VIJESTI
12.10.2018 u 13:06

Što muči dubrovačke građevinare?

Na Strukovnoj grupi graditeljstva  HGK – ŽK Dubrovnik održanoj u prostorima Komore raspravljalo se između ostalog o radu u sezoni 2018., zapošljavanju i radu stranaca u Republici Hrvatskoj te pokretanju inicijative za izmjenu čl.132. Zakona o gradnji.


komentara  0

Svi prisutni građevinari smatraju da se Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova u Gradu Dubrovniku od 15. lipnja do 15. rujna uglavnom provodila. Uočeni nedostaci predočit će se prilikom prijedloga za donošenje nove Odluke u 2019. godini svim lokalnim samoupravama u DNŽ.

Ponovljeno je kako je jedan od najvećih problema u djelatnosti  graditeljstva manjak radne snage. Građevinari smatraju da nije potrebno ograničavati godišnju kvotu i broj dozvola za rad stranih državljana već da se problemu nedostatka prilazi permanentno po potrebama na tržištu rada. Ukoliko bi se i odobrio  neograničen uvoz radne snage izražena je sumnja u pronalazak radnika jer njih u okolnim zemljama više nema. 
Paralelno s uvozom nedostajuće radne snage potrebno je korijenito promijeniti obrazovni sustav kako bismo koliko – toliko imali buduću kvalificiranu radnu snagu koja je potrebna tržištu rada.

Građevinari očekuju od Vlade RH daljnje rasterećenje davanja u cilju  smanjenja troškova kako bi se  otvorio prostor za povećanje plaća radnicima. Samo se tako može zadržati postojeća stručna radna snaga i provesti proces dualnog obrazovanja.

Bilo je riječi o javnoj nabavi te najavljenim izmjenama Zakona o javnoj nabavi. Dosadašnje iskustvo koje je proizašlo iz  tumačenja kriterija ekonomski najpovoljnije ponude pokazalo je da se usredotočilo  na robu i proizvode široke potrošnje te je stoga primjena ovog kriterija vrlo ograničena i neprimjerena za radove u graditeljstvu. Hrvatska komora inženjera građevinarstva pokrenula je inicijativu za pripremu Pravilnika o primjeni kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude za usluge i radove kao podzakonskog akta.

Predstavljen je projekt Digitalna komora  i projekt Bespovratnim sredstvima do Znakova kvalitete .


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija