VIJESTI
14.05.2018 u 12:02

Branka Dabrović je pisala gradonačelniku Frankoviću: glasala sam za Vas, a Vi mi uskraćujete pravo na rad

Nezadovoljna nedavnim postupkom gradonačelnika Mata Franković koji je donio odluku o ukidanju javne površine na sedam dana za njen lokal, Amoret, zbog nepoštivanja odredbi iz ugovora, Branka Dabrović mu je napisala otvoreno pismo. U njemu stoji i kako mu je pomagala u kampanji za izbore i glasala za njega i da je njen sin član HDZ-a, a da ne može doći do njega na razgovor i da joj uskraćuje pravo na rad. Pismo prenosimo u cijelosti.


komentara  4

Poštovani gradonačelniče Franković,

Već petnaestak dana pokušavam doći do Vas, ali bezuspješno. Nekolicinu puta sam zvala Vašu tajnicu gđicu Romanu Malihodzic koja mi je obećavala prijem kod Vas, ali bezuspješno. Napisala sam i pismeni zahtjev i predala ga preko protokola s molbom za prijem, ali ništa. Prvo da Vam se obratim kao “nekakav” predstavnik moje obitelji, kao majka i žena. Moj sin član je HDZ-a, moj suprug je dragovoljac i veteran Domovinskog rata u kojem je proveo pet godina, obnašao i dužnost pomoćnika zapovjednika Južnog bojišta, generala Nojka Marinovića, jedan od osnivača HDZ-a u Dubrovniku od 11. mjeseca ’89. godine. Prvi skup ujedinjene oporbe HDZ-a, HKDS-a i HSLS-a pred prve izbore bio je u nasem restoranu “Amoret”, 7.1.1990. godine, moj suprug bio je gradski vijećnik HDZ-a u prvom sazivu Općine Dubrovnik. U mojoj obitelji nitko nikad nije bio član KPJ, nikad dobio povoljan kredit, državni stan, otkupio stanarsko pravo, državni posao ni slično. Svako tko me poznaje zna da znam samo za rad, red i disciplinu i nikad, ali zaista nikad, ni u najcrnjem komunizmu, iako je moje djevojačko prezime Boban, i kao takvo moglo je biti predmetom pritisaka jer je jedno od “najhrvatskijih ” prezimena u Hrvatskoj, nikad nisam osjetila ovakvu represiju koja mi se događa sada od moje vlasti .

Dragi gradonačelniče, Vi pretpostavljam znate da su me Vaše kolege T.B., G.Š., I.B., S.D. iz HDZ-a za vrijeme neposrednih izbora zvali na telefon i molili, citiram: Pomozi, ti znaš puno ljudi, na “vagi smo”. I ja sam pomagala, da mi se danas to na ovaj način vraća. Da me moj gradonačelnik, kojeg sam ja osobno pomogla izabrati, neće primiti na razgovor. Činjenica je da nikad nisam tražila nista zauvrat jer mi ne treba. Bogu hvala, vjerujem u sebe, u mog sina, moju obitelj i iznad svega u svoj rad, ali eto MOJ GRADONAČELNIK, onaj koga sam ja izabrala, uskraćuje mi osnovno pravo na rad.

Moram Vas upozoriti, Vaši komunalni inspektori, njih četvorica, došli su na moju taracu, koja je specifična samim tim jer građevinska skela stoji 30-ak godina na Biskupiji, na javnoj površini Grada, te se kojekakvim umijećima domišljavamo kako privući goste na takvo mjesto, na gradilište, gdje se brusi, buši, praši i ostalo i da ga koliko god možemo dovedemo u poziciju da bude oku lijepo, primamljivo, kako bi ljudi, ipak, sjeli na tu javnu površinu, iako bih ja osobno kao gost radije sjela negdje drugdje, negdje gdje se ne buši, gdje se ne brusi, negdje gdje nema prašine, jer ima bezbroj restorana i restorančića gdje se može sjedati u miru u staroj gradskoj jezgri i eto, ako Bog da, skele će se napokon skinuti za 10-ak dana.

Zapošljavamo 20-ak ljudi i čitave njihove obitelji gravitiraju nama i našem restoranu i pokušavamo se ponašati kao jedna velika obitelj. Da ne duljim, komunalni inspektori su jedno jutro došli, njih četvorica, valjda po sistemu “zajedno smo jači” i naredili nam da uklonimo slike sa skele (napominjem da su slike dubrovačkog slikara, koloriste i prijatelja, Fehima Vukotića, koji je preko meršihata islamske zajednice, također, podržao Vašu kandidaturu i Vaš izbor), cvijeće, starinske barokne lampe koje smo otkupili od ljetnih igara prije 35 godina i restaurirali, koje su stajale u foajeu Kneževa dvora, koje su svijetlile kraljici Engleske Elizabeti, Princu Charlesu, španjolskom kralju, švedskoj kraljevskoj obitelji, Zubin Mehti, pl. Lovru Matačiću, Von Karajanu i mnogim drugima koji su uživali u klasičnoj glazbi koncerata u Kneževom dvoru, da uklonim stupiće koji su traženi od strane Biskupije, da se ogradim na kulturan način od ulaza u biskupsku palaču (to su oni isti stupići koji sa crvenim konopom definiraju ulazak na koncerte u Kneževom dvoru ili ti slični stupići koji se nalaze na ulazu u Grad s Pila na toj istoj javnoj površini. Napominjem da su na cijeloj površini Trga Marina Držića ima samo jedna javna rasvjeta i to na Župnom uredu i mi smo kad skinemo lampe u potpunom mraku. Kontaktirala sam i gosp. Gavrića, ali eto još ništa nije napravljeno u svezi postavljanja javne rasvjete, jer ako tražite da dignem lampe trebate mi omogućiti svjetlo .

Mnogi moji prijatelji šokirani time su kontaktirali i Vas i gosp. Medovića, i ja sam njega kontaktirala osobno jer se dugo godina znamo i kolegica sam s njegovom suprugom jos iz osnovno-školskih dana, ali svi su se pozivali na Vas, citiram: “Mi ne možemo ništa Mato nam je naredio “.

U turizmu sam postigla mnogo, nema knjige u svijetu koja je pisala o turizmu u Dubrovniku, a koja nije pisala o meni, nema novina od Sunday Timesa,Timesa, Il Viaggio i dr meritornih novina koji nisu pisali o meni, kad je Dubrovnik proglašen na CNN-u najboljim mjestom na svijetu za odmor u jesen govorili su o meni, kad je Dubrovnik proglašen jednom od pet destinacija svijeta koje morate posjetiti govorili su o meni. Kao šlag na torti, National Geographic traveler magazin moje apartmane je proglasio najboljim apartmanima u Dubrovniku. Simptomatično je jedino to jer nikad nisam od svoje zemlje, svog grada Dubrovnika i svoje turističke zajednice dobila nikakvo priznanje, ali tome je valjda tako, kažu najteže je u svom dvorištu.

Međutim da ne duljim, glasala sam za Vas, isto tako i na državnoj razini za gosp. Plenkovića i sad se pitam što se ovdje događa???????? Napominjem da ne tražim ništa, nego pravo na rad koje mi se osporava.

Na mojoj kući, na adresi Gradićeva 1 (prva biskupska palača), odmah do katedrale, postavljena je kamera bez moga odobrenja kao većinskog vlasnika iste. Na upit komunalnim redarima tko je dozvolio postavljanje kamere na moju fasadu rečeno mi je da je fasada gradska. Odmah sam kontaktirala mog odvjetnika i prijatelja D.O., koji je i sam dugo godina radio kao savjetnik gradonačelnika za pravne poslove, koji mi je rekao da to nije istina i da su morali ishoditi moju pismenu suglasnost za postavljenje iste, dakle služili su se lažima?????? Kante od smeća nalaze se ispred mog magazina, inače od 70-ih godina suvenirnice u kojoj su se prodavale rukotvorine, a sada se postavljaju kante do vrata, često puta i na moja vrata, ali eto sve sam to nastojala tolerirati na način jer sam mislila, pa eto to je sada moj magazin i da smo mi građani partneri s Gradom, da treba surađivati, izlaziti jedan drugome u susret, pa je to tako prešutno išlo, međutim, slijedom toga je i moje razočaranje i veće .

Iskreno puno sam očekivala od Vas, mlad čovjek, koliko sam upućena školovan u Americi, mislila sam evo nekog koji će unijeti malo novog duha u Grad, sigurno nisam očekivala da nas tretira na ovaj način. Vi znate jako dobro tko je sve u ovom gradu Vama govorio o nama, pokušavao Vam objasniti tko smo mi, nasa obitelj, kako radimo, tko, kako Vi volite reći, “respekt the city”, ako itko respektira grad to smo mi, djeca Grada, od rođenja stanovnici stare gradske jezgre koji smo se rukama i nogama borili da ostanemo ovdje, protivili se iseljavanju mladih i sl. i zato me sve ovo još više razočarava.

Kad smo podnjeli zahtjev za glazbom, i to klasičnom gitarom ili pak klavirom, odgovoreno nam je iz Vašeg ureda, gosp. S.B., kako neće biti nikakve glazbe jer da ste Vi to zabranili, jer je netko od kolega imao 132 prijave. Na upit koliko smo prijava imali rečeno nam je da nismo imali nijednu, da je naša glazba krasna, ali da je to stav Grada za sada.

Poštovani gosp. Gradonačelniče, u moje vrijeme, odnosno u vrijeme moje mladosti, bilo je 20-ak muzika u Gradu i nikome nije smetalo i bile su na dobrobit svih, i stanara i ugostitelja i turista, koji su hodočastili naš Grad. Mrtav grad je “Grad koji se užasavao zalasku sunca”, prema istoimenom horor filmu The Town That Dreaded Sundown iz 1976.

Oprostite mi poštovani i dragi Gradonačelniče, ali ima toga zaista puno što nas tišti, pa se pitam da li Vas možda Vaši savjetnici krivo savjetuju, da li Vam isti Vaši savjetnici, koji Vam se čine prijateljima, savjetuju u krivom smjeru i “rade Vam o glavi”.

Dakle, sto se tiče kazne koju su mi 9.5., ostavili na stolu u restoranu, ne znam tko??? ne znam kada ????, nitko nije potpisao preuzimanje?????, jer ih nitko nije vidio. Prvo, nije red dostavljati službenu poštu na taj način, trebalo bi je preuzeti kao preporučenu, netko potpisati to preuzimanje, a ne samo nasloniti kod kompjutera u sali. Na Rješenju o oduzimanju javne površine nema pravnog lijeka, nema mogućnosti žalbe????? Što se tiče zatvaranja mog lokala na sedam dana razočarana sam, rezignirana, te smatram da zbog novinskih natpisa moram pojasniti. Naime, kad su radnici susjednog objekta nosili crnu vreću od smeća, vreća je pukla ispred našeg restorana, pod težinom tune izlila se krv (kao što znate tuna kao plava riba ima mnogo krvi), te je ispala glava ribe. Moja kuharica A.R. uzela je tu glavu tune iz kolegijalnosti prema kolegi ugostitelju, zajedno s njima je odnijela baciti i s vodom ispirala krv koja se prolila iz vreće. I znate sto su mi rekli u komunalnoj inspekciji, citram: “Tko krade i tko drži vreću bit će isto kažnjen, te da je vlasnik objekta, inaće moj prijatelj P.Š. prijetio, citiram: “Da ga zanima tko će jos poginuti uz njega??????” Evo, poginuo je “Amoret “. Jedini krimen te jadne žene, kuharice, bio je taj što je pomogla kolegama susjednog objekta, podigla glavu tune i oprala prolivenu krv. Jadna žena preksinoć kad smo dobili obustavu rada na sedam dana, ni krivi ni dužni, rekla je plačući, citiram: “Gazdarice, da sam znala da će se to dogoditi radije bi ruku otkinula”. A li,eto, poginuo je “Amoret”, i zato sam, zaista, šokirana jer ovo nije partnerski odnos o kojem se toliko govori, ovo je odnos jačega prema slabijem, a tako se ne ide naprijed.

Zaista želim se nadati da će prevladati razum, sjećam se ne tako davno, za vrijeme Vašeg stranačkog kolege, ministra turizma Nika Bulića, bila je deviza “Više cvijeća-manje smeća”. Sad se, koliko čujem, ukidaju zardinjere, pa ljudi moji tko je tu lud ?????? Pitala sam gosp. Šimunovića da li sad vrijedi deviza “Više smeća-manje cvijeća”.

Na kraju da ne duljim, razmišljam o napuštanju Hrvatske, umorila sam se u “borbi s vjetrenjačama”, iako nije lako u ranim 50-im, odnosno za moga supruga u kasnim 60-ima, ići u nešto novo. Smatram da ovo što se događa i u Gradu, a i šire, nije dobar put ni za mene ni za moju obitelj, a ni za nikoga drugog, samo je tragedija koja ne vodi dobrom. Partnerski odnos nije odnos jačega prema slabijem na ovaj način. Znate što mi je rekao Vaš pročelnik za nekretnine: “Pa, nisi trebala potpisati Ugovor o zakupu javnih površina”. Pitam Vas da li sam ja i moje kolege mogla birati, da li smo u situaciji da možemo reći: “Slušaj, moraš promijeniti stavak 3 i stavak 5 ????, pa ću onda potpisati. Naravno da ne, to je unificirani Ugovor po sistemu “uzmi ili ostavi”, koji smo i ja i svi moji kolege potpisali da bi uopće mogli početi raditi. Dakle, “To nisi trebala potpisati ” je nemoguća misija .

Na žalost mi se čini da se ovdje ne vidi svjetlo na kraju tunela, stalno se vadimo na to: bio je rat, ali rat je bio prije 25 godina, a nema napretka, ne samo da se ne vidi svjetlo na kraju tunela, ne vidi se ni tunel. Nije važno, mi smo odlučili, mi ćemo vjerojatno otići, međutim ako Vam odu svi mladi, sva inteligencija, tko će Vam ostati, na kome će komunalni redari “trenirati strogoću”, kome naplaćivati kazne???? Starcima????? Od čega će Grad živjeti, ako se uništi jedina grana turizam koja nam je u Hrvatskoj ostala.

Dragi Moj Gradonačelniče, ovo Vam pišem u dobroj namjeri kao majka i žena, a Bog mi je svjedok da Vam želim svako dobro.

Branka Dabrović


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Spica skandela 15.05.18 u 08:50
kaže ona, "jedno od najhrvatskijih prezimena u Hrvatskoj". Zemljo otvori se.

   

zumbo_je_moj_idol 14.05.18 u 18:10
evo i gđa Dalić pušiona, a sigurno je glasala za hdz kao i naša Branka, čitam i da gđa Putica , koja je sigurno glasala za hdz,govori mladima da se Hrvatska bori protiv korupcije . Nešto je čudno u zraku, glasačicama hdzea dogadjaju se čudne stvari i čudno pričaju

   

Lapademoj 14.05.18 u 17:17
“Poštovani barba Luka" V.2.0 uz dodatak zašto nam ovo radite kad smo vaši i glasali za vas (Iviše puta). Ijoš na kraju Bog mi je svjedok, znači vjerujem u Boga, a vi tako.

   

burazburaz 14.05.18 u 15:57
Možda ona nije bila svjesna da su političari obično dvolične osobe?

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija