KULTURA
03.12.2018 u 21:00

FOTO:„Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje“ - nove vrijedne spoznaje struci donosi Domagoj Perkić

Izložba i pripadajući katalog - Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, nastali su kao rezultat arheoloških rekognosciranja terena od Rijeke dubrovačke na istoku do Imotice i Bistrine na zapadu, odnosno od Elafita na jugu do granice s Bosnom i Hercegovinom na sjeveru. Vremenski okvir obuhvaća uglavnom razdoblje od kasnog eneolitika do kraja željeznog doba. Pun je bio večeras arheološki muzej u žitnici "Rupe", brojna publika sa znatiželjom pregledavala je zanimljiv likovni postav koji je odradio Studio Rašić i Vrabec, dok je autor same izložbe Domagoj Perkić.


komentara  0

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula je kako je ovdje bilo riječ o zahtjevnim arheološkim istraživanjima koja su bila zahtjevna i financijski, ali su donijela važne povijesne spoznaje o životu na predmetnom području. Što se tiče vremenskog okvira koje je obuhvaćeno Vilać je kazala kako se uglavnom radi o razdoblju kasnog eneolitika do kraja željeznog doba, čime i završava prapovijest.

- Izložba govori o gradinama kao prapovijesnim naseljima, gomilama kao prapovijesnim grobljima i špiljama koje su nekada bile kao mjesta naseljavanja, ponekad mjesta za sahranjivanja, a ponekad i kao mjesto gdje su ljudi skrivali svoje vrijednosti i blago. Gradine i gomile se obično vežu za Ilire, međutim, po gomilama možemo vidjeti kako su njihova naaseljavanja počela i prije 8.st.pr Kr. Mi ne znamo tko su bili etnički nosioci tih kultura i naseljavanja, možemo govoriti tek o Indoeuropljanima - kazao je autor izložbe Domagoj Perkić.

Autor je objasnio i kako su Iliri donijeli običaje i bakar, te da njihove običaje možemo pratiti sve do dolaska Rimljana.

- Prilikom pripremanja izložbe pokušali smo da ista bude zanimljiva struci, budući da su ovi lokaliteti novi za struku, međutim pokušali smo i da bude vizualno zanimljiv široj publici – rekao je Perkić.

Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 49 gradina, 706 gomila i 14 špilja što ukupno predstavlja 769 lokaliteta koji su publici većinom predstavljeni, ali naravno nisu svi lokaliteti mogli biti uvršteni u postav izložbe. Publika preko fotografija koje su napravljene iz zraka vrlo jednostavno može dokučiti o kojim lokalitetima se radi.

Na otvaranju izložbe sudjelovao je i arheolog Vinicije Lupis koji je kazao kako se ovdje može vidjeti jedan konačni i sustavni obuhvat na osnovu kojega će budući istraživači nastaviti dalje i pružiti cjelovitiju sliku spoznaje prapovijesnog razdoblja.

- Predočeni su vam i sitni arheološki nalazi pronađeni tijekom rekognosciranja. Vrlo je zanimljivo da je po prvi puta prezentirana pećinska baština, možda jedan drukčiji način komplementarno, više pećina na jednom mjestu uz one lokalitete koji su snimani s dronom  što je vrlo dopadljivo i zanimljivo – kazao je Lupis.

Autor Domagoj Perkić nastavlja s istraživanjima, ali uskoro priprema i još jednu posebnu izložbu o Vilinoj špilji koja se nalazi iznad rijeke Omble. Izložba „Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje“ ostaje otvorena do 15. ožujka 2019. godine.


Elizabeta Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija