VIJESTI
10.08.2018 u 21:04

FOTO: Svečano misno slavlje na Lovrjencu u spomen svetom Lovru

Blagdan sv. Lovra, jednog od najštovanijih kršćanskih svetaca, Dubrovčani su obilježili tradicionalnim misnim slavljem u tvrđavi Lovrjenac koje je predvodio don Stanko Lasić, katedralni župnik.


komentara  0

Tvrđava Lovrjenac ime je dobila prema crkvici Sv. Lovre koja je srušena u 16. stoljeću. Procesija na čelu s križem i barjakom župe i ove se godine prema njoj zaputila od crkvice sv. Đurđa u Pilama, penjući se uskim ulicama s grančicama u rukama.

Sveti Lovro zaštitnik je cijelog svijeta, a 10. kolovoza slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci te luterani. Zaštitnik je Kanade, gradova Rima i Roterdama te Petrinje u Hrvatskoj. Živio je u 3.stoljeću u Rimu za vrijeme progona cara Valerijana, a na današnji dan 258. godine umro je mučeničkom smrću.

Rodio se u rimskoj provinciji Hispania Tarraconensis u gradu Osca, današnja Huesca u Španjolskoj negdje oko  225. godine. Vjeri ga je poučio Siksto koji je, nakon što je 257. postao papom, uvrstio svog učenika Lovra među sedmoricu uglednih đakona i dodijelio mu službu upravljanja crkvenim blagom te skrbi o siromašnima. Sveti Lovro je bio jedan od prvih arhivista u Crkvi, te je time zaštitnik knjižničara.

Živio je za vrijeme rimskog cara Valerijana u trećem stoljeću, doba kada su mnogi svećenici i đakoni ubijeni, a bogatiji kršćani protjerani bez imovine. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona, zajedno sa četiri rimska đakona. 6. kolovoza 258. godine odrubili su mu glavu, a četiri dana poslije mučeništvo je podnio i sveti Lovro.

Naime, svetac je od pape dobio zadatak da siromašnima podijeli sav crkveni imetak, kojeg je car Valerijan potom zatražio za sebe. Kako ga Lovro nije poslušao, osudili su ga na mučeničku smrt tako što su ga izbičevali i spalili na roštilju.

Zapisane su njegove posljednje riječi koje je pritom zavapio: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!" (lat. "Assum est, inquit, versa et manduca."). Zbog te izjave, sv. Lovra smatraju i zaštitnikom komičara, mesara i kuhara.

Poznatom svecu posvećena je bazilika San Lorenzo fuori le Mura u Rimu, gradu u kojemu je bio mučen. Najpoznatija crkva svetog Lovre u Hrvatskoj je katedrala u Trogiru, a također je vrlo poznata stara hrvatska župa Svetog Lovra, sagrađena prije 800 godina u Požegi.

Ovih dana očekujemo "suze svetog Lovre", prekrasnu nebesku pojavu velikog broja zvijezda padalica. Kiša meteora traje gotovo mjesec dana, a svoj vrhunac doseže negdje sredinom tog perioda oko 10. kolovoza, na dan kojeg Dubrovčani nose u srcu.


dubrovniknet team/FOTO:L.Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija