LIFESTYLE
11.03.2018 u 13:12

Zašto je Karla Labaš umjesto deset, izabrala jednu knjigu?

Običaj je rubrike predstaviti deset književnih naslova s preporukom za čitanje no ja sam se odlučila za samo jedan, a razloga za to je više. Nikako ne bih htjela dosađivati navođenjem klasika koji se već nalaze na brojnim Top 10!, Must read i sličnim listama, a većina ih je u ovoj rubrici ionako već spomenuta - Dostojevski, Bulgakov, Kafka, Proust, Tolstoj, Salinger, Selimović, Krleža i drugi (osim Coelha).

Napisala: Karla Labaš


komentara  0

Mnogo je i sjajnih novijih naslova koji su trenutno hitovi s razlogom, poput oba romana Kristijana Novaka, ali to sve već znate. Kako sam, evo nekoliko dana nakon Dana žena, u raspoloženju koje bi se moglo opisati kao post-praznički blues, odlučujem se ove retke tome posvetiti, a za tu je temu, za početak, dovoljan samo jedan naslov: 

Feminizam je za sve: strastvena politika jedne od najznačajnijih američkih feminističkih teoretičarki i aktivistkinja bel hooks (162 str., u izdanju Centra za ženske studije, 2005.).

Međunarodni dan žena je dan posvećen stoljetnoj borbi koju žene vode za svoja prava. Na taj dan slavimo - borbu. Borbu koja nam je donijela pravo glasa, pravo na obrazovanje i druga prava koja su danas neupitna i koja smatramo općim ljudskim pravima. Ne smijemo zaboraviti da su za to bili potrebni izlazak na ulicu, marševi, štrajkovi. A marširale su feministkinje, žene koje su odbile poslušnost. Ta borba još nije gotova.
Vjerujem da tvrdnju o borbi koja još traje ovdje ne treba previše argumentirati, a vidimo i da razne ultrakonzervativne društvene i političke skupine pokušavaju dovesti u pitanje već izborena prava, poput reproduktivnih prava. Znamo da je u Hrvatskom saboru samo 25% zastupnica, znamo s kakvim se diskriminatornim oblicima ponašanja na tržištu rada susreću naše sestre, prijateljice, znamo da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana. Patrijarhat na svojoj koži svakodnevno osjećamo, a dok ne dođe do njegova sloma neće biti moguće ostvariti punu rodnu ravnopravnost kako u javnoj, tako ni u privatnoj sferi.

Čemu onda toliko zazora od riječi feminizam, čemu strah od deklariranja feministkinjom (ili feministom)? Feministkinje nisu «one» koje mrze muškarce, «one» koje žele ići protiv prirode i Boga, nisu sve «one» lezbijke i ne oduzimaju »one» poslove i otežavaju živote bijelim muškarcima, piše bell hooks. Feminizam nije hrpa bijesnih žena koje žele biti poput muškaraca. Cilj feminizma je okončanje nejednakosti. Riječ je o pravima – o ženama koje dobivaju jednaka prava. Tek kad okončamo dominaciju i postignemo rodnu ravnopravnost u svim sferama, pravi napredak naših društava će biti moguć, a to nam je svima u interesu. Feminizam je za sve.

Stoga, hvala lijepa na cvijeću i čokoladama, ali prigodni osmomartovski poklon bila bi ratifikacija Istanbulske konvencije (u cijelosti, bez ograda), donošenje zakona o jednakim plaćama, ravnopravan broj žena u Saboru, na rukovodećim mjestima u javnim institucijama, u poduzećima... A dok ne dođe taj dan, dok se borite za svoja prava i prava svojih kćeri, čitajte snažne ženske glasove: Marguerite Duras, Virginiju Wolf, Elfride Jelinek, Ericu Jong, Margaret Atwood, Ellenu Ferrante, Slavenku Drakulić, Rumenu Bužarovsku...KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija