KULTURA
05.03.2018 u 21:16

FOTO: Pucanje lopižica - cavtajski običaj sačuvan od zaborava

U Cavtatu, u Kući Bukovac, u sklopu tematskih dječjih likovnih radionica prisjetili smo se zaboravljenog običaja poznatog pod imenom “pucanje lopižica” ili “po Korizme” koji se u Cavtatu odvijao sredinom korizmene četrdesetnice.  


komentara  0

Kako je to nekad bilo, kroz uvodnu riječ o samom običaju, djeci je približio etnolog Ivica Kipre, a s posjetiteljima svoja su sjećanja podijelili i stariji stanovnici Cavtata.

Na “po Korizme” održavale su se plesne zabave u Domu kulture, a običaj se održao do šezdesetih godina 20. stoljeća. Uz igru i ples, razbijale su se ili “pucale lopižice”. Lopiže su bile keramičke posude u kojima se pripremala i čuvala hrana. Tri keramičke posude, lopiže, od kojih su dvije bile napunjene pepelom, a jedna živom kokoši, visjele su sa stropa dok bi ih izabrani parovi zavezanih očiju pokušavali razbiti štapom.

Polaznici dječjih radionica izradili su “lopižice” kao pinjate (posude) u životinjskim oblicima, a bile su napunjene konfetama i bombonima umjesto pepela i kokoši. Slijedila je zatim napeta igra “pucanja lopižica” i ples na način kako se u ranija vremena zabavljalo u Domu kulture, a cavtajske mame pripremile su i slatki zalogaj.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija