LIFESTYLE
05.08.2018 u 20:15

PREDSTAVLJAMO/ profesor i poljoprivrednik Stipe Vuletić: Ovdje smo odabrali živjeti i stvarati!

- Još kao malo dijete od 2 godine, i to je možda i prvi trenutak mog djetinjstva kojeg se sjećam, išao sam u berbu mandarina sa širom obitelji, osjećajući veselu atmosferu jesenske berbe zlatnih plodova. Cijeli moj daljnji život bio je vezan na uzgoj, obradu i berbu mandarina i ostalih naših agruma koje smo i koje još uvijek uzgajamo, kaže 36-godišnji profesor geografije, koji je prije četiri godine donio odluku, napustio prosvjetu i zajedno s djevojkom Mateom pokrenuo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mandarinet u Opuzenu. Proizvode na ekološki prihvatljiv način razne vrste citrusa te proizvoda od istih i sve plasiraju izravnom dostavom kupcima, uglavnom na stranom tržištu. Ove je godine osvojio i titulu najboljeg mladog poljoprivrednika, a nedavno je njihova marmelada od Meyer limuna ocijenjena jednom zvjezdicom na međunarodnom natjecanju Great Taste Awards. Kako je odlučio učionicu zamijeniti poljem i zašto smatra da dolina Neretve može biti ugodno mjesto za život, ali i za posao, otkrio nam je Stipe Vuletić. 


komentara  0

Rođen sam 1982.godine u Mostaru, kao najbližem rodilištu, a u Opuzenu sam živio do odlaska na fakultet. Upisao sam i završio Prirodoslovno – matematički fakultet u Zagrebu, smjer profesor Geografije te se vratio u Opuzen, gdje sam radio kratko u Srednjoj školi, zatim u privatnoj tvrtki i konačno u Osnovnoj školi u Opuzenu iz koje sam otišao prije 4 godine kada sam odlučio započeti vlastiti posao.

Kako ste odlučili ostaviti siguran posao u školi i potpuno se posvetiti poljoprivredi?

Siguran posao nastavnika u školi zvuči dobro samo onima koji nemaju većih ambicija u životu i zadovoljni su postojećim stanjem. Stanje u prosvjeti je nezavidno i to svi znamo tako da je odlazak iz prosvjete bio pitanje samo bolje prilike koja treba doći. Dugo sam razmatrao odluku o odlasku u Zagreb i kada je ona dozrjela jednostavno sam otišao.

Mislim da je prosječnom poznavaocu stanja u prosvjeti jasno koji su osnovni problemi obrazovnog sustava: previše nepotrebnog gradiva, preširoka naobrazba i nespremnost djece nakon izlaska iz škole da se suoče sa stvarnim životom i da sami sebe usmjere naprijed. Puno teorije, malo prakse, nespremnost na promjene, kako Ministarstva i politike tako isto i zaposlenika u školstvu, ili bar njegovog najvećeg dijela.

Jeste li se prije kretanja u samostalan posao posebno educirali o poljoprivredi i plasmanu proizvoda na tržištu?

Prije kretanja u privatni posao nisam imao nikakva posebna stručna znanja u ekonomiji, iako sam kao komercijalist radio godinu i pol u privatnom sektoru, međutim moja životna i poslovna partnerica Matea, koja i jest glavni inicijator i začetnik projekta Mandarinet, je po pitanju menadžmenta i ekonomije bila na „domaćem terenu“ s obzirom na završen studij ekonomije i turizma na Bečkom i australskom sveučilištu. Cijela ideja Mandarineta je zapravo njena. Studirajući u Austriji i Australiji upoznala je i ljude i običaje i otkrila mogućnosti koje zapravo imamo mi u Opuzenu i Neretvi. Mogli bi se reći da oboje radimo sve, ali ipak bih rekao kako je ona više u mandžmentu, a ja sam više za logistiku i obradu zemlje.

Poljoprivrednicima u Hrvatskoj najveći je problem plasman i prodaja proizvoda. Kako ste Vi to riješili na svom OPG-u?

U poljoprivredi je najmanji problem stvoriti dobar proizvod i to je manje – više svima poznato, a posebice nama poljoprivrednicima. Do nedavno ga nije bio ni prevelik problem plasirati, ne ulazeći u detalje oko novčane raspodjele prihoda između poljoprivrednika i trgovaca.

Posljednjih godina domaći se proizvodi jednostavno više ne mogu plasirati uz neke imalo razumne cijene pa su jedini načini koji su ostali osobni angažman poljoprivrednika kako bi prodao vlastiti proizvod. Na našem OPG – u okrenuli smo se najvećim dijelom, izravnoj dostavi, stranom tržištu, i prije svega vrhunskoj kvaliteti. Krajnjim kupcima nudimo svake sezone sve širu paletu proizvoda, uključujemo razne prerađevine od agruma, smišljamo nove proizvode.

Možete li našim čitateljima opisati kako je to odrastati u Opuzenu uz poljoprivredne radove, berbe…i ritam zemlje.

Odrastati u Opuzenu i dolini Neretve bilo je bezbrižno s jedne strane, a s druge strane briga o zemlji i praćenje njenog godišnjeg ritma zahtijevalo je i određenu posvećenost, bez obzira na dob u kojoj si trenutno bio. Svi smo bili uključeni u sve poljoprivredne procese, od najmlađih do najstarijih, naravno svatko prema mogućnostima i sposobnostima. Zvuči kao neka utopijska parola iz prošlih vremena, ali zaista je bilo tako, kako kod mene u obitelji tako i gotovo svim obiteljima koje poznajem.

Danas su se stvari značajno promijenile, poljoprivreda je nešto ne prosperitetno, djecu se ne smije previše opterećivati…Tako da danas djeca čekaju manje – više da završe srednju školu i krenu u potragu za boljim mjestom pod nebeskim svodom. Kada smo kretali u projekt Mandarinet jedna od stvari koja nam je bila dugoročni cilj je svakako ta da dolina Neretve postane poželjno mjesto, ne samo za živjeti, jer to će uvijek i biti, nego za živjeti i raditi.

Što točno proizvodite trenutno? Gdje plasirate proizvode? Planirate li u budućnosti posao širiti i na neke druge kulture?

Trenutno proizvodimo razne vrste citrusa: mandarine, naranče, crvene naranče, klementine, kumkvat, grejp i limun, a tu su naravno i nezaobilazni kiviji. Također proizvodimo i razne vrste marmelada kao i drugih prerađevina od agruma – liker, med, slatkiši.
Plasman proizvoda nam je baziran na Zagreb i srednju Europu (Sloveniju  i Austriju), a proširenje tržišta događa se doslovno iz dana u dan.

Proizvodite u skladu s prirodom. U čemu se ekološki uzgoj razlikuje od standardnog uzgoja citrusa? Je li on zahtjevniji i rizičniji za uzgajivača?

Ekološki način obrade zemljišta je zahtjevniji u smislu ulaganja više radnih sati po jedinici površine, skupljom zaštitom i gnojidbom, dodatnim zakonskim regulativama. Ali, taj način obrade zemljišta je jedini održiv i bez obzira na dodatni uloženi trud neupitan je kao perspektiva poljoprivrede.

Osim poljoprivrede imate li i neke druge hobije?

Uz poljoprivredu, koja mi je i posao i hobi, imam cijeli niz hobija – od rukometa na pijesku, trčanja i plesa, do bicikliranja i skejtanja, kuhanja, pisanja i glazbe. Teško ih je sve pobrojati, ali ovo su samo neki. Koliko nam god vrijeme i budžet dopuštaju rado putujemo i upoznajemo nove ljude i nova mjesta, jer su to prava životna iskustva.

Planirate li uskoro zasnovati obitelj?

Zasnivanje obitelji pitanje je samo vremena tako da će i to biti uskoro.

Jeste li ikada razmišljali napustiti Hrvatsku i započeti život i posao negdje drugdje?

Razočaranost uvjetima u kojima mi ovdje u Hrvatskoj živimo uvijek budi rezignaciju i otpor, no potrebno je otputovati i vidjeti uvjete u kojima funkcioniraju druge zemlje i drugi ljudi. Mi imamo kompleks manje vrijednosti koji kaže kako je uvijek bolje negdje drugdje, ali nije tako. Neke stvari su bolje, a neke baš i nisu. Ovdje smo odabrali živjeti i ovdje možemo stvarati!

2018. izabrani ste za najboljeg mladog poljoprivrednika u RH. Što Vam je donijela ta titula?

Sama titula najboljeg mladog poljoprivrednika (po izboru čitatelja Jutarnjeg lista) 2018. U organizaciji europarlamentarke Marijane Petir donijela nam je veliku medijsku pozornost i mogućnost predstavljanja našeg projekta domaćoj i europskoj javnosti što će nam svakako pomoći u poslu kao i u eventualnom privlačenju sredstava iz EU fondova.

Za kraj bi svakako volio dodati kako smo upravo prije par dana dobili rezultate s međunarodnog gastro natjecanja Great Taste Awards (jednog od najeminentnijih u svijetu) gdje je naša marmelada od Meyer limuna ocijenjena s jednom zvjezdicom što je nevjerojatan uspjeh za nas i mogućnost lansiranja na međunarodno tržište.


Katarina Fiorović/FOTO: Mandarinet

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija