VIJESTI
14.06.2018 u 13:51

Helikopter za hitne medicinske letove ima novu bazu - u Čilipima

Zrakoplovna jedinica MUP-a, koja će na području Dubrovačko-neretvanske županije obavljati hitne medicinske letove, od danas ima novu bazu, Zračnu luku Dubrovniku, gdje će ostati naredna tri mjeseca. Ovo je već treća godina ovakve suradnje, a samo je lanjske sezone ovaj helikopter sudjelovao u 150 intervencija,.

 


komentara  0

-  Danas s radom započinje jedina helikopterske hitne pomoći u našoj županiji. Ovo je već treća godina zaredom da ovakva hitna medicinska pomoć djeluje na našem području. Naše ispostave su u odnosu na bolnice jedne u najudaljenijih u državi. Bez pomoći ovog helikoptera, ne bi mogli našim građanima pružiti medicinsku pomoć po svim standardima struke. Ovakva pripomoć nam je posebno bitna u ljetnim mjesecima, posebno s obzirom na porast populacije zbog dolaska turista, koji dovodi do porasta broja hitnih intervencija. Helikopter je spas i bilo bi dobro kad bi ga na raspolaganju imali cijelo vrijeme.  Imamo više od 150 intervencija u ovom periodu i to su sve mahom vitalno ugroženi ljudi, čiji su životi spašeni upravo zahvaljujući helikopterskoj intervenciji.

- Želio bi se zahvaliti županu Nikoli Dobroslaviću na donacija ova dva nova vozila hitne medicinske pomoći. Težimo da naša vozila budu što mlađa i nastojimo se približiti Splitu koji je možda u najboljoj poziciji što se samog voznog parka tiče. Što imamo bolja vozila,  to možemo pružiti bolju medicinsku pomoć našim pacijentima - kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Luka Lulić.

- Veliko mi je zadovoljstvo da danas otvaramo treću sezonu helikopterske službe hitne medicine u našoj županiji. Rezultat je to dogovora između Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i naše županije. To je način kako pomoćinašim sugrađanima, ali i našim gostima. Helikopter pokriva područje cijele županije i jedna mu je od najvećih prednosti mogućnost spuštanja na razna područja, nije mu nužno potreban heliodrom kako bi mogao sletjeti, a bitno ubrzava sam proces intervencije. Ovoj službi je, od dojave do dolaska  na lokaciju, potrebno svega pet minuta. Prošle godine smo imali 150 ovakvih intervencija, što s jedne strane prikazuje opravdanost ovakve službe, a s druge strane smo zadovoljni da samo i na ovaj način pomogli našim sugrađanima kojima je ovakva intervencija bila prijeko potrebna.

- Danas ćemo ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uručiti ključeve dva nova vozila hitne medicinske službe, koja će se koristiti na području Orebić i Janjine. Trudimo se što prije i što kvalitetnije obnavljati naš vozni park i zahvalan sam grad Dubrovniku koji je darovao još jedno ovakvo vozila, a mogu i najaviti da ćemo do kraja godine imati ukupno pet novih vozila. Nadam se da će ovakvih hitnih intervencija biti što manje te da u slučaju kad se dogode budemo što učinkovitiji i spasimo živote i zdravlje ljudi - kazao je župan Nikola Dobroslavič.

Donirana su vozila u vrijednosti 750 tisuća kuna.

- Ova su vozila opremljena prema najvišim europskim standardima i imaju svu potrebnu opremu kako bi se spasio ljudski život. Danas s radom i započinje služba helikopterske hitne medicinske pomoći, koja će djelovati na području županije, ali i šire, a kasnije ćete se održati i razgled Objedinjenog hitnog bolničkog prijema OB Dubrovnik. To su izrazito velike stvari, jer naši pacijenti nemaju drugu priliku, oni će izgubiti svoje živote, ili ostati invalidi ako im ne pružimo najbolju i najkvalitetniju medicinsku pomoć u najkraćem roku. To je bit  zlatnog sata. Nigdje nisam srela tako dobru sinergiju rada kao ovdje u Dubrovniku i moram reći da vaš župan ulaže silnu energiju kako bi se ovaj sustav održao i dao rezultate. Meni, kako doktorici koja već trideset godina radi u sustavu hitne medicinske pomoći, ovo je danas je pravi događaj. Posebno me veseli što će dubrovačka bolnica, koja je ogledalo Hrvatske u cijelom svijetu, u jednom tako kratkom roku, dobiti hitni prijem izgrađen i opremljen po svim europskim standardima -  zaključila je ravnateljica Zavoda za  hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević.


L.Pavlović/FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija