VIJESTI
17.05.2018 u 12:26

Svjetski dan hipertenzije: povišeni krvni tlak je "tihi ubojica"

U sklopu Svjetskog dana hipertenzije i podizanja svijesti o opasnostima koje sa sobom donosi povišeni krvni tlak služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik i Patronažna služba Doma zdravlja Dubrovnik, organizirali su na Sveučilištu u Dubrovniku akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera. Doktorica Marija Mašanović, mi je u kratkom razgovoru objasnila koji su sve mogućim simptomi i komplikacije ovog stanja,  te više puta istaknula kako je upravo prevencija i rano postavljenje dijagnoze ključ liječenja hipertenzije. 


komentara  0

Hipertenzija je veliki globalni problem.To je svako ono stanje dugotrajno povišenog krvnog tlaka čije vrijednosti prezale 140mm žive za sistolički, to jest gornji tlak i 90mm žile za dijastolički tlak, odnosno donji tlak. Bolest najčešće počinje bez simptoma, osoba se može žaliti dugi niz godina. Problem postavljanje dijagnoze je i što simptomi mogu biti netipični ili pak općeniti za svaku bolest. Neki od njih su glavobolja, umor, promjene u vidnom polju, zujanje u ušima. U tim situacijama nije dovoljno provesti samo jedno rutinsko mjerenje, već višekratna mjerenja samog tlaka, objasnila mi doktorica Mašanović.

- Važno je govoriti o hipertenziji jer neliječeni krvni tlak dovodi do rizika za razvoj cijelog niza ostalih bolesti od srčanog zatajenja, srčane smrti, infarkta, moždanog udara, aneurizme, te oštećenja krvnih žila, recimo na očnoj pozadini što u krajnjoj liniji može dovesti do sljepoće, ili pak do problema s bubrezima.

- Postoji nekoliko kategorija krvnog tlaka. Ono što zovemo optimalan ili normalni krvni tlak, visoko normalan ili ono što zovemo povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom. Postoji više vrsta čimebnika, a možemo ih podijeliti na promjenjive čimbenike rizika i na čimbenike na koje ne možemo utjecati. Ne možemo utjecati na dob i na spol.

- Tako svi muškarci koji imaju više od 45 godina, spadaju u rizičniju skupinu što se tiče oboljenja, dok je  kod žena taj starosni prag nešto viši i iznosi 55 godina . To je i razdoblje kad žene ulaze u menopauzu, te dolazi do hormonalnih promjena koje utječu na mogućnost razvoja hipertenzije.

- Na ostale čimbenike možemo utjecati. Ponajprije bi trebali promijeniti stil života, regulirati tjelesnu težinu, promijeniti način prehrane, pogotovo smanjiti unos soli u organizam te utjecati što je više moguće na razne stresore kojima smo izloženi. Moja preporuka svima je da pokušaju pronaći vrijeme za sebe, kako bi se odmaknuli od svakodnevnih izvora stresa, te da to vrijeme koji uspiju izdvojiti  uključuje određenu fizičku aktivnost. Dovoljno je od 30 do 60 minuta fizičke aktivnosti  dnevno kako bi se opustili i djelovali pozitivno na organizam. Isto tako savjetovali bih svim pušačima da prestanu pušit.

- Jako je bitno da sve one osobe koje se po dobi spadaju u rizičnu skupinu,  barem jednog godišnje odu kod svog obiteljskog liječnika  i naprave sve potrebne pretrage. U obiteljskoj medicini imamo pacijente koji stalno dolaze i one do kojih je jako teško doći, a najčešće su to oni koji svoje zdravlje ne stavljaju na prvo mjesto. Kad uspijemo doći do takvih pacijenata kod njih vrlo često pronalazimo znakove i simptome uznapredovalih stanja, no prije nego što nešto proglasimo povišenim krvnim tlakom moramo uzeti sve parametre u obzir i provesti potrebna mjerenja.

Doktorica je na kraju ovog našeg razgovora sa žaljenjem konstatirala da se  jako malo ljudi odaziva na ovakve preventivne javnozdravstvene akcije.

- Obiteljski liječnici su nažalost preopterećeni i pacijentima i administrativnim poslovima. Smatram da bi se trebala provesti reorganizacija način rada kako bi se liječnik mogao kvalitetnije posvetiti svakom pacijentu. Ono što mi kao Javno zdravstvo radimo je upravo podizanje svijesti kod građana organizacijom ovakvih i sličnih akcija, jer prevencija i rani odlazak liječniku su kod mnogih zdravstvenih stanja ključni - kazala je za kraj doktorica Mašanović.

Više o hipertenziji možete pročitati na stanicama Zavoda za javno zdravstvo.


L.Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija