KULTURA
09.07.2018 u 08:08

KAZALIŠNI OSVRT: prošlost i budućnost Midsummer scene festivala

Kao i dosadašnjih sezona, kontinuiran je bio nivo solidne glume na Shakepeareovom izvorniku, u jednostavnoj i decentnoj režiji te prekrasnim dubrovačkim ambijentima. Ideja festivala, uprizoriti na izvorniku Shakespeareove komedije u doba rađanja ljeta - ivanjske noći, bez pretenzija većih redateljskih zahvata i interpretacija, pohvalan je u kontekstu dubrovačke stvarnosti, pa je svakako bolje gledati glumce koji izvode Shakespearea, makar u vrlo jednostavnoj postavi, nego sve podrediti diktatu filmske kulise, u koju se Dubrovnik, između ostalih komercijalnih uloga koje igra, sve više pretvara.

Napisala: Petra Jelača


komentara  0

U osvrtu na petogodišnji rad izdvojila bih kao preveliki zalogaj postavu Hamleta iz 2016., koji je usprkos vrlo kvalitetno iznešenoj glavnoj ulozi glavne glumice ostao umjetnički i režijski nedovoljno argumentiran, a priroda produkcije ovog festivala to i ne omogućava. Umjetničko se vodstvo te godine prenaglilo u procjeni. Ostale sezone koje su se držale komedija - Sna ljetne noći i Dvanaeste noći - Na tri kralja, dosljedno su pratile kod Bardovog teksta koji može biti interpertiran i kao jednostavna i ugodna komedija, ako se tako želi, i biti pogodan ovakvom produkcijskom okviru, prilagodljivom i jednostavnom za publiku. Izdvojila bih vrlo dobre i uvježbane glumce, koji u vrlo bezbrižnoj maniri igraju jednako tako postavljene komedije.

U maloj obljetničkoj, petoj sezoni, glavna je predstava (na repretoaru svakog dana festivala, što je također pohvalno) bila obogaćena i dodatnim dramskim programom, gostovanjem dvaju predstava nagrađenih na međunarodnim festivalima - australska Henry, man and monarch, u režiji Philipa Parra i izvedbi Bretta Browna, te poljska H20, u izvedbi i adaptaciji Anne Rakowske i Piotra Misztela.

Prva se bavi Shakesepareovim Henrikom V. u formi monodrame. Vrlo je dobro interpretirana, vrlo decentno i promišljeno režirana, prilagođeno prostoru palače Sponza. Poljska se izvedba bavi ključnim scenama Hamleta i Ofelije iz Hamleta, izvodi je dvoje glumaca, a kako joj nisam mogla prisustvovati jer je igrala samo jednom, za vjerovati je da je bila kvalitetna kao i australijska produkcija, s obzirom na europske festivale gdje je navedeno da je gostovala.

Ponovljen je i niz Držićevih monologa prevednih na engleski, pod naslovom Dva barda u izvedbi Festivalskog ansambla i režiji Filipa Krenusa, uz sudjelovanje sopranistice Andree Marić i gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, na taraci Umjetničke galerije, vrlo atraktivnom novom izvedbenom prostoru, u suradnji s Domom Marina Držića. Festival je organizirao i koncert u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orketsrom pod naslovom 5 seasons, s djelima na temu Ivanjske noći.

Sve u svemu, podržala bih daljnje djelovanje ovog festivala i njegovih koprodukcija s dubrovačkim ustanovama u kulturi te stranim kazališnim festivalima. Bez obzira što nema velike umjetničke pretenzije, održava živom Shakespeareovu riječ na dubrovačkim kamenim pozornicama, koja podsjeća na ono što je Dubrovnik nekada bio i što bi trebao biti. Ostavlja nadu da će opet doći na Lovrijenac neke nove kvalitetne predstave.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija