LIFESTYLE
04.08.2018 u 20:31

INTERVJU: Mirabai Weismehl Rosenfeld, koncert majstor(ica): Hrvati u jednoj stvari mogu biti uzor Amerikancima

Mirabail Weismehl Rosenfeld brzo je u Gradu postala jednostavno - Mira. Prva violina i koncert majstor u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, Mirabai je u Dubrovnik stigla prije nekoliko mjeseci, a na međunarodni natječaj se javila privučena pričama o ljepoti Grada. Rođena je u San Franciscu, ali je prethodnih deset godina živjela u Španjolskoj, gdje je radila u opernoj kući u Valenciji. Veoma brzo se savršeno uklopila u mediteranski đir, na placi ima dunda kod kojega nabavlja domaći sir i pancetu, hrvatski jezik joj odlično napreduje, a o kulturi i povijesti Grada uči od svojih kolega iz Orkestra. Živi Zero Waste način života i obožava domaće voće i povrće s place, koje onda doma priprema prema vlastitim receptima, jer je i odlična kuharica. Zanimljiv i raznolik način života krasi ovu 42-godišnju glazbenicu koja broji preko 30 godina glazbenog iskustva, 24 godine profesionalnog iskustva tijekom kojega je nastupala s velikim glazbenim imenima poput Luciana Pavarottija. Prvu violinu kupila je od novca koji je zaradila zahvaljujući prodaji igračaka za mačke.


komentara  0

Amerikanka je u Dubrovnik došla vidjevši međunarodnu audiciju Dubrovačkog simfonijskog orkestra na najpoznatijoj svjetskoj web-stranici Musical Chairs, gdje se tražio koncert majstor. S obzirom da nikada nije nastupala u simfonijskom orkestru, poželjela je isprobati, došla je na audiciju u Dubrovnik i ostala.

- Ovo je bila treća audicija koju sam posjetila za koncert majstora. Vidjela sam natječaj na stranici Musical Chairs, a pošto sam čula kako je jako lijepo ovdje odlučila sam se i prijaviti bez obzira što nisam puno znala o orkestru. Smatrala sam da će mi ovo pomoći u realizaciji mojih vještina koje sam naučila na akademiji. Morali smo pripremiti dva sata programa, a onda bi žiri 'iza zastora' odlučio koji dio da sviram, odsvirala sam sve što su tražili, i onda je uslijedilo i onaj dio ispred žirija gdje su također odabrali određeni dio iz toga programa, nakon čega su me i primili u orkestar.

Završila je Oberlin Conservatory kada stječe titulu 'Bachelor of Music' - Artist Diploma, a kasnije i Longy School of Music u Bostonu, kada konačno stječe i titulu 'Master of Music with Distinction'. U Clevelandu je završila akademiju za koncert majstora, gdje su primali samo jednu osobu, a Mira je zbog te audicije putovala iz Španjolske 18 sati. Sudjeluje na audiciji, ostvaruje san i postaje koncert majstor. Kako je uopće započela svirati violinu?

- Dok sam bila mala, svaki dan poslije škole išli bi kod jedne prijateljice gdje smo svirali i pjevali. Ona bi imala glazbeni sat, a ja bih sjedila i slušala. Njezin otac me je pitao zašto ja ne probam svirati. Uzela sam violinu u ruke i počela, a on je ostao iznenađen i upitao me jesam li sigurna da nikada nisam prije svirala violinu. Kada je moja mama došla po mene rekao je da me odvede i kupi mi violinu. Tada sam imala devet godina, što je bilo vrlo kasno za početi, jer je većina vršnjaka počinjala s tri do pet godina. Počela sam s privatnim podučavanjem i jako mi se svidjelo. Toliko sam bila očarana da bih nekada u isto vrijeme pjevala i svirala violinu.

Nastupala je pod vodstvom glazbenih velikana poput Lorin Maazel i Zubin Mehte. Dok je bila članom dječjeg zbora u San Francisku nastupala je i s velikim Lucianom Pavarottijem i Mirellom Freni u izvedbi 'La Boheme'. Bila je prva violinistica u Orquestra de la Comunitat u Španjolskoj. Tko joj je najviše pomogao da postigne tako veliki uspjeh?

- Prvi koji me uputio da počnem svirati je otac od moje prijateljice, koji mi je odmah rekao kako imam talenta i da počnem svirati, a onda zatim Zoya Leybin, moja mentorica u San Francisku koja bi mi znala reći: „Dušo, ako želiš biti profesionalni glazbenik moraš vježbati i glavom i ramenima“. Uvijek me savjetovala i poticala, ona je ta u koju sam imala povjerenja da ću jednoga dana postati profesionalka. Moji roditelji su me također podržavali i davali poticaja da radim što volim. Vježbala bih šest sati svaki dan na akademiji kako bi postigla ono što sam htjela, a sve to uz ljubav prema glazbi.

Prvi dodir s europskim načinom življenja imala je 2006. godine kada se preselila u Valenciju, gdje je započela sasvim drugi život nakon Amerike, tu provodi deset godina života. Nakon Španjolske, dogodio se još jedan sličan mediteranski način življenja, Dubrovnik. Voli reći kako joj jako odgovara takav način života u kojem je zastupljen društveni život i velika povezanost s obitelji, što nije toliko izraženo u Americi. Kako vidi Dubrovački simfonijski orkestar, kako je voditi grupu ljudi i što to njoj predstavlja?

- U Dubrovačkom simfonijskom orkestru me impresionira visoka razina međunarodnih solista i gostujućih dirigenata. Naš glavni dirigent, Marc Tardue, ima odličan odnos s orkestrom i s puno entuzijazma želi „pojačati“ glas orkestra u zajednici. Toliko je opušteno i zabavno, da pripremamo programe u jako pozitivnoj atmosferi, svi su ujedinjeni, a ja kao lider i prva violina ne mogu ništa bez njih, možda jesam 'glava' grupe, ali ja ne mogu svirati bez njih stoga i ja njih slušam i naravno držim oči uvijek otvorene, a kada osjetim da se krećemo u istom smjeru onda znam da možemo sve.

Koja mjesta su vam omiljena za nastupanje?

- Knežev dvor, gdje možete svirati vrlo tiho i svi će vas čuti, Mozartova Velika misa u c-molu koju smo svirali u crkvi Male braće je također bila savršena, bilo je tako posebno i sve se uklopilo. Međutim, treba nam i odgovarajuća koncertna dvorana.

Kako to da ste se tako uklopili u naš kraj?

- Volim učiti jezike i brzo pamtim, sviđa mi se mediteranski način življenja, s kojim sklapam i svoj način življenja - Zero Waste. Imam svog čovjeka na placi, Pera, kod kojega nabavljam domaći sir i pancetu, a kod ostalih kupujem voće i povrće, već su me tamo naučili i kako se na hrvatskom kažu namirnice koje mi trebaju. Također, želim poticati i druge na Zero Waste način življenja kako bi kvalitetnije živjeli, ali i očuvali dubrovačko područje i okoliš čišćim i zdravijim. Pravim svoj vlastiti balzam za usne kao i kreme, kako bi što manje plastike upotrebljavala. Čak i kao mala oduvijek sam nešto izrađivala samostalno. Kada sam izradila prve igračke za mačke koje su se rasprodale u kratkom roku, one su bile najbolji ručno izrađen proizvod tada u Californiji, a od zarađenog novca kupila sam prvu violinu.

Trenutno ste na probnom radu u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, da li biste voljeli ostati živjeti u Dubrovniku?

-Da. Ovo je čarobno mjesto. Priroda je prelijepa, more i plaže. Volim plivati i ovo mi je idealno mjesto. Već svi moji iz obitelji i poznanici žele posjetiti Dubrovnik, a Hrvatska je posebno postala popularna u Americi nakon Svjetskog prvenstva. Međutim, ono što je jednako važno za mene je da nakon posla mogu pronaći svoje mjesto za odmor, odmoriti u tišini i uživati u prirodi. Najvažnije je pronaći balans i upravo u tome Hrvati mogu biti uzor Amerikancima. 


Elizabeta Jelić/FOTO: Vedran Jerinić, arhiv DSO

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija