VIJESTI
08.03.2018 u 07:59

Franković u Berlinu: Ne smijemo postati žrtve vlastitog uspjeha

„Jedna smo od najpoželjnijih svjetskih destinacija i ne želimo da nas se pamti kao grad kojeg uništava turizam, a kako su neki mediji počeli predstavljati Dubrovnik. Čvrsto smo odlučili ne postati žrtvama vlastitog uspjeha i promijeniti paradigmu turizma koji nam se događa u upravljanje destinacijom koje počiva na postulatima održivog turizma“, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković jučer u Berlinu na ITB sajmu u diskusiji na temu panelista sudjelovao u diskusiji na temu prenapučenosti turističkih destinacija pod nazivom “Mjere i iskustva”, a svoja iskustva podijelili su i Joan Torrella, direktor odjela za turizam pri Gradskoj skupštini Barcelone i Frans van der Avert, glavni izvršni direktor gradske tvrtke Amsterdam Marketing.


komentara  2

Gradonačelnik Franković predstavio je osnovne karakteristike pokrenutog projekta „Respect the City“ te se osvrnuo na partnerski odnos s međunarodnim udruženjem CLIA (Cruise Lines International Association) koji je rezultirao značajnim pomacima u usklađivanju termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima što će već nadolazeće  sezone dovesti do smanjenih pritisaka na povijesnu jezgru.

„Nema jedinstvenog ni brzo provedivog rješenja, radi se o procesu, a ključ je u partnerskom nastupu svih dionika“, poručio je gradonačelnik. Dodao je da je da Dubrovnik osim s kruzerima ima problema i s velikim priljevima dnevnih posjetitelja čemu će se doskočiti sustavom pravovremenog informiranja posjetitelja koristeći suvremene kanale komuniciranja poput aplikacija za pametne telefone.

Sve što će Grad poduzeti i što već poduzima, smatra gradonačelnik, uvelike će doprinijeti stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije i podići kvalitetu ukupne usluge za sve posjetitelje. Osvrnuo se na aktivnosti koje su već poduzete, poput novih pravila za odvijanje gospodarskih djelatnosti na javnim površinama.

.„Neke od tih odluka su prilično oštre i možda nepopularne kod zakupaca javnih površina, ali naša je zadaća staviti potrebe građana na prvo mjesto“, rekao je gradonačelnik.

Tijekom rasprave postavio je pitanje „Kako mjeriti uspjeh?“ ocijenivši da je potpuno pogrešno turističke uspjehe prikazivati isključivo brojkama. Da „više nije bolje“ složili su se i opstali panelisti iz gradova jednako pogođenim negativnim učincima galopirajućeg turizma.

Pri zaključnom obraćanju gradonačelnik je istaknuo da svaki turistički razvoj moraju pratiti ulaganja u infrastrukturu te je kao ključni element atraktivnosti neke destinacije izdvojio pitanje sigurnosti.

Na najvećem turističkom sajmu na svijetu, ITB Berlin bio je i župan Nikola Dobroslavić s predstavnicima Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.. Svoju ponudu na sajmu izlaže 180 zemalja s deset tisuća izlagača, a sajam svake godine posjeti 160 tisuća posjetitelja.

”Ti podaci pokazuju pokazuju važnost turizma za praktično sve države svijeta. Najave za dolazeću sezonu su dobre, međutim ne smijemo se uspavati, konkurenti iz Azije i Sjeverne Afrike se polako vraćaju u igru”, poručio je iz Berlina župan Dobroslavić.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

cukun 09.03.18 u 20:08
od šampanjaca samo Cristal, a za antialkoholičare isključivo Perrier. također na cisterne, ali uvjeren sam da je to za dobrobit građana Dubrovnika.

   

Lapademoj 08.03.18 u 13:10
09.00 do 10.00 sati Ulica Andrije Hebranga (ispred pekare Rusica)10.00 do 11.00 sati Luka Gruž11.00 do 12.00 sati Batala (ispred OŠ Lapad)12.00 do 13.00 sati Solitudo (ispred Pema)13.00 do 14.00 sati ispred zgrade Solidarnosti14.00 do 15.00 sati Montovjerna15.00 do 16.00 sati Zagrebačka ulica (kod javne garaže)16.15 do 17.00 sati Pile17.15 do 18.00 sati Komolac18.00 do 19.00 sati Nova Mokošica (ispod pošte)19.00 do 20.00 sati Stara Mokošica (ispred kafića Time)A u Berlinu?

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija