SPORT
10.01.2018 u 12:07

PROMIŠLJANJE JEDNE STUDENTICE ODNOSA S JAVNOSTIMA
Zašto Poreč može, a Dubrovnik ne može?

Trinaesto Europsko prvenstvo u rukometu održat će se od 12. do 28. siječnja u Splitu, Poreču, Varaždinu i Zagrebu. Sudjelovat će šesnaest reprezentacija, a odigrat će se čak 47 utakmica. Kako jedan Poreč s manjim brojem stanovnika i manjim proračunom od Dubrovnika može sudjelovati u organizaciji prvenstva? Zašto Dubrovnik ulaže tako malo u sport i sportske aktivnosti? 


komentara  0

Reprezentacija Hrvatske je do sada osvojila trinaest medalja na velikim natjecanjima, tri na Olimpijskim igrama, pet na Svjetskim i pet na Europskim prvenstvima. Time je rukomet postao najtrofejniji kolektivni sport u Hrvastkoj. Ono što je intrigantno jest da,  bez obzira na takav uspjeh, Hrvatska još uvijek nema rukometni dom.

Rukomet je drugi sport po gledanosti u Europi. Europska i Svjetska rukometna prvenstva prati preko milijardu ljudi u svijetu, stoga je i značaj organizacije domaćinstva iznimno važan za Hrvatsku kako u sportskom, natjecateljskom pogledu tako i u onom gospodarskom, odnosno turističkom.

Europsko prvenstvo u rukometu dovodi u gradove domaćine, navijače iz cijele Europe, ali i inozemne medijske kuće koje će svojim prilozima i televizijskim prijenosima utakmica, napraviti veliku promociju gradovima domaćinima, a samim tim i cijeloj Hrvatskoj.
Uzevši u obzir značaj organizacije Europskog prvenstva i prosperitet koji može donijeti, nameće se pitanje zašto Grad Dubrovnik zaobilazi jedan takav događaj.

Nezainteresiranost lokalne vlasti ili različiti prioriteti razvoja i upravljanja gradom su možda jedan od razloga koji će se ponuditi kao odgovor na ovakvo propitivanje. No, istina se krije u činjenici da najbogatiji grad u Hrvatskoj, grad koji se u puno kategorija nalazi u samom vrhu uspjeha,  kada je riječ o sportskoj infrastrukturi,  ne može ni promisliti o kandidaturi za ovako velika sportska događanja.

Činjenicama se ne može pobjeći niti umanjiti njihovu točnost pa je dobro podsjetiti da je Poreč za potrebe održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., izgradio višenamjensku Sportsku dvoranu Žatika, kapaciteta 3500 gledatelja. Izgradnja dvorane trajala je godinu dana.

Poreč prema popisu stanovništva iz 2011. ima nešto manje od 17 tisuća stanovnika, Dubrovnik skoro 43 tisuće. Proračun grada Poreča za 2018. godinu iznosi 245 milijuna kuna, dubrovački čak 575 milijuna kuna. Ako je suditi prema indeksu razvijenosti gradova, Dubrovnik je također ispred Poreča.

Dubrovnik se tijekom godina svrstao u sami vrh prepoznatljivosti, jedinstvenosti, posebnosti pa je skoro neminovno i očekivanje da jedan takav grad može napraviti sve što poželi. Sudeći po interesu ili ne interesu koji se pokazuje, postavlja se pitanje zna li Grad što zaista želi, a ako zna, onda je jasno da nema težnje za sportskom promocijom koja bi bila još jedna dodatna vrijednost čitavoj ponudi.


Nikoleta Zec

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
ivana_sutalo_vinkovci_liga_prvaka
SPORT
0      11|12|18 u 20:00
Ivana Šutalo brončana s Vinkovcima u Ligi prvaka
pobjenici_judo
SPORT
0      10|12|18 u 09:39
12. kup Mokošice pripao Judo klubu Hercegovac iz Mostara
judo_klub_konavle_cavtat
SPORT
0      09|12|18 u 10:54
JUDO KLUB KONAVLE CAVTAT: tri zlatne, sedam srebrenih i sedam brončanih medalja
pituri
SPORT
0      08|12|18 u 20:04
Pituri pobijedili Splićane
jugmladost
SPORT
0      08|12|18 u 19:49
U napetoj utakmici Jug pobijedio Mladost na Savi

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija