VIJESTI
07.03.2018 u 19:17

Biskup odredio da zbog oskvrnuća u crkvi na Jezuitima ne može biti bogoslužja

Nastavno na objavljene neprimjerene fotografije sa snimanja u crkvi sv. Ignacija Dubrovačka biskupija oglasila se priopćenjem u kojem izjavljuje kako nitko od nje ni od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima, te kako je protiv počinitelja podnesena prekršajna prijava. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je otvoreno pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava kako, prema crkvenom zakonu, u toj crkvi nije dopušteno bogoslužje dok se ne učini naknada za ovaj čin pokorničkim obredom i ponovnim blagoslovom crkve, a kako se u budućnosti ne bi ponovilo nešto slično biskup je donio odluku kojom se od danas ni jedna dubrovačka crkva ne smije držati otvorena bez nadzora.


komentara  5

Iz Biskupije kažu kako su o samom događaju saznali iz medija, a zbog oprečnih informacija za sada ne mogu potvrditi je li se takvo snimanje dogodilo i u nekoj od drugih crkava u njenoj nadležnosti. Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika iskoristiti će sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni kako bi zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama. 

„Otvorenost crkve zloupotrijebila se za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, koje duboko vrijeđaju osjećaje vjernika i predstavljaju svetogrđe. Svaka zlouporaba te otvorenosti za vlastite interese i promociju, nakaradan je i neprimjeren čin, koji Dubrovačka biskupija najoštrije osuđuje. Zbog toga je Dubrovačka biskupija podnijela prekršajnu prijavu protiv počinitelja", napisali su u priopćenju, uz napomenu kako se od danas odlukom dubrovačkog biskupa ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora.

„Polazeći od sablazni koje je izazvao čin oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku, kao i od pretpostavke da je počinjeno s namjerom da povrijedi svetost crkve u kojoj se mi vjernici okupljano da bismo slavili euharistiju, držim da je, u skladu s kan. 1211 Zakonika kanonskog prava, u ovom slučaju riječ o teškom djelu zbog kojega u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u kojoj se ono dogodilo, nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom“, stoji u pismu dubrovačkog biskupa svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima.

Kao "naknadu za počinjeno nedjelo oskvrnuća" u crkvi sv. Ignacija u četvrtak 8. ožujka u 17 sati održati će se sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a uslijediti će sveta misa i blagoslov crkve. Na nakanu zadovoljštine za počinjeno svetogrđe namijenit će se i ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina“, koja će se održati u subotu, 10. ožujka. Biskup vjernicima preporučuje da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i sakramentu pomirenja tamo gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom.

Cijelo biskupovo pismo može se pročitati na stranici Dubrovačke biskupije.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 09.03.18 u 15:59
Ne volimo babe...sama vidiš da nam nisi po gustu...ako uopće išta razumiješ...

   

Dubrovnik-Ljilja 09.03.18 u 14:11
Vidim da si pisao kasno, jer je to vrijeme za popit propisani diuretik hahhahhahah

   

Dubrovnik-Ljilja 09.03.18 u 14:10
A ti se javljas kao osobni asistent Brbori, koji mu je drzao svijecu. Oba dvojica imate nesto zajednicko. Volite babe hahahhahaha

   

macy 08.03.18 u 23:47
Možda Brbora i treba ići kod očnog doktora, a ti si Lilly odavno trebala posjetiti psihijatra. Daviš li ga, daviš...

   

Dubrovnik-Ljilja 08.03.18 u 10:22
Mozda Brbora mora otici kod ocnog doktora hahha. Sto je najgore, nasi ljudi znaju poviriti u crkvu i preko dana. Mogu misliti kako su se sokirali. Davno, casna je bila uvijek dezurna u Jezuitima. Zaboravila sam kako se zvala. A u Sv Vlaha, dezurala je casna Serafina. Nista njoj nije moglo promaci. Ne mislim da je golotinja dozvoljena u bilo kojoj crkvi, a u nekima , u kojoj sam bila, moras imati vestu na sebi, a ne gace. U tom lsucaju , davaju ti nesto kao dugacke kapute. Gdje zivim, crkve su zakljucane do sv misa, radi mogucih kradja.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija