VIJESTI
11.05.2018 u 18:45

JAVNI SASTANAK: Dubrovčani jedva čekaju Waldorfsku školu, a moguća je za četiri godine?

Danas je u zgradi RIT-a po prvi put organiziran javni sastanak na temu Waldorfske škole u Dubrovniku. Počeci ove ideje sežu još prije četiri godine kada je Lana Vego Matić ideju o Waldorfskoj školi iznijela na svom fb profilu. Takve škole se osnivaju i funkcioniraju na način da zapravo roditelji osnivaju udrugu te osmišljavaju plan i program kojega dostavljaju Ministarstvu obrazovanja. Prema primjeru dosadašnjih waldorfskih škola u Hrvatskoj, taj proces je vrlo lako pokrenuti i pravno je stabilan. Primjeri su zagrebačka i riječka osnovna škola, a Inicijative se pokreću diljem zemlje kao građanski odgovor na politiziranje dječjih sudbina i nejasan cilj plana i programa na državnoj razini.


komentara  0

U Waldorfskoj školi djeca će moći bosa hodati u školi, biti će podno grijanje, dijete će biti slobodno. Postojati će prostori s glazbenim instrumentima, obrtnička dvorana, dnevni boravak u kojem će djeca imati prostor s malim individualnim stolovima, bibliotekom, a umirovljenici će tu često biti pozivani na druženje i čaj.  Biti će i prostor za euritmiju, jogu ili plesove koji će biti omogućeni svim građanima na korištenje bez novčane naknade. Napraviti će se i dormitorij s tri apartmana jer će se osnovati paralelno i engleska škola. 

- Kurikulum za osnovnu školu postoji, ali za srednju školu ne postoji što se nadam da ćemo u budućnosti imati. Dubrovnik ima veliko nasljeđe, i ovakva škola je u mojim mislima već sedam godina. Waldorf je daleko od elitnog i veze s novcima, to je mnogo više. Djeca dobivaju znanost kroz eksperiment. Osnovna škola daje interes i točno usmjerava dijete gdje želi djelovati.

- Ova zajednica Waldorfa će biti takva da će svatko imati svoju ulogu. Ja sam samo početak koja će ovo sve oformiti i posložiti, ali želim da to sve zajedno napravimo. Vaš trud i razumijevanje drži sve ovo. Ovo nikada nije bilo vezano samo za odgoj neke male grupice djece, već je ovo jedan veliki projekt. To bi bio centar za svu djecu, čak i za djecu s posebnim potrebama, za samohrane majke, za autističnu djecu. Želja mi je da ljudi koji imaju problema s djecom, nemaju problema sa školom - objasnila je prisutnima inicijatorica Waldorfske škole Lana Vego Matić.

Školu bi trebali posjećivati svjetski glazbenici i obrtnici. Učitelji će imati preko 12 tisuća kuna plaću, s pomoću naplaćivanja određenih radionica s kojima će se moći omogućiti takva plaća. Biti će i galerijska prostorija gdje će biti zastupljeni hrvatski profesori i umjetnici, to će biti galerija gdje će se prodavati stvari od takvih umjetnika. Ocjena u ovoj školi neće biti te će se raditi na emotivnom i duhovnom razvoju djeteta.

- Waldorf daje jednu svijest da možeš biti drugačiji u svome poslu. Ne bih mogla stajati pred vama da nisam iskusila sve ovo do sada i bila u već jednoj takvoj školi u Zagrebu. Komunikacijom projekata želimo pokazati da se možemo oduprijeti konzervativnom razmišljanju, a u sve ovo se može uključiti kroz aktivizam. 

- Veliki dio Waldorfa je i poljoprivreda. Svi moramo jesti. Pjaca je nekada bila do Jezuita. Imamo problem s hranom, Dubrovnik nema hrane. Ne možemo računati na institucije, potrebno je volonterstvo. Ostala nam je samo uslužna djelatnost, a nemamo proizvodnje. Predlažemo kulturno – znanstveni centar koji će se profesionalno voditi, kroz Waldorf želimo osnovati i prirodoslovno društvo kroz koje ćemo poticati volonterstvo - objašnjava znatiželjnim Dubrovčanima Vego Matić.

Inicijatorica ove velike ideje rekla je kako je idući korak  osnivanje udruge i formiranje službene ponude, a prema njezinim procjenama zbog velikog interesa ostvarenje Waldorfske škole u Dubrovniku moguće je već kroz četiri godine, a igraona već ove jeseni.
 

Hoće li Dubrovnik za svoju djecu iznjedriti Waldorfsku školu? Tko je mama koja gradi Zajednicu?


Elizabeta Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija