KULTURA
19.01.2018 u 08:47

Bukovčevom izložbom otvorena Europska godina kulturne baštine

“Vlaho Bukovac, čiji se život čita poput avanturističke priče i njegov zavidan umjetnički opus primjenjuju temeljne postulate te godine u simboličkom i doslovnom smislu, jer on jest naša kulturna baština”, istaknula je.
“Neraskidivo uronjen u hrvatski kulturni identitet, Bukovac je i kozmopolit, koji se podjednako osjećao kod kuće i u rodnom Cavtatu, Zagrebu, Parizu, Beču ili Pragu, a to je ono što kroz ovu godinu želimo kao poruku poslati svim našim građanina”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržuinek sinoć u Klovićevim dvorima na otvaranju izložbe “Ciklus Vlaho Bukovac – Pariško razdoblje 1877-1893” u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu kojom je svečano obilježen početak Europske godine kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.


komentara  0

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a osim ove izložbe na kojoj je izloženo više od 130 pomno odabranih Bukovčevih djela, koja su za ovu prigodu posuđena iz tridesetak institucija u Hrvatskoj i inozemstvu planirane su još dvije – jedna koja će prikazivati njegovo razdoblje iz Cavtata, Zagreba i Beča te Praga.

Na otzvaranju su bili i predstavnici Općine Konavle, predvođeni zamjenikom načelnika Ivom Radonićem.

Zamjenik načelnika Radonić istaknuo je ovom prilikom kako je izuzetno ponosan postavljenom izložbom.
”Preko 1500 posjetitelja samo je potvrda veličine Bukovca, našeg Cavtaćanina, a ovom prilikom čestitam i Luciji Vuković, koautorici izložbe kao i Kući Bukovac, odnosno Muzejima i galerijama Konavala”, rekao je zamjenik Radonić.

Posebna atrakcija zagrebačke izložbe, restaurirana monumentalna kompozicija “Isus prijatelj malenih” iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu velikih dimenzija, koja je 1888. bila nagrađena na pariškom Salonu, a sada se prvi put izlaže u Hrvatskoj. Izloženi su i radovi koje je Bukovac predstavljao na pariškom Salonu, “La Grande Iza”, “Andromeda”, “Dalmatinski ribari”, “Portret Baltazara Bogišića”.

Djela dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a među institucijama koje su ih posudile su Kuća Bukovac, splitska Galerija umjetnina, zagrebačka Moderna galerija, beogradski Muzej Jugoslavije, Narodna galerija Slovenije, crnogorski Narodni muzej, The Mercer Art Gallery, Harrogate Museums and Arts, Walker Art Gallery, National Museums Liverpool te niz biskupija, crkvi, privatnih zbirki.
Izložba u Klovićevim dvorima ostaje otvorena do 11. ožujka.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija