VIJESTI
11.07.2018 u 14:58

Pola grada u buffer zoni - gdje će se graditi, a gdje rušiti?

Dubrovačkoj javnosti napokon je predstavljena buffer zaštitna zona povijesne jezgre. Riječ je o prijedlogu koji je prihvatio UNESCO, odnosno ICOMOS, na prijedlog Ministarstva kulture,a zona obuhvaća južne padine Srđa od Belvederea do Kantafiga, uključujući Gruž, Nuncijatu, Kono, Zlatni potok, Sveti Jakov, Pile, Boninovo, Kongo, Batalu, Lapadsku obalu i Lokrum. Što to znači? Znači da će se na ovom prostoru mijenjati Prostorni plan i GUP te smjernice gradnje, koje će biti puno strože nego što su to sada. Zanimljivo je kako se buffer zona i njezine stroge odredbe gradnje ne odnose na projekt Golf resorta na platou Srđa. Zanimljivo je i kako će se ova ova pravila odraziti na još nedovršenu Marinu Frappa, koja definitivno utječe na vizuru sada zaštićene zone Lapadske obale. Puno je pitanja, no danas smo na konferenciji za novinare dobili malo konkretnih odgovora od pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića.


komentara  2

- Prije tjedan dana u Baherinu se održala sjednica Odbora za baštinu ICOMOS-a na kojoj je prihvaćen prijedlog dubrovačke buffer zone. Nakon monitoringa ICOMOSA 2015. u Dubrovniku dobili smo ozbiljna upozorenja vezana za konzervaciju zidina i neke zahvate koji su se obavljali van pravila struke u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća. U suradnji s Društvom prjatelja ti će se nedostatci ispraviti te ćemo im dostaviti kompletnu 3D dokumentaciju zidina. 

Druga primjedba bio je broj turista i kruzera kojima oni dolaze te utjecaj na povijesnu jezgru. Napravljena je Strategija razvoja turizma s osvrtom na kruzing turizam. Strategija je usvojena i na Gradskom vijeću.

Sledeće je bilo proširenje zaštitne kontaktne zone. Njihov je prijedlog bio cijeli grad uključujući Srđ i Mokošicu.Mi smo radili brojne stručne sudije i argumentima smo uspjeli dokazati da je za zaštitu vizura Dubrovnika upravo ova zona najbitnija, uvodno je objasnio Davor Trupković.

Naravno da je pitanje platoa Srđa, koji je djelovanjem države izbačen iz buffer zone izazvalo pitanja novinara. Zašto je pola grada u zaštićenoj zoni, a na Srđu se može graditi što god i to neće utjecati na UNESCO-m zaštićeni Dubrovnik? Zašto je država inzistirala da se ovaj projekt na Srđu isključi iz buffer zone usprkos preporuci ICOMOS-a?

Pitanja su to na koja je pokušao neuspješno odgovoriti pomoćnik ministrice kulture. Njegov odgovor poslušajte u videu.

Osim ovih novinari su imali i mnoštvo drugih pitanja. Pa ih je tako zanimalo što će se dogoditi s Marinom Frapa, koja još nije zgotovljena, van je GUP-a Dubrovnika, definitivno narušava sada zaštićenu vizuru, a dozvolu mu je izdalo Ministarstvo graditeljstva. Hoće li se ta marina rušiti? Odgovor  poslušajte u video isječku sa presice.

 

Ono što smo pak uspjeli saznati iz ove dosta duge i ne baš razumljive prezentacije jest da će se na Nuncijati moći graditi kuće za branitelje, no one će morati biti uklopljene u okoliš, a kad projekt bude gotov za njega će trebati izraditi studiju vizura (HIA), koja će u UNESCO-u trebati biti potvrđena. Ovakva procedura provodit će se za sve veće projekte u zoni, dok će oni manji morati pratiti stoge smjernice novog plana.

Dakle Grad Dubrovnik sada mora pokrenuti postupak revizije GUP-a u skladu s smjernicama o zaštićenoj kontakt zoni. No što je s onim projektima koji već imaju građevinske dozvole i to u gabaritima u kojima će svakako utjecati na vizure? Na to pitanje također nije bilo odgovora. Sigurno je da će se na ovu temu održati još brojne prezentacije i rasprave. No što je tu je zaštićeni smo sa svih strana osim od golfera.

Na konferenciji su sudjelovale i zamjenica gradonačelnika jelka Tepšić te pročelnica za prostorno planiranje jelena Lončarić.


K.Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Alamaka 12.07.18 u 08:17
Ne znači da se ne smije graditi nego će gradnja biti promišljena. "Golfa" na Srđu neće biti. Nećemo dati.

   

ananic 11.07.18 u 16:54
Nuncijata buffer zona, a Srđ nije??? Pa ovo je sramota, Obuljenka srami se!

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija