VIJESTI
17.04.2018 u 08:52

"Lagali su vas! Vi ste pametni i sposobni!"

Dubrovački profesor matematike, Ivica Hajdić još jedanput svojim tekstom kojim se obraća mladima, ali s porukom koju trebaju čuti stariji, potvrđuje zašto ga đaci vole i poštuju i zašto je stekao titulu omiljenog profesora. Pročitajte!


komentara  1

Sustav je nemilosrdan. Sustav ukalupljuje ljude i prisiljava ih da se uspoređuju po jednakim kriterijima. Svi smo se dužni držati nekih pravila, zakonskih okvira, rokova, pravilnika. Svi moramo poštovati nekakvu hijerarhiju u životu.

Svi mi robujemo sustavu svjesno ili nesvjesno. Da se razumijemo, i takav nesavršen sustav izbacuje genijalce kojima takva pravila igre i takav sustav vrednovanja odgovara. Hvala Bogu na svim logičarima koji svojom inteligencijom čine ovaj svijet ljepšim. Ali što je sa ostalima!? Gdje su oni koje sustav ne prepoznaje kao sposobne, kreativne, maštovite i inteligente u nekom drugom segmentu, koji posjeduju neki drugi tip inteligencije!? Od takvog surovog sustava jedino su naše predrasude još okrutnije...

Kažu da je test inteligencije riješio ispod prosječno. On nije sposoban za život! Ima katastrofalne ocjene u školi jer jednostavno ne konta ništa na satu! Neka mete ulice! Ne može naučiti vektore da mu ih sto puta objasniš! Bože sačuvaj kakav lik! Ne sluša na satu, vrti se na stolici, cupka nogama, ne prati dok tumačim! Nezainteresiran totalno!

Često se pitam gdje je u svemu tome čovjek, dijete, njezine ili njegove ambicije, predispozicije, afiniteti!? Gdje je otkrivanje onog što ga veseli, što mu daje krila, što mu stvara leptiriće u stomaku !? Gdje je ono za čime vapi iz dubine srca ali se boji reći na glas, jer ga je sram da će biti ismijan. Jer rezultati govore da mu je IQ ispod prosjeka pa je uvjeren da nije sposoban za život. Jer ga ocjene u svjedodžbi uvjeravaju da nije sposoban za apsolutno ništa.

Do kad će se vrijednost osobe mjeriti isključivo na osnovu jednog segmenta inteligencije, kad je svatko od nas rođen za nešto što u konačnici odudara od onoga što surovi sustav od vas traži. Lagali su vas! Vi ste pametni i sposobni za ono što stoji neotkriveno u vama. Svatko od vas ima neku od inteligencija. Svatko je rođen za nešto. Svatko od vas ima talenta u sebi, vjerujte mi. Svi ste stvoreni da bi u jednom segmentu života bili savršeni. Samo što su vas uvjerili u suprotno. Samo što vas je sustav sustavno gušio jer je definirao jednu vrstu inteligencije kao mjerodavnu.

Jer Katarina nije najbolji učenik, ali je glazbeno inteligenta. Uživa u muzici, opija se s notama, u slobodno vrijeme sklada ali se boji predstaviti javnosti svoje kompoziciji. Uvjerili su je da joj je život osuđen na ispodprosječnost jer joj ocjene nisu bajne. Njena podsvijest šapće na uho: „ Ovo ti ne vrijedi ništa, ne sramoti se nego skladaj unutar svoje sobe za sebe!“

Petar je nemiran na satu i ne zanima ga previše unutarnja energija o kojoj profesor priča već treći sat. Odradi on svaki ispit dosta dobro, da bi mama i tata bili zadovoljni ali on u dubini sebe vapi za slikanjem. On bi slikao i slikao i slikao. On je maštalački tip osobe, vrlo kreativan. On promatra svijet iz jedne skroz drugačije perspektive. Mnogi misle da je čudak jer se divi zalascima sunca i pejzažima. On vidi i divi se ljepoti prirode ondje gdje se drugi zapravo čude čemu se on to divi.

Ivana je zaigrana na satovima. Mama joj je tužna zbog loših ocjena. Ivana obožava plesati, baviti se sportom i istraživati prirodna okruženja. Ivana ima nevjerojatnu tjelesnu inteligenciju, samo joj to nitko nije rekao a već sada se polako uvlači nesigurnost u njenu osobnost. Jer su je ti okolni glasovi uvjerili da je nesposobna za pravi život. Čak joj je i mama rekla da joj od plesa nema kruha jer su i njoj njeni roditelji isto govorlli.

Stjepan je uvijek sjedao u zadnjoj klupi. I otvoreno je govorio da ne voli školu. Jednadžbe nikad nije shvaćao niti su mu se razlomci mogli kratiti. Ali Stjepan stvara rukama prava remek djela. Brodove, kamene suvenire i nakit. Danas se turisti dive njegovoj tjelesnoj inteligenciji i nevjerojatnim remek djelima koje stvara. Tek je u tridesetim shvatio da je zaista kreativan, sposoban i da nije nesposoban kako su ga uvjeravali.

Inteligencija nije ograničena na dobivanju petica i dobivanju visokih ocjena. Postoje različiti oblici inteligencije. U svakom čovjeku postoji najmanje jedan oblik inteligencije koji vapi da saživi sa čovjekom. U svakom djetetu spava genijalac. Potrebni su nam novi obrasci ponašanja, drugačiji stavovi a to je dug i težak put. Potrebna su nam drugačija shvaćanja. Sretan čovjek je onaj koji pronađe sebe u onome za čime teži, što voli i za što je sposoban. Sretno društvo čini skup zadovoljnih pojedinaca. Vjerujte u sebe i oslobodite vašu inteligenciju, jer je definitivno imate u sebi. Jedan je život i pripada samo tebi. Budi pametan i otkrij svoju inteligenciju.


foto/ilustracija

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Lucija 17.04.18 u 16:45
Svaki dan trebamo djeci govoriti da su pametni i sposobni !

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija