KULTURA
10.08.2018 u 10:34

Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu iz Kneževa dvora

U sklopu programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara koncertna promocija nosača zvuka pod nazivom Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku održat će se u nedjelju 12. kolovoza u 21.30 u atriju Kneževa dvora. Izdanje će predstaviti pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te muzikologinja Vjera Katalinić. Nosač zvuka proizašao je iz dugogodišnje suradnje pijanistice i fortepijanistice Ivane Jelače s Dubrovačkim muzejima. 


komentara  0

Dubrovački muzeji u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževom dvoru čuvaju iznimno vrijedan i u svjetskim razmjerima raritetan povijesni instrument - fortepijano znamenitog bečkog graditelja Antona Waltera iz 1790. godine, koji je  restauracijom osposobljen za muziciranje te je zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Pijanistica Ivana Jelača specijalizirala se za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima, završivši poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, obradivši temu Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena, pri čemu je veliku pažnju  posvetila povijesnom razvoju instrumenata s tipkama kao i razvoju glazbenog života i stilova druge polovice 18. stoljeća,  kada je klavir doživio vrhunac popularnosti diljem Europe. S obzirom na znatnu rasprostranjenost glazbala, nije čudno da su na takvom tipu instrumenta  stvarali tadašnji vodeći glazbenici -  Bachovi sinovi, Joseph Haydn i Wolfgang Amadeus Mozart. U svibnju 2014. Ivana Jelača se prvi put predstavila dubrovačkoj publici u Glazbenoj dvorani Kneževog dvora, svirajući na Walterovom fortepijanu iz 1790.g, nakon čega je svoj specijalistički studij zaključila recitalom u Maloj dvorani glazbenog zavoda, muzicirajući na fortepijanu Karla Schmidta iz 1850. godine. Zanimajući se za kulturološki kontekst glazbe, pokrenula je udrugu Sve ostalo je glazba s ciljem promicanja izvedbenih umjetnosti s naglaskom na izvođenje klasične glazbe. Ivana Jelača predsjednica je i umjetnička voditeljica udruge od njezinog osnutka 2012. godine.

Na koncertnoj promociji pijanistica i autorica nosača zvuka Ivana Jelača izvest će pomno odabran program s djelima dubrovačkih skladatelja, te hrvatskih i europskih im suvremenika. Radi se o programu koji u Europskoj godini kulturne baštine 2018. promovira dubrovačku glazbenu ostavštinu kao dio europskog kulturnog nasljeđa. Dubrovački muzeji nakladnici su ovog CD izdanja koji donosi novinu u glazbenom životu Dubrovnika, pa i šire, s obzirom na to da se radi o prvom nosaču zvuka s djelima hrvatskih skladatelja snimljenom na ovom raritetnom instrumentu.
 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
umjetnicka_naslovna
KULTURA
0      24|06|19 u 14:43
Što bi značilo pretvoriti život u umjetničko djelo?
makgrgic
KULTURA
0      24|06|19 u 09:28
Mak Grgić u Dvoru s glazbom Morriconea, Rodriga i Miroslava Tadića
UNSEEN
KULTURA
0      23|06|19 u 19:22
Lastovo i Unseen se vole
koncert_klapa_sufit_220619_naslovna
KULTURA
0      23|06|19 u 01:23
FOTO: Klapa Šufit nastupila na Babinom kuku
marulic_knjige
KULTURA
0      22|06|19 u 20:26
U dubrovačkim knjižnicama otkrivene knjige koje su pripadale Marku Maruliću

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija