VIJESTI
08.11.2018 u 14:43

DOBITNIK NAGRADE EMMY U DUBROVNIKU: "Ovo kako vi radite, možete biti uzor drugim gradovima"

Konferencija ''Kružna putovanja i gradovi – prilike i izazovi“ odvija se u Dubrovniku u sklopu 4. Europskog festivala turizma i strategije, a u organizaciji Grada Dubrovnika i partnera. Konferencija je započela 7. studenog, a završava 10. studenog. Na panelu koji je održan danas u hotelu Valamar Dubrovnik President sudjelovali su CBS-ov urednik za putovanja i dobitnik više puta nagrade Emmy Peter Greenberg, izvršna direktorica i predsjednica Međunarodne udruge brodarskih kompanija za kružna putovanja (CLIA) Cindy D'Aoust, predsjednik MedCruise – Udruga mediteranskih luka za prihvat brodova na kružnim putovanjima Airam Diaz Pastor. Raspravljalo se o pozitivnim i negativnim stranama kružnih putovanja, pronalasku rješenja kao i o zajedničkoj i međusobnoj suradnji.


komentara  0

- Drago mi je prije svega što je grad Dubrovnik imao priliku organizirati ovako jedan iznimno važan događaj, pitanje kruzinga i upravljanje turizmom, a to je nešto što smo započeli prije godinu i po dana. Danas su ovdje s nama one osobe koje donose odluke, ali i one koje biraju te odluke. Tu je predsjednica CLIA-e s pomoću koje smo i pokrenuli cijeli ovaj projekt, a što je danas prepoznato i u cijelome svijetu.

- Prije godinu i po svi su svjetski mediji pisali o tome kako se Dubrovnik raspada, danas svi svjetski mediji pričaju o tome kako je Dubrovnik krenuo ka održivom turizmu. Mi smo tek u početku, napravili smo mali korak za 2019., a 2020. godine Lučka uprava će predstaviti Port of Rules ili pravila luke koja jasno kažu kako u našemu gradu neće moći biti više od četiri tisuće gostiju sa kružnih putovanja – kazao je na današnjoj konferenciji gradonačelnik Mato Franković.

Franković je još rekao kako se Grad Dubrovnik okreće izletničkom turizmu te se gostima u hotelima predstavljaju novi modeli koji omogućuju „smart“ alati kako bi se omogućila održiva destinacija te da se poveća kvaliteta života svim građanima.

- Prilike koje su prisutne i koje moramo iskoristiti su te da pokažemo gostima da znamo osigurati kvalitetu pružene usluge, a prilike su i da u budućnosti uvijek možemo imati jedan broj posjetitelja tijekom cijele godine. Moramo surađivati i s drugim lukama kao što je Kotor, Split, Zadar ili Šibenik jer to su luke koje mogu biti dodatna ponuda ukoliko se ne može u tome trenutku doći u Dubrovnik - rekao je Franković.

- Turizam je važan dio razvitka svake ekonomije, ali također moramo shvatiti da turizam mora biti pozitivan za lokalno stanovništvo kao i za posjetitelje. Mi ćemo nastaviti participirati i sudjelovati u raspravama koje ne uključuju samo turizam već i druge teme. Samo zajednički možemo doći do rješenja i nekih novih mogućnosti razvijanja ove grane. Ovdje u Dubrovniku postoje odlične prilike da se uhvati u koštac s izazovima te da se preuzme kontrola upravljanja regijom – kazala je predsjednica CLIA-e Cindy D'Aoust.

Opisala je i suradnju s dubrovačkim gradonačelnikom.

- On je znao da je to malo duži proces, znao je koji su izazovi. Ispričao nam je probleme Dubrovnika i kako je turizam pao. Pokušali smo pronaći dugoročna rješenja. Mi ne možemo sami riješiti problem, potrebni su svi partneri za uspješnost. Ne postoji jedinstveno rješenje za sve gradove, potrebno je poslušati sve izazove, koje su prilike i pronaći lokalno rješenje – kazala je Cindy D'Aoust, a na panelu je govorila o tome kako i na koji način krenuti naprijed te  zahvaljujući upravo udruzi CLIA grad Dubrovnik je pokrenuo cijelu priču oko upravljanja i održivosti destinacije. 

- Imam mnogo iskustva s ovim gradom. Ja sam prvi put bio u Dubrovniku 1984., a prije četiri godine stajao sam u redu zbog gužvi, danas je to već drugačije, šetam slobodno. Danas smo govorili o tome kako upravljati destinacijom. Treba prestati gledati u brojke. Ovo kako vi radite u Dubrovniku može biti za uzor drugim gradovima. Kada pogledate prekomjerni turizam u Veneciji i Barceloni mora se reći imamo problem i shvatiti zajednički koje je rješenje. Treba znati upravljati situacijom, a ne samo gledati brojke, jer kada posjetitelji vide ogromne gužve neće se vratiti opet. Budite sretni što uopće ovo radite. Druge destinacije to ne rade. Kad prestanemo govoriti o brojkama i počnemo govoriti o iskustvu gostiju, tada dolazi do napretka – kazao je CBS-ov urednik za putovanja Peter Greenberg koji je na panelu govorio o održivom turizmu i načinu upravljanja turizmom u svakoj destinaciji.

Svi panelisti su se složili oko jednoga, a to je da treba educirati kako domaće stanovništvo tako i posjetitelje, ali i cjelokupnu industriju. Usuglasili su se kako je Dubrovnik dobar primjer za ostale destinacije kojih ima preko 30 sa sličnim ili istim problemima, koji bi se trebali rješavati individualno zbog različitosti lokacije, stanovništva i infrastrukture.


Elizabeta Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija