KULTURA
15.05.2018 u 21:47

Skjavoni, čuvari hrvatskog kulturnog identiteta u Italiji

U Domu Marina Držića i sinoć je, unatoč kiši bilo živahno. Nakon jučerašnjeg otvaranja izložbe mladih umjetnika, u utorak je predstavljen Zbornik znanstvenih radova vezanih uz kulturno djelovanje iseljenika s istočne obale Jadrana u renesansne gradove današnje Italije od 15. do 18. stoljeća kao i rezultati istraživanja "Bratovštine i kolegiji Schiavona/Illira u Italiji i razmjena umjetničkih iskustava s jugoistočnom Europom".


komentara  0

Zbornik radova o Skjavonima, iseljenika s istočne obale Jadrana u Italiji, mapira, njihovu prisutnost u gradovima Apeninskog poluotoka u kojima su Skjavoni bili naručitelji vrhunskih umjetničkih djela.

Żivot Skjavona inspirirao je zasigurno i Marina Držića. Likovi Vidrine najpoznatije komedije Dundo Maroje nesumnjivo se kreću među rimskim skjavonima o čemu govori i jedno od istraživanja u zborniku. Naime, jedan od istraživača, povjesničar arhitekture Giuseppe Bonaccorso, čiji se članak nalazi u novom broju časopisa Il capitale culturale ,uz pomoć topografije koja se spominje u Dundu Maroju pokušao je doći do podataka o Dubrovčanima koji su tada boravili u Rimu.

Tjerani turskim osvajanjima, ratovima, teškom ekonomskom situacijom, epidemijama, mnogi su Skjavoni utočište našli u talijanskim gradovima. Osim nabrojanih među njima su bili i  diplomati, trgovci, pomorci, svećenstvo i studenti. 

Prve skjavonske bratovštine spominju se u 15. stoljeću. Zo su ljudi koji dolaze iz povjesno hrvatskih područja i dijele isti jezik, katoličku vjeru i kultrni identitet. Bratovštine se osnivaju u Rimu, Veneciji, Recanatu, Fanu, Loreti i Udinama.

Bratovštine su gradile svoje crkve, naručivale umjetnička djela, štovale svece kao što je sv. Vlaho  sv. Jeronim.

Projekt Hrvatske zaklade za znanost "Vizualiziranje nacionalnog. Bratovštine i kolegiji Schiavona/Illira u Italiji i razmjena umjetničkih iskustava s jugoistočnom Europom (15. - 18. st.)" vodila je dr. sc. Jasenka Gudelj, a u njemu su sudjelovali znanstvenici s obje strane Jadrana.

Projekt su u DMD-u predstavili Jasenka Gudelj, dr.sc. Giuseppe Capriotti, dr.sc. Anita Ruso i mag. pov.umj. Ivan Viđen.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija