VIJESTI
14.02.2018 u 18:05

dan bez duhanskog dima
Vrijeme odricanja započnite najzdravijom odlukom

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana korizme od 2003. godine s ciljem poticanja pušača na prestanak pušenja. Ovaj je dan, uz razmišljanja o odricanju, prilika da pušači razmisle i o svojoj ovisnosti o pušenju duhana, svom zdravlju i zdravlju svojih bližnjih kao i drugih osoba u okolini koje udišu duhanski dim. 


komentara  0

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju kako su zadnjih desetljeća prošlog stoljeća brojne znanstvene studije ispitivale učinke pušenja, duhanskog dima, duhana i duhanskih proizvoda na zdravlje te potvrdile činjenicu da je pušenje vodeći preventabilni (spriječivi) rizični čimbenik za obolijevanje i prijevremeno umiranje. Godine 1952. engleski liječnici R. Doll i A. B. Hill dokazali su na skupini od 40.000 liječnika uzročnu povezanost pušenja s rakom bronha i pluća, infarktom miokarda i kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine umire više od 6 milijuna ljudi zbog neposrednog pušenja, a 890.000 zbog pasivnog pušenja. Od ukupnog broja umrlih zbog pušenja, pola umire u radno produktivnoj dobi, između 35. i 69. godine starosti te gube u prosjeku oko 20 godina života.

U Hrvatskoj se pušenju pripisuje 9.264 ili čak 18 posto  svih smrti kod osoba od 30 godina i starijih. Kod muškaraca je to čak 28 posto, što je više od europskog prosjeka, a takvi podaci ukazuju na rani početak pušenja i veliki udio pušača u mladoj generaciji, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Svjetsko istraživanje o uporabi duhana u mladih tako pokazuje da je u Hrvatskoj 2016. godine u dobi od 13 do 15 godina ukupno 47,2 posto učenika pušilo bilo kakav oblik duhanskog proizvoda; u trenutku popunjavanja ankete ih je 17,3 posto konzumiralo bilo koji duhanski proizvod (najmanje jedanput u posljednjih 30 dana), 14,6 posto je pušilo cigarete, a 10,0 posto ih je upotrebljavalo e-cigarete. Osim toga, 17,5 posto onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode je podložno korištenju duhanskih proizvoda u budućnosti.

Duhanski dim sadrži 70-tak različitih kemijskih tvari kancerogenog djelovanja te štetno djeluje i na nepušače koji su izloženi pasivnom pušenju odnosno udisanju tog dima. Tako je kod njih rizik od umiranja zbog koronarne bolesti 25% a rizik od obolijevanja od raka bronha i pluća 20-30% veći nego u nepušača koji nisu izloženi duhanskom dimu. Nažalost, i djeca su pasivni pušači te predstavljaju posebno osjetljivu skupinu s obzirom da se nalaze u razdoblju tjelesnog i emocionalnog rasta i razvoja. Prema podacima ZZJZDNŽ, djeca čiji roditelji puše imaju češće upale srednjeg uha, dvostruko češće oboljevaju od bronhitisa ili upale pluća, skloniji su razvoju astme, imaju smanjeni kapacitet pluća, četiri puta češće izostaju iz škole zbog bolesti te imaju veći rizik razvoja raka pluća i srčanih tegoba.

Prestanak pušenja je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera, ali istodobno nije  jednostavan korak za pušača. U županijskom Zavodu za javno zdravstvo provodi se program odvikavanja od pušenja, a cilj je pružiti pušačima koji žele prestati pušiti profesionalnu pomoć u odvikavanju primjenom farmakoterapije sa savjetovanjem i bihevioralnim pristupom kao najučinkovitijom metodom za prestanak pušenja.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija