VIJESTI
14.06.2018 u 12:08

Otkriven spomenik u čast dobrovoljnim davateljima krvi, uskoro dobivaju i ulicu?

Danas je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi, ispred OB Dubrovnik otkriven trajni spomen upravo tim, plemenitim ljudima koji su žrtvovali svoje vrijeme i darovali dio sebe kako bi pomogli u spašavanju tuđih života,a pokrenuta inicijativu sa željom da dobrovoljni darivatelji krvi dobiju u Dubrovniku i svoju ulicu 


komentara  0

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik od prve organizirane akcije darivanja krvi koja je održala krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, uključeno je u organiziranje darovanja krvi, promotor je dobrovoljnog davanja krvi u Dubrovniku, ali i Konavlima, Župi dubrovačkoj, Dubrovačkom primorju, Stonu, Janjini, Mljetu i sve do današnjih dana organizator je akcija darivanja krvi na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

- Ideja o postavljanju jednog ovakvog trajnog spomena rodila se prije pet godina, a sve u cilju zahvalnosti, ali i svojevrsnog poticaja budućim generacijama da ima ljudi koji su nesebično iz dana u dana, iz mjeseca u mjesec, svoji radni i životni uvijek, sve dok su mogli, davali krv, tu dragocjenu tekućinu koja nam je svim neophodna i koju, na sreću još uvijek ne možemo sami proizvesti, pa još dugo na njoj nećmo vidjeti znak "proizvedeno u Kini" i koja spašava živote.

- Zahvaljujem se klesaru Božu Runji, koji je isklesao ovoj spomenik, te tvrtki Stijena koja nam je pomogla u realizaciji ove ideje, kao i Županiji i  OB Dubrovnik koji su nam ustupili zemlju za postavljanje ovog spomenika te Gradu Dubrovniku koji nas prate u svakom našem koraku.

- Dobrovoljni darivatelji krvi su nacionalno blago, dubrovačko blago i moramo ih paziti i maziti i na svaki način poticati, te brinuti o njihovom zdravlju kako i dalje nastaviti davati krv - kazao je dr. Vicko Mihaljević.

- U ime Opće bolnice, svi djelatnika, ali i svih pacijenata želio bih se zahvaliti Crvenom križu i svim dobrovoljnim darovateljima krvi. Dobrovoljni darovatelji krvi su najbolji među nama jer davaju  dio svog tijela kako bi netko drugi mogao preživjeti.  S ovog mjesta mogu samo kazati da ćemo mi kao bolnici nastaviti suradnju s Crvenim križem, kako bi se suradnja poboljšala i unaprijedila. Ovom prilikom želim potaknuti i inicijativu sa željom da dobrovoljni darivatelji krvi dobiju u Dubrovniku i svoju ulicu - izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić.

- Iznimno sam počašćena što sam ovdje i što u svoje osobno ime, ali i ime Grada Dubrovnika mogu zahvaliti dobrovoljnim darivateljima kriva na svemu što čine za nas. Činjenica da je naše gradsko društvo Crvenog križa osnovano prije 140 godina, još nam jednom govori da je Dubrovnik prednjačio u svim civilizacijskim dosezima te da je uvijek bio pametan grad pametnih ljudi. Nadam se da će tako ostati i u buduće - kazala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

- Darivanje krvi je jedna od najplemenitijih djelatnosti u društvu. Zahvaljujem se svim darivateljima krvi, ne samo u Dubrovniku, nego i onima iz Doline Neretve i s Korčule.  Uvijek smo bili potpora Crvenom križu, a to ćemo biti i dalje - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Spomenik koji simbolizira "dar od srca" s osam uklesanih kapi krvi koje predstavljaju četiri krvne grupe s dva Rh faktora, otkrili su danas dobrovoljni darivatelj krvi, Nestor Nestorov, koji je čak 110 put darovao punu dozu krvi i Antonija Merčep za koju je Vicko Mihaljević kazao da je motor pokretač i najperspektivnija volonterka dubrovačkog Crvenog križa.

Na samoj svečanost otkrivanja spomenika upriličila je i klapa Kaše izvođenjem himne .


L.Pavlović/FOTO:Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija