VIJESTI
08.11.2018 u 17:04

Potrebica: Ovaj zakon smo dugo čekali, od danas i izvanredni studenti mogu raditi preko SC-a

Danas je na snagu stupio Zakon o obavljanju studentskih poslova, prvi zakon ovakve vrste u Hrvatskoj, kojima su uvedene brojne izmjene na području studentskim poslova. Jedna od bitnijih  je da će od danas i izvanredni studenti moći raditi studentske poslove, a propisana je i minimalna satnica, kao i jasna nadležnost inspektora rada pri obavljanju ovakvih poslova. Za Marka Potrebica, ravantelja Studentskog centra u Dubrovniku, ovaj Zakon je iznimno pozitivna stvar, na koju se dugo čekalo.


komentara  0

Zakon o obavljanju studentskih poslova je prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, a studentski rad se do sad regulirao Pravilnikom iz daleke 1996. godine.

Za komentar novog zakona upitali smo Marka Potrebicu, ravnatelja dubrovačkog Studentskog centra.

- Jedna od najvažnijih izmjena koje donosi ovaj zakon je da od danas i izvanredni studenti mogu raditi preko ovakvog ugovora, a njime je definirana i jasna nadležnost inspektora rada za izvršenje svih obveza koje proističu iz njih. Kao i do sad ugovori će se zaključivati za kalendarski mjesec, a po prvi put je određena i minimalna satnica koja iznosi 21, 50 kuna. To za Dubrovnik i nije toliko bitno jer je naša minimalna satnica veća od tog iznosa.

- Određeni su i jasni rokovi unutar kojih se mora sklopiti ugovor, te rok u kojem poslodavac, odnosno naručitelj posla mora platiti posredniku, to jest Studentskom centru naknadu za obavljeni posao, a to je najkasnije 15 dana od završetka posla. Zakon predviđa i mogućnost izdavanja i vraćanja studentskih ugovora elektroničkim putem.

Potrebica smatra da je ovaj zakon jedna iznimno pozitivna promijena na tržištu studentskog rada.

- Godinama smo čekali na ovakav Zakon, do sada smo radili po Pravilniku iz 1996. godine. Predstavnici studenata, al i ostali Studentski centri u Hrvatskoj su iznimno zadovoljni. Želim i ovim putem zahvaliti premijeru Plenkoviću i ministrici Divjka što su prepoznali potrebu za ovakvim zakonom, kao i zastupnicima koji su ga izglasali - zaključio je Potrebica.

Na stranicama Studentskog centra u Dubrovniku stoji kako će se od danas 8. studenog  svim studentima i drugim osobama, za koje je Zakonom predviđena mogućnost obavljanja studentskih poslova, omogućiti učlanjenje u student servis, odnosno omogućiti sklapanje ugovora o obavljanju studentskog posla, kao i da će se do donošenja pravilnika kojim će se oblikovati obrazac ugovora, koristiti stari obrazac  uz obvezno potpisivanje izjave od strane studenata koju možete preuzeti u našem sjedištu ili putem web stranice studentskog centra. Svi ugovori izdani prije 8. studenog vrijede za period za koji su izdani i obračunat će se na način kao i do sada.

USVOJEN ZAKON: Preko student servisa sada mogu raditi i izvanredni studenti


L.Pavlović, FOTO:Ilustracija





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija