POLITIKA
06.06.2018 u 21:25

Jadran Barač:Događanja u Libertasu predstavljaju nedopustiva zastrašivanja

- Događanja u Libertasu predstavljaju nedopustiva zastrašivanja, prijetnje i prinude (izjava gradonačelnika da su radnici organizirani od strane „nekakvih protivnika gradskih vlasti“ te da mogu napustiti tvrtku ukoliko su nezadovoljni, da se protive uvođenju reda u firmu itd.) što su tipične metode nedozvoljenog pritiska  kojima je Gradonačelnik već iskazao sklonost u ranijim kontaktima s gradskim ugostiteljima i taksistima, stoji u priopćenju predsjednika dubroačkog SDP-a Jadrana Barača, koje prenosimo u cijelosti.


komentara  0

Vezano za informacije objavljene u dijelu medija o previranju u trgovačkom društvu Libertas - Dubrovnik d.o.o. osjećamo se dužnim iznijeti svoj stav o tim događajima.
Prema objavljenim materijalima vidljivo je da se radi o sukobu uprave i radnika proisteklom iz tendencije uprave da se trošak i odgovornost zbog kvara autobusa prebaci isključivo na teret vozačice  i djelatnika tehničke službe.

Pitanje odgovornosti za štetu na sredstvima za rad među ostalim je regulirano Zakonom o radu. Prema dostupnim informacijama očito postupak utvrđivanja odgovornosti nije proveden u skladu sa Zakonom o radu. Odnosno, da je temeljito proveden, vjerojatno ne bi došlo do spontanog okupljanja dijela radnika u cilju podrške kolegici.

Nadalje, traženje intervencije policije radi spontanog okupljanja dijela radnika predstavlja nedopustiv način rješavanja ponekad suprotstavljenih interesa radnika i poslodavaca. Sva sreća da su u ovom slučaju službene osobe policijske uprave odmah ocijenile kako se ne radi o narušavanju pravnog poretka koji zahtjeva njihovu intervenciju.

Gradonačelnik i njegovi suradnici ne razumiju funkcioniranje pravne države, odnosno sustava koji regulira odnose u lokalnoj upravi i samoupravi te radne odnose.  Još uvijek nismo policijska država i naš pravni sustav omogućava normalno rješavanje problema bez prijetnji. Događanja u Libertasu predstavljaju nedopustiva zastrašivanja, prijetnje i prinude (izjava gradonačelnika da su radnici organizirani od strane „nekakvih protivnika gradskih vlasti“ te da mogu napustiti tvrtku ukoliko su nezadovoljni, da se protive uvođenju reda u firmu itd.) što su tipične metode nedozvoljenog pritiska  kojima je Gradonačelnik već iskazao sklonost u ranijim kontaktima s gradskim ugostiteljima i taksistima. Zahtjev za intervencijom policije u Libertasu asocira na tridesete godine prošlog stoljeća u SAD-u kada su poslodavci u dogovoru s gradonačelnicima koristili policijske snage u suzbijanju radničkih nezadovoljstava. Nadamo se da ne idemo u tom pravcu.
 

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik                     

Jadran Barač
 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija