POLITIKA
06.03.2018 u 13:46

Vijećnici MOSTA: treba revidirati Odluku o najmu stanova u vlasništvu Grada

Zbog onih kojima zbog niskih imovinskih cenzusa prijeti opasnost da završe na ulici,  potrebno je revidirati Odluku o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika koju je  gradsko vijeće donijelo 2016. godine i utvrditi nove, realnije kriterije i imovinske cenzuse koji su u skladu s današnjim troškovima života kako bi oni koji zaista predstavljaju kategoriju socijalno ugroženih dobili u najam gradske stanove, ističe se u priopćenju gradskih vijećnika MOST-a Mara Kristića i Dolores Lujić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


komentara  0

"Postupak revizije prava na korištenje gradskih stanova koji smo kao gradski vijećnici dugo vremena zagovarali je ušao u svoju drugu fazu. Nakon što su rezultati revizije otkrili veliki broj bespravnih korisnika, započelo se s postupkom iseljavanja onih koji su odbili napustiti stanove na prvi poziv Grada. Naravno, u društvu poremećenih vrijednosti uvijek prvi nastrada onaj koji pokuša napraviti nešto ispravno. Osim onih koji su se potpuno opravdano našli na stupu srama, a to su oni koji žive bolje od velike većine Hrvata, a istovremeno koriste gradske socijalne stanove, na udaru se našao i gradonačelnik.

Temeljem lažnih i neprovjerenih informacija, optužuje ga dio medija i onaj koji ne bi trebao biti vrijedan spomena jer je sve to znao i zataškavao, a sad poziva nezakonite stanare da ne vraćaju ključeve od stanova. Umjesto da se pospe pepelom i konstatira da je sukrivac zbog toga sto više od 120 onih koji ispunjavaju sve kriterije ne mogu ostvariti svoja prava on moralizira, a zadnji je koji u ovom slučaju na to ima pravo. Istovremeno, gradske stanove koriste oni kojima to nije jedina nekretnina i koji se u svojim nekretninama bave privatnim iznajmljivanjem. No, on nije bitan, to je samo slika i prilika društva iskrivljenih vrijednosti u kojem živimo.

Ne treba ovdje ni trenutno vladajućima podizati spomenik jer su ovu reviziju mogli i trebali potaknuti i ranije, ali zbog dogovora u koje su ulazili radi viših interesa i nekretninsko- golferskih prioriteta, nisu. Međutim, gradonačelniku ovdje nitko ne može osporiti da je napravio ono što je trebao; zaštitio gradsku imovinu od bespravnog korištenja.

U skupini onih koje se proziva za bespravno korištenje gradskih stanova našao se i jedan dio onih koji su ispali iz kriterija zbog graničnih imovinskih cenzusa, a troškovi života su od vremena kada su im stanovi dodijeljeni u najam značajno porasli. Takvi svakako ne zaslužuju da ih se proziva i stavlja u kontekst s onima koji su zloupotrebljavali gradsku imovinu. Stoga, upravo zbog onih kojima zbog niskih imovinskih cenzusa prijeti opasnost da završe na ulici,  potrebno je revidirati Odluku o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika koju je  gradsko vijeće donijelo 2016. godine i utvrditi nove, realnije kriterije i imovinske cenzuse koji su u skladu s današnjim troškovima života kako bi oni koji zaista predstavljaju kategoriju socijalno ugroženih dobili u najam gradske stanove", stoji u priopćenju koje potpisuju gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija