KULTURA
15.05.2018 u 10:26

Predavanje Lovra Kunčevića
Dubrovačka slika Venecije i venecijanska slika Dubrovnika u novom vijeku

U srijedu, 16.svibnja u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad povjesničar dr.sc.Lovro Kunčević održat će predavanje ”Dubrovačka slika Venecije i venecijanska slika Dubrovnika u novom vijeku”. Cilj ovog predavanja je rekonstruirati predodžbe, štoviše predrasude, koje su u ranom novom vijeku Dubrovčani i Mlečani imali jedni o drugima. 


komentara  0

Točnije rečeno, ova studija posvećena je tzv. “slici Drugoga” (image of the Other), stereotipima koje zajednice stvaraju o onima izvan sebe, artikulirajući ih kroz različite kulturne forme, od književnosti, historiografije i diplomacije sve do likovnosti ili rituala. Naravno, u slučaju Dubrovnika i Mletaka radilo se o vrlo specifičnom “Drugom:” ne o nepoznatom i kulturno različitom, nego dobro poznatom i zapravo izrazito sličnom.

Upravo ta bliskost, odnosno višestoljetni intenzivni kontakti dvaju jadranskih republika, doveli su do stvaranja stabilnih i razrađenih međusobnih stereotipa. Stereotipa koji su, štoviše, igrali ozbiljnu, a rijetko primjećivanu ulogu u njihovim međusobnim odnosima, određujući čak i konkretne političke poteze, te stoga predstavljaju važno a nepoznato poglavlje njihove isprepletene povijesti.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija