VIJESTI
01.11.2018 u 08:19

FOTO: SVI SVETI Dubrovačka groblja okićena krizantemama i luminima

Danas slavimo blagdan Svih svetih, spomen na kršćanske mučenike i sve one dobre i svete ljude koji nikada nisu proglašeni svecima. Ovaj blagdan slavi se od četvrtog stoljeća, no tada je padao na prvu nedjelju nakon Duhova, što se zadržalo u pravoslavnoj crkvi. U katoličkoj je pomaknut na 1. studenog, kako bi na neki način poništili poganska vjerovanja. U 19. stoljeću neko se vrijeme blagdan Svih svetih obilježavao tako da se na grobljima jelo, pilo, zabavljalo i na taj su način živi i mrtvi "komunicirali". Danas na groblja nosimo cvijeće i palimo lumine odajući počast našim pokojnicima.


komentara  1

Cvijeće koje se obično bira za Svi svete su krizanteme ili po dubrovački, matrikali. Osim što im je u ovo vrijeme sezona cvata, krizanteme su u Europi cvijet smrti, žaljenja i sjećanja na mrtve. Zanimljivo je da je to rijetka vrste cvijeća kojoj ne odgovara sunčeva svjetlost u vrijeme cvata. Čim skrati dan, ako su u lončanicama, treba ih se staviti u sjenu, gdje je mračno i hladnije.

U fotogaleriji Vedrana Jerinića pogledajte kako je u predvečerje izgledalo najveće dubrovačko groblje Boninovo.


dubrovniknet team/FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Nemo 01.11.18 u 09:26
Grebi se kite radi Mrtvog dana koji je na drugi jedanaestog, sutradan od Svi-svetih. Godinama se narod krivo uci, zacudo i Crkva se tom krivom ucenju pridruzila medijima. Danas je dan Svih svetih, blagdan, dan kad se treba veseliti. Sutra je Mrtvi dan, kad se treba sjetiti i odati postovanje umrlima.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija