SPORT
05.10.2018 u 08:00

5.10.1991. - u svom domu na Pločama poginuo Milan Milišić, prva civilna žrtva rata

Na današnji dan, u subotu  5. listopada 1991. godine, Grad je bio već peti dan bez vode i električne struje. Prvi put neprijateljska vojska topovima je napala uže gradsko područje. U granatiranju s topovnjače, na Pločama je, u svom domu poginuo Milan Milišić, veliko ime književnosti. Bio je prva civilna žrtva Domovinskog rata u Dubrovniku. Na bojištima u dubrovačkoj okolici poginulo je dosta hrvatskih branitelja, dubrovačkih mladića kojima je srce naredilo braniti svoj dom, svoje obitelji, svoj Grad. Sjećamo ih se.


komentara  0

5. listopada 1991. godine, agresor je tenkovima ušao u Slano i time prekinuo posljednju kopnenu vezu Dubrovnika s drugim dijelovima Hrvatske. U Konavlima, na istoč­nom dijelu dubrovačkog bojišta, nakon proboja kroz Prapratno i Dubravku, 5. listopada 1991. godine, neprijatelj dopro do Radovčića. Minobacačima i mitraljezima tuklo se po Platu i Mlinima, a mine i granate su padale po cijeloj Župi, kao i po Komolcu i Mokošici.

Granate su padale oko žičare iznad povijesne jezgre grada. U 18 sati s raketne topovnjače gađane su Ploče.

U tom napadu u svom stanu poginuo je književnik Milan Milišić, a oštećeno je nekoliko kuća i desetak automobila. U 18.22 sati dat je znak zračne opasnosti.

Na današnji dan, 5. listopada 1991. godine, za slobodnu hrvatsku poginuli su dubrovački branitelji: na Osojniku Tonio Bogdan, Nikša Galov, Mladen Kozina, Tino Maračić i Ivo Vukasović, pripadnici HV-e, te Željko Martinović, pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, u Sustjepanu pripadnik djelatnog sastava MUP-a Dra­gan Komlenac.

Na istoč­nom dijelu dubrovačkog bojišta poginuli su pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Niko Mujo, u Pridvorju u Konavlima i pripadnik HV-e Stijepo Škobelj, u Čilipima. U Mlinima, je poginuo pripadnik HV-e Drago Miklaušić.

Tog 5. listopada u Slanomu, upavši u četničku zasjedu, nestao je Želimir Žanetić,  ačlanovi posade MB "Perast", Antun Matić, Niko Nodilo i Pero Sršen ubijeni su u Slanomu.

Toga dana, kao civilne žrtve poginuli su: Rada Hasić, iz Dubrovnika, i  kao prva civilna žrtva u samom gradu Dubrovniku, književnik Milan Milišić, iz Dubrovnika.

Na današnji dan, 5. listopada 1991. godine, tijekom opsade i napada na Dubrovnik od neprijateljske granate u obiteljskoj kući na Pločama poginuo je dubrovački književnik i prevoditelj Milan Milišić. Njegov obimni i raznovrsni književni rad obuhvaća poeziju, eseje, putopise, dramska djela, roman i književne reportaže. Sa svojom prvom suprugom Mary Martin preveo je s engleskog Tolkienovo djelo Hobit. Uređivao je omladinski list "Laus" i časopis "Dubrovnik", a od 1987. bio je dramaturgKazališta Marina Držića. Bio je član Društva hrvatskih književnika i hrvatskog Centra PEN-a. 1984. je dubrovački omladinski list Laus objavio Milišićevu novelu koja tematizira partizanski zločin 1944. na otočiću Daksi “Život za slobodu” zbog čega je optužen za napad na tekovine socijalizma i NOR-a” i osuđen je na godinu i pol uvjetne zatvorske kazne. Milan Milišić poginuo je u obiteljskoj kući na Pločama od neprijateljske granate 5. listopada 1991. godine, kao prva civilna žrtva u agresorskom napadu na Dubrovnik.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
dubrovnik_kup
SPORT
0      24|06|19 u 10:40
Produžetci obilježili deveti dan Dubrovnik kupa
vk_cavtat_djeca
SPORT
0      24|06|19 u 10:07
VK Cavtat pobjednik je revijalnog turnira „Nade
jug
SPORT
0      23|06|19 u 17:51
Zlato u Duisburgu za mlađe juniore Juga!
barakude
SPORT
0      22|06|19 u 19:17
Hrvatska pobijedila Španjolsku - Marko Bijač obranio 16 udaraca
dubrovnik_kup
SPORT
0      22|06|19 u 13:47
Rezultati sedmog dana Dubrovnik kupa

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija