VIJESTI
10.10.2018 u 16:08

Dugo bablje ljeto ispred nas, bit će rekorda i suša

Za razliku od prošlih dana, tijekom kojih je ponegdje već nadmašena prosječna količina oborine za cijeli listopad, od danas je počelo "bablje ljeto", razdoblje većinom suhog i pretežno sunčanog, gdjegod i vedrog vremena, te iznadprosječno toplog, koje će dodatno povećati ionako neuobičajeno izraženu toplinu prošlih mjeseci, piše Zoran Vakula za HRT.


komentara  0

toga će i ova godina, u usporedbi sa svima znanima od sredine 19. stoljeća, kada su počela službena mjerenja - i čiji je zoran prikaz u obliku spektra boja osmislio prof. dr. sc. Ed Hawkins sa Sveučilišta u Readingu - nastaviti niz iznimnih u posljednja 2, pa i 3 desetljeća. Štoviše, ne treba začuditi ni ako na kraju bude rekordno topla. A uz takvu toplinu moramo biti spremni i na nove vremenske ekstreme i štetu koju mogu izazvati. Stoga bi trebali što prije početi primjenjivati preporuke iz Posebnog izvješća o globalnom zatopljenju od 1,5 °C Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) jer uskoro bi moglo biti kasno.

Iznadprosječno toplo za ovo doba godine, te većinom sunčano bit će i u nastavku tjedna, a i u većem dijelu sljedećega, osobito tijekom poslijepodneva, a jutra će u kopnenom području biti malo svježija nego prošlih dana, uz čestu maglu, koja se ponegdje može i dulje zadržati. Stoga će jutra još i biti za jaknu i cipele, a poslijepodne će mnogima biti dovoljni kratki rukavi i sandale, osobito na Jadranu, gdje će još jamačno biti i onih koji neće uživati samo uz more, nego i u njemu. Temperatura mora niža od 20 °C bit će samo ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će i bura povremeno biti umjerena, podno Velebita i jaka.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija