VIJESTI
05.09.2018 u 07:42

"Znaju li oni u Saboru koliko uopće vrijedi rad privatnih iznajmljivača?"

Reforme. Riječ koja uvijek podigne buru u javnosti. Takva jedna bura se podigla nedavno nakon što je u javnost izašao Nacrt o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, konkretnije članak tog zakona koji previđa mogućnost povećavanje iznosa paušalnog poreza za iznajmljivače do 500 posto. U tijeku je e-Savjetovanje na kojem je prema pisanja portala apartmanija.hr , pristiglo sve 11 komentara iznajmljivača. Postupak savjetovanja traje do četvrtka, 6. rujna.


komentara  3

Članak 8. dopušta mogućnost podizanja paušalnog iznosa poreza na dohodak za privatne iznajmljivače i do 500 posto te odluku o visini prepušta jednicama lokalne samouprave, piše apartmanija.hr.

U članku 57. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"(3) Za slučaj iz stavka 2. ovog članka, jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150,00 kuna niti veća od 1.500,00 kuna ."

 Da je kod nas postalo popularno da svi imaju mišljenje, pa čak i javno pišu, o nečemu o čemu imaju tek površno ili nikakvo znanje, uvjerili smo se nedavno čitajući članke čiji su autori pokušali izračunati dobit domaćina, a u korist prijedloga o povećanju paušala. Pri tom su redovito zanemarivali činjenicu o godišnjim ulaganjima u smještaj kada nema pretporeza, o kreditima s nepovoljnim kamatama koje smo otplatili ili još otplaćujemo, o svim parafiskalnim nametima koje plaćamo, o troškovima promocije, i drugim.

No, to nije najveća omaška takvih računica, ono što se nigdje ne spominje je trošak rada domaćina... Koliko uopće vrijedi naš rad? Koliko vrijede sati uloženi u sve te temeljito očišćene apartmane, sve oprane i ispeglane plahte, stolnjake i ručnike, sva dočekivanja i ispraćanja, poneka druženja, izvanredne situacije i sve pozive gostiju s pitanjima "gdje ćemo fino jesti", "što ćemo, kiša je" pa do "imate li aspirin, boli me glava".

Kada bi sve to uračunali, valjda bi ih zaboljela glava, a da nas ne boli glava kada ovaj Nacrt ode u Sabor na glasanje, registrirajmo se i recimo što mislimo o 500 % većem paušalnom porezu za iznajmljivače. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


dubrovniknet team/IZVOR:apartmanija.hr

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

fabiola 05.09.18 u 14:03
Slažem se da nemaju svi apartmane u Dubrovniku, ali trebalo bi se napravit neko vrednovanje ovisno o gradu, općini gdje se iznajmljuje.

   

zumbo_je_moj_idol 05.09.18 u 13:24
nije deplasirana demagogija, nema svatko apartmane u Dubrovniku, oni će preživjeti nove namete.Ali većina apartmana puna je samo za školske praznike , u sezoni kupanja. Njih će novi nameti dovesti na ivicu isplativosti, i vlada će ponovno pobijediti, na svojoj strani imat će većinu ljudi koji nemaju apartmane, koji će likovati tuđoj nevolji, tipično naše

   

fabiola 05.09.18 u 10:17
Dva puta sam ovo pročitala i pitam se čitam li ja to dobro. Pogotovo ovo "koliko uopće vrijedi naš rad.....pa o čišćenju, komunikaciji s gostima" Nemam mrenu, dobrog sam vida....Dakle, iznajmljivačica koja mi je prva rodica koja mi nema razloga lagati kaže da joj od 1.5. do 1.10. od iznajmljivanja dva apartmana ostane u džepu ( kad sve plati što treba, dakle uključujući sve troškove) 25.000 eura. E sad, to je njen dohodak za 4 mjeseca, neto, e sad, kad to podijelimo na svih 12 mjeseci, to je mjesečno 2.000 eura neto, a da ona radi negdje za tu neto plaću, platila bi onaj porez na dohodak s većom poreznom stopom, onom od 24%. I to da oni komuniciraju s gostima, pa čiste, pa ovo, pa ono je deplasirana demagogija. I, još na kraju, da se zna, njena dva apartmana nisu na baš dobroj lokaciji.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija