VIJESTI
09.02.2018 u 11:48

Je li Srđ "šaptom pao" u zagrebačkim hodnicima?

Zelena akcija i građanska inicijativa Srđ je naš podnijeli su ovog tjedna tužbu protiv nove lokacijske dozvole za projekt apartmanizacije na Srđu, nakon što je ista izdana početkom ove godine u sjeni blagdana. Ministarstvo graditeljstva izdalo je ovu dozvolu u tišini, a javni uvid za mega projekt koji se treba graditi u Dubrovniku održao daleko od očiju zainteresirane javnosti u Zagrebu. O ovom projektu od pokretanja arbitraže Razvoj Golfa protiv Republike Hrvatske, javna tijela šute. Đuro Capor koordinator građanske inicijative upozorava da se građani trebaju bojati kad institucije šute.


komentara  4

"Krenuli smo u novu pravnu bitku kako bi još jednom dokazali već dokazano, i to niti godinu dana nakon što smo na sudu srušili staru lokacijsku dozvolu. Međutim, ovaj put posao nam otežavaju i tužbe investitora na račun Zelene akcije, pred kojima istovremeno moramo  braniti slobodu govora", kazao je na konferenciji za novinare danas ujutro ispred dubrovačke Gradske vijećnice Enes Ćerimagić.

“Nova lokacijska dozvola prepisana je stara dozvola. Temelji se na “okolišnoj” dozvoli iz 2017. godine za koju smatramo da grubo ignorira pravno shvaćanje suda koji je prethodnu dozvolu poništio. Protiv obnovljene “okolišne” dozvole tužbom smo, zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata, ustali u prosincu 2017.godine. Sada osporavamo i obnovljenu lokacijsku dozvolu za koju smatramo da je rezultat pritisaka zbog pokretanja arbitraže protiv Hrvatske”, naglasio je pravnik Zelene akcije.

On je novinarima objasnio argumente za osporavanje lokacijske dozvole. Kao prvo se ističe  činjenica da ovaj projekt, nakon presude Visokog upravnog suda iz 2014. godine, nije u skladu s prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije. Kao drugo, umjesto planiranog vlastitog sustava vodoopskrbe, lokacijskom dozvolom se predviđa priključenje na sustav vodoopskrbe Grada Dubrovnika. I posljednje, provedba javnog uvida u Zagrebu za projekt koji se želi graditi u Dubrovniku je nezakonita.

“S ovom lokacijskom dozvolom, ponovno je postalo aktualno pitanje tko će platiti infrastrukturu za projekt na Srđu. S rješenjem tog pitanja javnost uopće nije upoznata, odnosno ono se opet dogovara u tajnosti. Prošli put kada se u tajnosti pregovaralo o pitanju financiranja infrastrukture u projekt na Srđu, pokazalo se da gotovo cijeli trošak pada na naš račun”, istaknuo je kordinator inicijative “Srđ je naš”, Đuro Capor.

Prema dijelovima nacrta ugovora koji su 2016.godine procurili u javnost, sve je bez javne nabave trebao izgraditi investitor za što bi mu novce vratili Grad Dubrovnik i javna poduzeća. Pri tome se zaboravilo na obećanja iz 2013. godine kako će trošak infrastrukture u cijelosti snositi investitor.

“Kako smo se doveli u situaciju da o tome nakon 2013. godine uopće moramo raspravljati? Jedino objašnjenje je da su građanke i građani Dubrovnika 2013.godine prevareni”, kazao je Capor.

“Nakon pompoznih najava novog gradonačelnika Frankovića o oduzimanju koncesije na Srđu radi utvrđenog kršenja ugovora, muk. Pitamo se, je li to muk potajnog dogovaranja o financiranju infrastrukture? Kad nadležne institucije šute, građani se trebaju bojati", zaključio je Capor danas ispred Gradske vijećnice. 


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 10.02.18 u 13:19
Ovo su veliki igraci u pitanju. Ne znam kako se nas narod moze obraniti od njih. A oni koji su to sve skuhali, sute i sute.

   

spidersfrommars 09.02.18 u 21:11
Dubrovačke ovce i zaslužuju da plate sve što raznim 'investitori' zamisle, pokazali su na izborima da imaju inteligenciju amebe.

   

tajan 09.02.18 u 14:22
hahaha,razvoj gol će se bavit cestogradnjom za dobroti građana??? zar ima netko ko u to vjeruje

   

cukun 09.02.18 u 14:07
Srđ i nije baš šaptom pao. pada još uvijek i to prilično gromoglasno. "investitor" ne osjeća potrebu skrivati svoje namjere. baš kao ni gradska, županijska i državna vlast. bit će kao i s Pašalićevom marinom - dobar nam tek!

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija