VIJESTI
17.05.2018 u 13:52

FOTO: Dirljiva komemoracija za omiljenu Margit Cetinić

Danas je u podne u dvorani sv. Ivana Pavla II. održana dirljiva komemoracija za omiljenu dubrovačku profesoricu glazbe Margit Cetinić. Na komemoraciji su bili prisutni obitelj, prijatelji i rodbina, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić, kao i dubrovački biskup Mate Uzinić, don Stanko Lasić, gradonačelnik Mato Franković i njegove zamjenice Jelka Tepšić i Orlanda Tokić te mnogi drugi koji su gospođu Margit poznavali od nje učili i s njom se družili.


komentara  0

- Bila je jaka žena koja se pred obiteljskim kušnjama nije predavala ni klonula nego je junački i uspravno stajala poput svjetionika na morskoj pučini. Sve do zadnjega dana davala je iz kuće i s bolesničke postelje upute svojim pjevačima i pravila programe za njihove nastupe. Otpočinula je od svojih trudova nakon što je više od godine dana neizlječive bolesti prošla sve teške terapije i proces dugog umiranja. Ona je svojom osobnošću i neizmjernom ljubavi kao nastavnica u školi utisnula dubok pečat u povijest našega grada i mjesne crkve i zauzela mjesto među najzaslužnijim osobama svoga vremena – rekao je katedralni župnik don Stanko Lasić.

- Margita je otpratila mnogu djecu na natjecanja od koji su neki danas profesionalni glazbenici, njezin društveni rad je ogroman. Ona je imala jednu crtu plemenitosti koju su mladi naprosto obožavali. Dogodine je 90 godina škole, a 70 godina je sigurno Margitinih, ostavila je esenciju pedagogije koja će i dalje biti prisutna u školi - rekao je ravnatelj Umjetničke škole Slobodan Begić, koji je rekao kako je bio ne samo njezin kolega već i učenik.

Obratio se i dubrovački biskup Mate Uzinić koji je istaknuo kako mu je čast što je mogao s nekoliko riječi opisati dojam Margite Cetinić, za koju kaže kako ju je poznavao u zadnjih sedam godina. Kazao je kako je znala pronaći u svakoj osobi njegov pravi glas te je tako i njemu rekla da je napredovao u svojih sedam godina s njegovim pjevanjem, a dok se osvrtao na Margitin rad dubrovački biskup nije mogao suspregnuti suze.

- Ono što nas danas obvezuje na gospođu Margit je da ćemo sačuvati sjećanje na njezin lik, omiljene profesorice i uspomenu na njen rad čuvati trajno – zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Margit Cetinić ostavila je veliki trag iza sebe odgojivši generacije učenika svojim neupitnim znanjem i pozitivnom energijom, osnovavši Katedralne madrigaliste te je tako za svoj rad odlikovana od pape Benedikta XVI. Odličjem Svetog križa za Crkvu i Papu, a prošle je godine dobila i Nagradu Grada Dubrovnika za svoj dugogodišnji predani rad.  


E. Jelić/FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija