VIJESTI
12.01.2018 u 14:38

OGORČENI RODITELJI: plaćamo li mi nastavnicima dnevnice dok su na ekskurziji?

Poznato je da školske ustanove tijekom školske godine, unutar obrazovnog programa organiziraju izlete i ekskurzije za svoje učenike. Cijenu tih izleta podmiruju roditelji učenika. Roditelji učenika Gimnazije Dubrovnik doveli su u pitanje način isplate dnevnica nastavnicima koji bi učenike pratili na ovim izletima, naime, prema dopisu kojega imamo, roditelji tvrde da se dnevnice naplaćuju od njih. Što na to kaže ravnateljica Gimnazije Dubrovnik?


komentara  0

Kako roditelji navode, u svom anonimnom pismu, škola od organizatora ovakvih putovanja traži da kao dodatni sadržaj koji može pridonijeti kvaliteti realizacije putovanja uvrste čl. 25. st. 2. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole.

Po ovom članku obveza osnivača školske ustanove je osigurati ustanovi sredstva za dnevnice učitelja i smještaj za realizaciju izvanučioničke nastave u skladu s propisima. Samo iznimno, osnivač nije obvezan osigurati sredstva za dnevnice i smještaj u slučaju da su ista osigurana u sklopu određenog projekta ili programa - stoji u dopisu.

Roditelji, među kojima, napisali su, ima učitelja, pravnika i službenika pri poreznoj upravi, navode da su pitali školu o čemu se radi, no kako odgovor nisu dobili, sami su proučili pravilnik, te su na kraju ostali zgroženi zaključkom do kojeg su došli. Po njihovom tumačenju škola traži da se dnevnice nastavnicima uračunaju u ponudu od strane agencije,a prema javnom pozivu kojeg je škola raspisala.

Roditelji se pitaju tko je u cijeloj ovoj priči "lud", te zašto bi roditelji plaćali dnevnice nastavnicima, te kako će se prema važećim propisima agencije izdati račun i isplatiti dnevnice školi. Pozivaju na hitno postupanje po ovom pitanju i sankcioniranje odgovornih.

Upitali smo ravnateljicu Gimnazije, Katarinu Tolju, za komentar o navodima ogorčenih roditelja.

"Djelatnici  Gimnazije Dubrovnik za svoja službena putovanja pa tako i izlete i ekskurzije imaju pravo na dnevnice koje im škola uredno isplaćuje.  Prijedlog dodatnih sadržaja koji mogu pridonijeti kvaliteti realizacije, a koji je naveden u javnom pozivu nikako ne znači da bi putničke agencije roditeljima naplatile iznos dnevnica za profesore koji bi učenike pratili  na tim putovanjima već upravo suprotno. Želi se izbjeći dvostruko plaćanje dnevnica, Ako bi putničke agencije i prihvatile ovaj prijedlog, to svakako ne bi značilo povećanje cijene za učenike jer iako ovaj prijedlog nije bio uvršten u javni poziv prošlogodišnjih izleta i ekskurzija cijene su ostale identične prošlogodišnjim."

Do završetka ovoga članka nitko iz Ministarstva znanosti i obrazovanje nije odgovorio na naš upit o način organizacije i isplate dnevnica nastavnicima dok su na ekskurzijama s učenicima.


L.Pavlović/FOTO:Ilustracija

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija