KULTURA
09.11.2018 u 08:56

Predavanje lokrumska benediktinska opatija u Pridvorju

U odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala u Pridvorju, danas u 18 sati održati će se predavanje o najznačajnijoj benediktinskoj opatiji dubrovačkog područja. Kroz faze razvoja, povijesni kontekst i arheologiju  voditi će nas povjesničarka umjetnosti i arheologinja  Eva Žile.


komentara  0

U prvoj polovici 11. stoljeća na otoku Lokrumu osnovana je najznačajnija benediktinska opatija dubrovačkog područja. Smatra se da je prva benediktinska građevina podignuta u predromaničkom slogu, nakon koje slijedi romanička faza u kojoj se grade nova crkva i samostan. Na izmaku srednjeg vijeka, krajem 15. i početkom 16. stoljeća, pored postojećeg samostana izgrađen je novi.
Mnoga pitanja o građevinskoj baštini lokrumskih benediktinaca ostala su otvorena. S tim u vezi potrebno je istaknuti i pitanje lokacije prve crkve dubrovačkih benediktinaca koje je do danas neriješeno. Uz povijesni kontekst, postojeću literaturu i detaljnu stilsku analizu, u stvaranju cjelovitije slike o samostanskom sklopu, pomažu rezultati arheoloških istraživanja, koji su tijekom godina vođeni na ovom lokalitetu.

Više o građevinskoj baštini i arheološkim istraživanjima na Lokrumu otkriti će nam povjesničarka umjetnosti i arheologinja Eva Žile, u petak 9.11.2018. godine u 18:00 sati, u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala (Samostan sv. Vlaha, Pridvorje).


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija