LIFESTYLE
05.11.2018 u 10:51

Ivana Butigan o svom glazbenom albumu: to je "generalka" mog emotivnog doživljaja svijeta

Naša sugrađanka Ivana Butigan, kontrolorka leta u HKZP u Zračnoj luci Dubrovnik s dodatnom diplomom odgojiteljice predškolske dobi, koja se cijeli život bavi glazbom i svira čak tri instrumenta, snimila je vlastiti kantautorski album "Konačno", koji će krajem godine ugledati svjetlo javnosti. Kao uvod u to jučer je objavljen njezin prvi solo spot za singl „Tu i tamo iznova“, koji je kako nam kaže, bio početno zamišljen kao intro albumu, a onda se aranžer, njezin brat, Toni Butigan zaigrao i nastao je singl, koji je uvod u Ivanin album. Spot se snimao u napuštenom hotelu Zagorje u Kumrovcu, pod redateljskom palicom Jasne Nanut, a kako je od Opičene poljoprivredne glazbe i albuma „Kompost“ Ivana krenula u jedan drugačiji glazbeni žanr i solo projekt, otkrila nam je u razgovoru.


komentara  0

- Uopće nisam razmišljala o tome da idem u solo vode. Uvijek sam ponešto zapisivala, ali nisam mnogo obraćala pažnju na to. Jedan dan mi je postalo jasno da moram nešto napraviti s tim pa sam rekla mome opegežaninu Antoniju Bratošu da mi se čini da imam neki materijal. Odmah me tražio da mu to dođem odsvirat  i ja sam mu zbrda - zdola otpjevala  fragmente pjesama. Pomogao mi je da uvidim da u tom kaosu ideja postoji struktura. Nisam to tad znala sama razlučiti. U sljedećih mjesec dana odabrala sam 8 pjesama koje su mi se činile kao cjelina. Slijedilo je snimanje u studiju moga brata, koje je trajalo oko godinu. Diskograf je SIPA Music iza kojeg stoji Silvio Pasarić. Suradnja s njim je već krenula prije dvije godine s OPG-ovim albumom Kompost, a kako je Antonio svoj samostalni materijal nastavio izdavat kod njega, nekako mi je bilo najprirodnije da i ja ostanem u kući.

Ivana je autorica svih tekstova i glazbe, a koje su teme njenih pjesama?

- U užem smislu su klasično ljubavne, ali sada par mjeseci nakon što je materijal dovršen čini mi se da sam radila "generalku” svog emotivnog doživljaja svijeta. Autorica sam  glazbe i tekstova, ali je veliki doprinos dao Toni sa svojim aranžmanima. Na primjer, trenutni singl „Tu i tamo iznova“ bila sam zamislila kao kratak intro albumu, a onda se Toni zaigrao i aranžirao je pjesmu progresivno, pa je dobila neki novi momenat i izdvojila se kao ona koja najavljuje cijeli projekt. Na takav način pristupio je cijelom albumu i definitivno ostavio neki svoj aranžerski potpis. Toni je također radio aranžmane i kasnije producirao. Mastering je radio Silvio Pasarić.

Spot je sniman u hotelu Zagorje u Kumrovcu, ima li to neku simboliku?

- Spot je djelo redateljice Jasne Nanut. Došla sam do nje preko prijateljice i glumice Anđele Ramljak. Jasna je bila u pripremi svog prvog dugometražnog filma „Sedmo nebo“, ali pjesma joj se svidjela pa se odlučila za režiju. Razgovarale smo dosta o pjesmi, kako je i zašto pisana, koju poruku ima i predložila je da u spotu prikažemo mene kako se borim sama sa sobom. Postojalo je nekoliko verzija scenarija i onda smo se odlučile za ovaj, koji je tehnički i vremenski mogao biti izveden. Prostor je trebao odigrati ulogu moje podsvijesti i tražeći lokaciju snimatelj Ante Cvitanović došao je do napuštenog hotela Zagorje u Kumrovcu, koji je vizualno zbilja fascinantan. Plesačica Petra Hrašćanec odigrala je ulogu moje sjene, s kojom se teško suočavam. Zanimljivo je da je Petra, večer prije radila  koreografiju za otvaranje Ljetnih igara, i bez odmora  je ujutro prvim letom išla za Zagreb, pa potom na set na kojem nas je oborila s nogu.

Koliko je trajalo snimanje spota? Koliko su trajale pripreme? Jesi li zadovoljna rezultatom?

- Moje pripreme za spot bile su vezane za dogovor oko scenarija. Na dan samog snimanja bila sam samo “glumica”.  Sletjela sam to jutro u Zagreb, gdje me kupio kombi i išli smo za Kumrovec na set gdje su šminkali mene i Petru. Snimale smo samo jedan dan. S druge strane, Jasna je sa ekipom iz produkcijske kuće  Eclectica više puta bila na terenu. Imala sam potpuno povjerenje u cijeli tim, jer su bili izrazito profesionalni i efikasni. Eclectica se inače bavi filmskom produkcijom i postprodukcijom, a samo tu i tamo producira spotove, ali srećom jedan od tih je moj. Malo je reći da sam zadovoljna. Oduševljena sam, kako komunikacijom s Jasnom, organizacijom snimanja, montažom, tako i  cjelokupnim rezultatom. Na jedan dan bila sam uletila u neki skroz drugi svijet i uživala sam u njemu.

Što je sljedeće?

- Album bi u digitalnom obliku trebao izaći 1.prosinca. U trenu kad CD bude  fizički isprintan namjeravam napraviti promociju uz svirku. Imam neke ideje kako i gdje, ali još ništa nije definirano. Cijeli ovaj projekt bio je popriličan izazov za mene na više razina i zahvalna sam za svu silnu podršku koju sam dobila od mojih dragih ljudi.

VIDEO: Ivana Butigan izdala svoj prvi solo singl "Tu i tamo iznova"


K.Fiorović/FOTO:Nina Đurđević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
noc_porporele_170719_naslovna
LIFESTYLE
0      17|07|19 u 00:41
FOTO: Noć Porporele - novi/stari knez Nikša Jelčić Čile
ljetne_manfestacije02
LIFESTYLE
0      16|07|19 u 16:58
LJETNE MANIFESTACIJE Nastavlja se bogati zabavni program
daniela_naslovna
LIFESTYLE
0      16|07|19 u 12:52
INSPIRATIVNA ŽIVOTNA PRIČA: Daniella Kordić kroz svoje knjige šalje snažnu poruku o snazi duha
izgubljeni_pas
LIFESTYLE
0      16|07|19 u 10:35
Lui je pronađen na Korčuli
ibrica_jusic03
LIFESTYLE
0      16|07|19 u 10:07
Ibrica večeras svira serenade na Gracu

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija