VIJESTI
12.01.2018 u 09:02

Enes Ćerimagić: ni po jednom pitanju obrane Srđa nećemo popustiti, pa što bude...

Razvoj Golf okomio se i na slobodu govora, tako od suda traži zabranu nastupanja Zelene akcije u javnosti, a u svezi s projektom Golf resorta na Srđu. Ista ta tvrtka RH tuži zbog odštete od pola milijarde eura. Poznato nam je već da se ovom tvz. investitoru pogodovalo tijekom godina na različite načine, a jedina oporba bili su im građani organizirani u inicijativu Srđ je naš, uz potporu Zelene akcije. Razgovarali smo s Enesom Ćerimagićem, našim sugrađaninom i pravnikom Zelene akcije, nakon njihova priopćenja o izdavanju lokacijske dozvole za apartmanizaciju Srđa od strane Ministarstva graditeljstva, te daljnjim potezima Zelene akcije i građana.


komentara  1

Ministarstvo je izdalo lokacijsku dozvolu za projekt Golf resorta na Srđu u obuhvatu od 310 ha, a odluka Visokog upravnog suda, kojom je ukinuta nezakonita Odluka o povećanju obuhvatu zahvata na Srđu sa 100 na 310 hektara, nije provedena. Kako objašnjavate ovu nelogičnost?

- Pogodovanjem. Svi se prave ludi i tvrde da se plan i kasnije mjenjao, a nikad prilikom kasnijih izmjena županijski vijećnici nisu glasali o povećanju obuhvata nego se samo prenosio obuhvat iz ranijih planova kao da je to gotova stvar.

Najavili ste ponovno podizanje tužbe protiv nedavno izdane lokacijske dozvole. Na čemu ćete temeljiti tu tužbu?

- Na nizu elemenata koji su prekompleksni da bi ih ovdje šire elaborirao. Jedan od njih će svakako biti i činjenica da je po našem mišljenju, nakon presude Visokog upravnog suda, važeći obuhvat projekta od 100 ha. Za taj će postupak ključan biti i ishod spora o novom rješenju o prihvaljivosti za okoliš koji smo (Zelena akcija i Srđ je naš) u prosincu prošle godine zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata pokrenuli pred sudom u Splitu.

Razvoj Golf  podigao je dvije tužbe protiv Zelene akcije, kojima traži novčanu kaznu te zabranu javnih nastupa u vezi s projektom na Srđu. Jesu li održana prva ročišta? Kakav ishod očekujete?

- Još nisu održana prva ročišta. Za drugu tužbu Razvoj golf je sudu predložio usvajanje privremene mjere kojom bi nam se zabranilo javne nastupe u vezi projekta do okončanja spora. Ukoliko bi takva mjera bila usvojena, njihov interes bi bio što je moguće više odgađati donošenje konačne odluke i na taj način spriječiti bilo kakvu kritiku njihovog notorno štetnog projekta.

Ujedno nastoje preopteretiti naše kapacitete da se ne bi pravno bavili projektom na Srđu u čemu smo do sad bili iznimno uspješni. Ne treba zanemariti niti faktor zastrašivanja koji se čitavo vrijeme koristi protiv svih koji su kritični o projektu apartmanizacije Srđa. Na kraju krajeva, imamo opravdanog razloga vjerovati da je upravo zastrašivanje arbitražom rezultiralo novim rješenjem i dozvolom.

Hoćete li zbog tužbi odustati od daljnjeg javnog angažmana u ovom slučaju?

- Nećemo. Ti takozvani investitori nikako da shvate da se mi borimo iz uvjerenja i da u tome imamo podršku iz naroda koja je nesumnjivo potvrđena referendumom na kojem je 84% izašlih glasalo protiv projekta. "Argument" sile koji se prema nama koristi sigurno nije nešto zbog čega ćemo mi promijeniti svoja uvjerenja, a ne smijemo niti izdati povjerenje građana koje nam je ukazano.

Optuživali su vas za antisemitizam, zbog plakata s krvavom golf palicom. Koja je bila intencija tog plakata?

- Da, optuživali su nas iz medija čije tvrtke primaju izdašne novce za reklame od Razvoj golfa, i čiji vlasnik Hanžeković preko svog odvjetničkog društva u ime Razvoj golfa nastoji te optužbe iskoristiti u tužbama protiv nas. Dakle, radi se o konstrukciji i namještaljci.

Mi smo naravno demantirali takve sulude i ničim potkrijepljene zaključke, ali je naš demantij, protivno zakonu, izmjenjen i "utopljen" u drugom sadržaju. Zbog toga smo podigli tužbu protiv odgovornog Jadrana Kapora i trenutno čekamo sazivanje prvog ročišta u tom predmetu.

Poruka plakata je o nasilju kojim se projekt apartmanizacije Srđa nameće građanima Dubrovnika. U tom slučaju, kao i prije, mi tu nismo naročito impresionirani ulogom takozvanih investitora, ali ne pristajemo na ulogu vlasti u kojoj ona "utjeruje" investitorov interes nasuprot javnom interesu, volji građana, mišljenju struke i pravomoćnim sudskim presudama.

Nakon izdavanja lokacijske dozvole Razvoj Golf zasigurno će tražiti i građevinsku dozvolu, koju opet izdaje Ministarstvo graditeljstva, što znači da bi realizacija ovog projekta mogla uskoro početi, no uvjeti iz Ugovora o koncesiji s Gradom Dubrovnikom za tvrđavu Imperijal davno su prekršeni. Što smatrate da bi trebao biti slijedeći potez gradske uprave?

- Gradska uprava je za početak trebala, kako je i obećala, napraviti uvid u lokacijsku dozvolu i staviti svoje primjedbe. Također, obećali su i raskidanje koncesijskog ugovora za tvrđavu Imperijal s obzirom da su utvrdili kršenje tog ugovora. Ništa to ova gradska uprava nije učinila, a obećala je.

U takvim okolnostima teško je vjerovati da će imati force postaviti se u pregovorima oko financiranja infrastrukture koji se ovime opet aktualiziraju, ako nisu već u tajnosti dogovoreni. Sjetimo se, zadnji nacrt ugovora o financiranju infrastrukture, o kojem je javnost bila tek djelomično obavještena, predviđao je da se infrastruktura gotovo u cijelosti financira iz javnih izvora. I to na način da je izgradi investitor, pa da mu se onda za to vrate novci. Dakle, bez javne nabave. Svako bi tako bio investitor.

Da stvar bude gora, nitko ne zna točno koliki je trošak infrastukture, a pregovara se o preuzimanju velikog dijela tih troškova. Imamo jedino procjene investitora iz 2012. da se radi o okvirnom trošku od 530 milijuna kuna. I naravno, obmane iz 2013. da će to investitor u cijelosti pokriti.

Imate li informacije o tijeku postupka arbitraže koju je na Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo Razvoj Golf protiv Republike Hrvatske, a u kojoj traže odštetu od pola milijarde eura?

- Osim javno dostupnih informacija o formiranju tribunala, nemam daljnjih informacija. Mi smo mnogo puta rekli da sa svojim znanjem, informacijama i dokumentaciji o ovom projektu stojimo na raspolaganju svakoj vlasti koja bude htjela našu pomoć. Međutim, nitko nas do sad nije kontaktirao.

Po našim procjenama radi se o postupku koji će trajati par godina i cijelo će vrijeme visiti kao mač nad glavama onih koji budu morali donijeti bilo koju odluku vezanu uz Srđ. Zbog toga je upravo nevjerojatno da su nakon pokretanja arbitraže izdane nove, prepisane dozvole za Srđ umjesto da se zaustave svi postupci dok se ne riješi arbitraža.

U svakom slučaju ćemo pratiti razvoj događaja te tražiti od suda da nam odobri status prijatelja suda. Vjerujem da će se tzv. investitori tome žestoko protiviti, a s obzirom da se radi faktički o privatnim sudovima, njihova je pozicija tamo nesumnjivo jaka. Međutim, mi ni po jednom pitanju obrane Srđa nećemo popustiti, pa što bude.


Katarina Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Alamaka 12.01.18 u 11:35
Hrvatsko pravosuđe u ovom slučaju ne smije zakazati. Ako se ukinulo prije ukinut će se i sada. Da zabrana javnog nastupa, volio bi to viđeti.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija