KULTURA
11.01.2018 u 19:24

Marija Majka Božja, Kraljica neba
Kopija Rubensove slike u Male braće

U knjizi fra Stipe Nosića "Ljekarna Male braće - 700 godina zdravlja Dubrovčana", izdanom povodom 700. obljetnice ljekarne, objavljena je fotografija umjetničke slike koja je izložena u samostanskom muzeju a prikazuje Gospu s krunom i s Isusom u krilu. Isus je tu prikazan s kraljevskim žezlom u lijevoj ruci, dok Gospa u desnoj ruci pridržava zemaljsku kuglu. Slika odgovara starim grafikama koje su napravljene prema slici Petera Paula Rubensa (Siegen, 1577. – Antwerpen, 1640.), a jedna od grafika, čija je fotografija također objavljena u navedenoj knjizi, nosi natpis: »Maria mater Dei, Regina caeli« (Marija Majka Božja, Kraljica neba) uz potpis izdavača Adamsa à Bolswerta (oko 1586. – 1659.). Zbog tog podudaranja, fra Stipe je uputio upit za atribuciju platna Male baće Rubenianumu u Antwerpen (Belgija).


komentara  0

Rubenianum je kuća u kojoj radio Rubens sa svojim asistentima, a koja još od 1946. djeluje kao muzej. U toj kući Rubens je naslikao većinu svojih slika. Radio je obično tako da bi za pojedinu sliku napravio koncept uljanim bojama u malom formatu. Prijenos na veliki format prepuštao je asistentima, od kojih je svaki bio specijaliziran za određene radnje u procesu izrade slike. Pojedini od njih bio bi zadužen za slikanje cvijeća, drugi za životinjske motive, treći za pejzaže, i slično. On sam posvećivao bi se figurama i davao bi slikama finalnu nijansu. A svatko tko je htio sliku „Rubensove kvalitete“ morao je plaćati njegovu cijenu. O njegovim asistentima ne zna se puno. Među njima su bili Justus van Egmont (1602. – 1674.) i Anthoy Van Dyck (1599. – 1640.), koji su posve usvojili stil velikog majstora.

U ime kuće Rubenianum na upit o dubrovačkoj slici, u prosincu 2017., odgovorio je Brecht Vanoppen /Junior editor/ i napisao da se slika Male braće može smatrati kopijom Rubensove slike: „Your painting should be considered a copy after the engraving that was executed by Schelte Adamsz. Bolswert after a design painted by Rubens”.

Ne zna se da li je sačuvan original navedene Rubensove slike, i ako je gdje se on nalazi, pa slika Male braće Marija Majka Božja, Kraljica neba time postaje još vrijednija.


fra Stipe Nosić

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija