiH. Kazao je kako svaku presudu, pa i tu treba pravno prihvatiti, no kako je po njegovom uvjerenju ona nepravedna. 

Istaknuo je kako svaki zločin, počinjen s bilo koje strane treba osuditi i procesuirati, ali smatra kako je Žalbeno vijeće napravilo mnoštvo grešaka u ovom postupku pozvavši se na izjavu odvjetnika generala Praljka, nakon njegovog samoubojstva u sudnici. Svoje izlaganje završio je citiranjem odvjetnika Kanavasa.

"Ova presude neće donijeti pomirenje, jednako kao što neće predstavljati povijesne istine o tome što se dogodilo u BiH tijekom sukoba između muslimana i Hrvata. Duboko poštujem suce Žalbenog vijeća koje je donijelo presudu. Također prihvaćam, kao što svi moramo, da je njihova presuda konačna. Međutim, ne mogu mirne savjesti poštivati mnoge od nalaza i zaključaka u žalbenom postupku do kojih su došli ti cijenjeni suci... I dok kao odvjetnik MKSJ-a imam ‘pozitivnu obvezu zaštititi ugled Suda’, bilo bi kukavički s moje strane i uvreda sjećanju na generala Praljka da se pretvaram da je postupak bio pravičan, da nije bilo pristranosti sudaca tijekom suđenja, te da u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi nije bilo pogrešaka. Oštre su to riječi koje se mogu smatrati napadom na ugled i ostavštinu MKSJ-a, ali po riječima Voltaira: ‘Živima dugujemo poštovanje, a mrtvima samo istinu’".


K.Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
butiga_zdravlja002
LIFESTYLE
0      21|05|19 u 11:00
Zdrave navike stvaraju se u Butizi zdravlja!
vrtic_zupa008
LIFESTYLE
0      20|05|19 u 20:44
Edukacija: Upravljanje problemnim situacijama
huawei_trump
LIFESTYLE
0      20|05|19 u 20:43
"Rat" Amerike i Huaweija, što to znači za sadašnje i buduće korisnike?
konavoske_igre_naslovna
LIFESTYLE
0      20|05|19 u 20:04
KONAVOSKE IGRE Kiša pokvarila planove
kudmarkom046
LIFESTYLE
0      20|05|19 u 17:00
Na smotri folklora "Na Neretvu misečina pala" zabalali Župljani

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija