KULTURA
03.03.2018 u 09:51

Što povezuje Konavoke i Navaho Indijanke?

Na prvi pogled to su dva nespojiva svijeta i dvije različite kulture, no žene iz Konavla i Navaho Indijanke povezuje univerzalna svijest da se i vezovima i tkaninama, i u njih utkanim simbolima, prenosi i čuva tradicija, vjerovanja, kako to i pokazuje izložba "Utkane poruke", koju je organiziralo Hrvatsko-američko društvo prijateljstva. Izložba je otvorena je 27. veljače u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a 12. ožujka bit će postavljena i u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.


komentara  0

"Projekt smo osmislili u suradnji s Muzejom Američkih Indijanaca u Washingtonu i dogovorili smo da ćemo tematski povezati situaciju u Hrvatskoj s onom u Americi - tradiciju, očuvanje baštine i korištenje autohtonih motiva u modernom izričaju",  objašnjava za HRT predsjednica Hrvatsko-američkog društva prijateljstva Marina Ljubičić.

"Kao što Dubrovkinje imaju nakit, tako je kod Konavoka to vez - i to svileni vez kroz koji na svoj način izražavaju osobnosti, posebnosti područja na kojem žive te tradiciju", objašnjava voditelj projekta Goran Stojanović.

Amerikanci su ponosni na svoje tkalje iz naroda Navaho, dok je umijeće izrade konavoskog veza naših čuvarica tradicije uvršteno na UNESCO-ov popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Prilog o izložbi pogledajte ovdje.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija