LIFESTYLE
09.10.2018 u 08:47

NAPREDNI DUBROVNIK: danas pijemo vodu iz cisterni, a prije 600 godina smo imali vodovod

Nakon više od pet stotina godina, kada je potpisan ugovor o gradnji vodovoda na Šumetu koji je podigao kvalitetu života u Gradu, Dubrovčani piju vodu iz cisterni. Te davne, 1436. godine dubrovačke vlasti su s napuljskim arhitektom Onofriom della Cavom potpisale ugovor o gradnji vodovoda za sve napučeniji grad, kojim se u Dubrovnik trebala dopremati voda iz 12 kilometara udaljenog izvora na Šumetu. Vodovod je pušten u funkciju već dvije godine kasnije. Ugovorom je bila predviđena i gradnja dviju česmi. Da se u 15. stoljeću mogla dobiti nagrada za kvalitetu života građana u svojim zajednicama, Dubrovnik bi je dobio momentalno!


komentara  0

1440., kod sv. Klare, samostana gdje je bilo najviše prostora, otmjeno, gradski i veličanstveno, podignuta je i prelijepo izgrađena Velika onofrijeva fontana, dok se na završetak izgradnje manje česme (fontanelle) - Male onofrijeve fontane trebalo čekati još dvije godine. Ovu je česmu Onofrije gradio zajedno s dva naša majstora klesara, Petrom Milanovićem i Radinom Pribilovićem, od jeseni 1440. g. pa do kraja 1442. g. 

Iako nije monumentalna kao “velika sestra”, Mala Onofrijeva fontana danas plijeni ljepotom iskladom. Nalazi se dijelom uvučena u nišu Glavne gradske straže. Klesarske radove ovoga malog renesansnog remek djela oblikovao je milanski kipar Pietro di Martino, u u čije je ime i svoje osobno Onofrio, na današnji dan, 9. listopada 1440. godine, s nadzornikom gradnje vodovoda potpisao ugovor kojim se obvezao da će im do kraja veljače 1441. dostaviti potrebno kamenje za izradu »fontanelle«, prema nacrtu čuvanom kod notara. 

Iz sredine njezina osmerokutnoga bazena, načinjena od kamenih ploča s reljefima golih dječaka koji nose različite posude za vodu, uzdiže se stup sa školjkom ukrašenom maskeronima iz kojih se voda slijeva u bazen, a završnio dio stupa je u obliku piramide s četiri delfina i cvijetom na vrhu. U srednjem vijeku imala je i vjersko značenje. Koristili su je samo kršćani, dok je u neposrednoj blizini bila takozvana Židovska Fontana, koju su koristili dubrovački Židovi, a kasnije prenesena na Brsalje. Restaurirana je i ponovno postavljena na staro mjesto 3. veljače 1996., tako da je izbjegla uništavanje i granatiranje tijekom opsade Dubrovnika, podsjeća Gradoplov.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
bon_jovi00
LIFESTYLE
0      24|06|19 u 23:20
JON BON JOVI Vlasnik najprivlačnijeg rockerskog osmijeha boravi u Dubrovniku
druzenje3
LIFESTYLE
0      24|06|19 u 20:23
FOTO: Tradicionalno druženje župana i novinara
aplikacija_cavtat1
LIFESTYLE
0      24|06|19 u 15:56
Predstavljanje mobilne aplikacije - Tradicija karnevala u Cavtatu
rambo_amdeus_dlji_01
LIFESTYLE
0      24|06|19 u 11:41
Rambo Amadeus sekstet u petak na Orsuli
klapa_maestrali
LIFESTYLE
0      24|06|19 u 10:07
ULICAMA NAŠEG GRADA Klapska pjesma dolazi u Mokošicu

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija